De waterdichte Back- en FrontRoller fietstassen van Ortlieb zijn inmiddels een klassieker en zo’n beetje de standaard in het huidige aanbod van vakantietassen. De stevige ‘Classic’ uitvoering is de meest populaire fietsvakantie-tas en wint jaar op jaar de meeste vergelijkende tests. Ook heeft dit model veel als voorbeeld gediend voor afgeleiden (kopieën) van andere merken. Naast de ‘Classic’ biedt Ortlieb ook de ‘Plus’. Wat zijn de verschillen en hoe presteert deze tassenset?

De Plus is het sjiekere zusje van de Classic. Het design en de inhoud van beide modellen zijn hetzelfde, maar de Classic set is gemaakt van duurzaam Polyester met een gladde, glanzende finish en de Plus is gemaakt van een matte, ‘vezelige’ stof genaamd Cordura.

Beide modellen zijn, dankzij de rolsluiting en de gesealde naden, even waterdicht, maar de Plus is lichter en het grootste voordeel van het dunnere en veel soepelere Cordura van de Plus is dat het dicht rollen makkelijker gaat. Helemaal vol gepakt kan de Plus eenvoudig met drie slagen dicht gerold worden, waar je bij de Classic met een beetje meer kracht vaak slechts twee slagen kan maken. Het dikke polyester van de Classic is wel wat slijtvaster, maar ook zwaarder.

De gehele Plus-set is 440 gram lichter dan de Classic. De Plus achtertassen wegen 1680 gram tegen 1900 gram voor de Classic. Bij de voortassen komt het gewichtsvoordeel van de Plus uit op 150 gram (1440 versus 1590 gr.). De bijbehorende Ultimate 5 Plus stuurtas daarentegen, is 30 gram zwaarder dan de Classic versie, maar daar krijgt je dan wel twee buitenvakken van netstof met ritssluiting en uitneembare tussenschotten bij.

De voor- en achtertassen zijn op twee manieren te sluiten. Na het dicht rollen kan je de gespen langs de bovenzijde naar elkaar toe trekken en vastklikken, maar je kan ook de bijgeleverde schouderband bevestigen en deze onderaan vasthaken en aanspannen. De eerste methode werkt sneller, de tweede staat netter.

De tassen worden aan de drager gehangen middels het zogeheten ‘Quick Lock 2’ systeem. Bij de Classic dien je de positie van de haken met een inbussleuteltje aan je dragers aan te passen, maar bij de Plus kan dit zonder gereedschap met de hand gedaan worden door middel van klikhaakjes en een draaiknop. Dit is misschien wel handiger, maar in de praktijk stel je de haken slechts één keer in en daarna nooit weer.

Wat erg fijn is aan het Quick Lock 2 systeem, zijn de borghaken die de tassen goed op hun plek houden op hobbelige wegen. Ontgrendelen van de haken gebeurt heel simpel door de tas aan het handvat op te tillen. De tassen worden rammelvrij opgehangen met de bijgeleverde vulstukjes, waarmee je de binnendiameter van de haken aan de dikte van je dragers aanpast. Zie in onderstaande filmpje hoe het QL2-systeem werkt.

De test-omstandigheden waren ideaal. ‘s Nachts regende het onafgelaten en omdat er te weinig ruimte in de tent was moesten de tassen met inhoud buiten blijven. De volgende ochtend trof ik de tassen in een flinke plas aan, maar Pluvius was er niet in geslaagd tot mijn kleding door te dringen. De wraak van Pluvius is dat na een fikse regenbui het water nog geruime tijd van onderen opspat, maar ook dit deerde de Ortliebs niets.

Al met al bevallen de Ortlieb Plus tassen me erg goed. Ze zijn praktisch in gebruik, voldoende instelbaar, simpel aan te hangen en af te nemen en ze hangen mooi stabiel aan de fiets. De waterdichtheid is geheel ‘des Ortliebs’, maar ik had ook eigenlijk niet anders verwacht. Verder vind ik de tassen ook gewoon erg mooi; eenvoudig qua design en mooi van kleur, in dit geval zwart met hazelnoot bruin. Andere verkrijgbare kleuren zijn zwart, grijs en rood.

Wat ik me verder nog zou wensen zijn de extra verkrijgbare zakjes van netstof. Deze zijn erg handig voor het buiten de tas meenemen van natte sokken, handdoekjes, slippers, e.d. De bevestigingspunten voor deze zakjes zijn ook te gebruiken voor de speciale bidonhouders.

Is er verder nog iets te verbeteren aan de Plus tassen? Ja, het zou handig zijn als de tassen, zowel leeg als gevuld, van zichzelf rechtop kunnen blijven staan. Dit is handig bij het in- en uitpakken. Dit geldt overigens voor bijna alle Ortlieb tassen. Door het toevoegen van een verstevigde bodemplaat zal de tas beter blijven staan en de bodem minder snel doorslijten. Nadeel is wel dat dit het gewicht iets zal verhogen.

De achtertassen kosten €139,95, de voortassen komen op € 104,95 en de stuurtas doet €84,95. Totaal: €329,85. Voor de complete set betekent dit een meerprijs van €40,- t.o.v de Classic serie. Je portefeuille wordt dus zo’n vier tientjes lichter en je uitrusting 440 gram. Een rechtvaardige prijs, dacht ik zo, maar die overweging is natuurlijk heel persoonlijk. Als je van felle kleurtjes houdt en het gewicht is minder van belang dan de prijs, dan kan je gerust voor de populaire Classic serie kiezen. Lijkt de soepelere stof je handiger en ben je gecharmeerd van de sjiekere grijze en bruine kleur, dan is de Plus absoluut een hele goede koop.

5 thoughts on “Test: Ortlieb Back- & FrontRoller Plus

 1. Mooi en duidelijk artikel, Michiel!

  Ik heb de FrontRoller Plus tassen achter aan mijn Santos Trekking Lite hangen. Ik doe er de boodschappen mee en rij er dagelijks mee naar mijn werk. Ze bevallen me prima!

  Ik heb de Plus boven de Classic verkozen vanwege de mooiere stof in het hazelnootbruin, want dat paste zo mooi bij mijn donkergroen metallic frame en bruine Brooks zadel en handvatten. IJdelheid en functionaliteit gaan in dit geval heel goed samen. 😉

 2. Weer een helder artikel .

  Het rechtop staan van de tassen komt me bekend voor. Ik zet ze dan ook tegen elkaar aan zodat ze elkaar ondersteunen.

  Waar bevestig je die zakjes aan?

 3. De bevestigingspunten voor de accessoires kan je zelf aanbrengen. Gaatje maken -> plaatje tegen tas aan drukken -> plaatje aan andere kant vastmaken met schroefje. Voila!
  Op de website van Ortlieb staan alle handleidingen onder het kopje “service”.

 4. Retorische vraag:
  Stel je fietst 20.000 kilometer en je bagage schurkt tegen de binnenkant van je tas aan. . .
  Zou PS36 (Plus, met de coating aan de binnenkant) of PS490 (Classic, door en door waterdicht) langer waterdicht blijven?

 5. @ Eric: Ik heb de tassen maar gehouden en zal met de tijd ervaren hoe ze zich houden. Ik hou jullie uiteraard op de hoogte.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *