Titanium specialist Van Nicholas introduceerde op de Eurobike een nieuwe versie van de Pioneer. De Van Nicholas Pioneer met 26-inch wielen heb ik al eens uitgebreid getest en toen vond ik het een hele fijne, snelle en comfortabele fiets. Het kan blijkbaar nog altijd beter, want vanaf 2013 biedt Van Nicholas een nog snellere en comfortabelere variant: de Pioneer 29er.

Achtentwintig inch + extra dikke band = 29er.

Twentyniner (29er) is een marketingterm voor fietsen met 28 inch wielen waar banden omheen passen met een minimale dikte van 50mm. Het concept is in principe niet nieuw, maar de marketingterm is dat wel. De term Twentyniner wordt gebruikt om een grote-wielen-met-dikke-banden-fiets te onderscheiden van fietsen met normale 28″ hybridewielen of conventionele 26″ mountainbikewielen.

Hoe groter het wiel, hoe lichter deze het rolt. Hoe dikker de band, hoe meer luchtvering de fiets heeft, en dus hoe meer comfort je ervaart. De mountainbikewereld is wat betreft de 29er helemaal om en het is niet meer dan logisch dat de trekkingfietswereld deze trend volgt, aangezien veel trekkingfietsen van oorsprong van mountainbikes zijn afgeleid en ook in het ruigere terrein goed uit de voeten moeten kunnen.

De Pioneer 29er wordt naar keuze uitgerust met een ketting of de Gates Beltdrive, in dit geval de nieuwe Center Track variant. Deze tandriem schijnt beter met modder en sneeuw overweg te kunnen en hij kan door een opstaande rand in het midden van het tandwiel en een sleuf midden in de riem niet van de tandwielen aflopen.

Nieuw titanium frame

De geometrie van het frame is vanzelfsprekend aangepast aan de grotere wielen. De voorkant van de fiets is door de 29er-wielen hoger komen te liggen, wat een iets comfortabelere zithouding mogelijk maakt.

De achtervork is langer dan bij de 26-inch versie. Dit is een technische uitdaging voor alle 29er-bouwers, want een langere vork is namelijk wat flexibeler. Om toch voldoende stijfheid in te bouwen (een vereiste voor fietsen met tandriem) en genoeg ruimte te creëren voor de dikke band ter hoogte van het voortandwiel heeft Van Nicholas een stevig freesstuk van massief titanium achter het bracket aangebracht. In dit bracket is op fraaie wijze het V-logo gesneden.

Om de tandriem te monteren kan de achtervork, net als bij de 26-inch versie, opengemaakt worden door een boutje in de achtervork los te draaien en de staande vorkpoot iets open te buigen. De bagagedrager moet aan de tandriemkant ook los geschroefd worden.

Om de grote wielen voldoende ruimte te geven is de bagagedrager met een metalen plaatje hoger gemonteerd. Hier had Van Nicholas mijns inziens beter een achterpad met een verhoogde nok toe kunnen passen, zoals de meeste andere 29er-fabrikanten doen.

De nieuwe Van Nicholas Pioneer 29er is qua samenstellingsmogelijkheden grotendeels gelijk gebleven aan de vertrouwde 26 inch variant. Je kan je met de configurator helemaal uitleven en de titanium trekkingfiets met de mooiste onderdelen op laten bouwen. Zo kan de Pioneer 29er geleverd worden met Rohloff, SON verlichting, Magura HS33 remmen, Brooks zadel en tal van prachtige titanium onderdelen. Tot een titanium bel aan toe!

Lees mijn testverslag van 17-04-2012 van de 26-inch Pioneer met Rohloff en Beltdrive nog maar eens en voeg aan mijn ervaringen een extra stukje comfort en meer snelheid toe en dan heb je een aardige indruk van hoe de Pioneer 29er zal rijden.

Voor de liefhebbers van reizen door ruige oorden blijft de 26-inch versie gewoon in de collectie. Een “Twentysixer” is namelijk wendbaarder en kleinere wielen zijn sterker dan grote. Grove profielbanden erop, tassen volstouwen en gaan met die Van Nicholas!

Zie hieronder de verschillen tussen de Twentysixer en de Twentyniner:

Van Nicholas Pioneer 29er

Van Nicholas Pioneer 26er

26 thoughts on “Van Nicholas 2013: Pioneer nu ook als 29er!

 1. waar ik gisteren nog sprak over niet inruilen van mijn travelmaster begint bij dit bericht mijn hart wel wat sneller te kloppen…
  De 26 inch vond ik niet echt een hele mooie fiets, maar deze… Damn dit is een mooie fiets…
  Als je een test exemplaar hebt staan hoor ik het wel he?!

 2. Allemaal goed en wel, Ze beloven bij Van Nicholas van alles en nog wat,
  eerst was het 2 maanden wachten op een nieuwe 29er en ondertussen is het reeds 5 maanden geworden, en dan nog ben je niet zeker dat je hem zult hebben.
  De klanten worden gegijzeld in plaats van klant is koning bij Van Nicholas.
  Een nieuwe auto kopen gaat veel vlugger hoor, en die wordt ten minste op tijd geleverd.

 3. Besteld in november 2012, officiële levering was voorzien voor week 6 2013, ondertussen reeds uitgesteld naar eind april 2013. Dat is in het beste geval minstens nog eens 12 weken wachten.
  Van mijn geplande fietsvakantie naar Compostella zal hierdoor ook al niet veel meer in huis komen.

 4. Weet je wat de oorzaak van de lange levertijd is ? Is er een produktie-probleem in China bij de frame-fabrikant ?

 5. Er lopen op dit moment meer dingen tegelijk spaak bij Van Nicholas. Veel heeft te maken met de verhuizing naar Koga en het integreren van de systemen, maar het grootste probleem ligt inderdaad bij de productie van de frames in China. Alle 2013 frames zijn flink vertraagd. Van Nicholas is het afgelopen jaar met 30% (!!) gegroeid en we hebben hier dus te maken met een enorme groeistuip.

 6. Men had ons dit dat dan toch ten minste kunnen meedelen dat er zoveel vertraging zou zijn.
  Zelf meerdere malen naar Van Nicholas getelefoneerd met als antwoord dat ze zouden contact opnemen met ons, wat ze trouwens nooit hebben gedaan.
  Ook de verdeler werd niet op de hoogte gebracht van hun problemen.
  Maar ondertussen houden ze ons minstens nog eens 3 maanden langer dan voorzien aan het lijntje, wie geloofd deze mensen op den duur nog!
  Dit heef mij al een hele hoop ellende, energie en geld gekost omdat mijn geplande fietsvakantie hierdoor niet kan doorgaan.
  Had ik dit op tijd en stond geweten dan had ik al lang naar een andere oplossing kunnen zoeken.

 7. Jan, je bent helaas niet de enige die hier enorme hinder van ondervindt…

  Heel vervelend van je geplande fietsvakantie! Heb je niet overwogen de bestelling te annuleren?

 8. Had ik dit allemaal op tijd en stond geweten, dan hat ik dat uiteraard wel gedaan. Bij Santos heb je een nieuwe fiets op 6 weken.

  Maar omdat ze bij Van Nicholas je zo lang aan het lijntje houden, is het daar ondertussen nu ook al te laat voor. Bij de bestelling van de 29er van Van Nicholas heb ik trouwens ook al een voorschot betaald.

  Ik ga er ook van uit dat hun fietsen van goede kwaliteit zijn, maar de service is wel beneden alle pijl, en één of andere vorm van compensatie door Van Nicolas omdat ze hun belofte niet naleven, zou anders ook wel geen overbodige luxe kunnen zijn.

 9. Als levertijden zonder tegenbericht zo extreem oplopen, dan heb je altijd het recht om de fiets te annuleren. Helaas zijn er weinig alternatieven voor een Titanium 29er Pioneer met Rohloff en riem. Dat is de luxepositie waarin Van Nicholas zich bevindt…

  De overname door Koga zal in de toekomst verbetering op moeten leveren. Ik heb begrepen dat de hoge pieten van Koga hun handen vol hebben aan het reorganiseren, redderen en orde op zaken stellen.

 10. Bedankt voor de toelichting, maar dit kan daarom toch nog altijd geen geldig excuus zijn om de klanten zo te behandelen en in de kou te laten staan zonder enige vorm van communicatie veronderstel ik.

 11. Ik weet nog wel een goed alternatief voor Jan, een Idworx, keuze uit een EasyTiRohler of een Off Rohler Titanium, weliswaar (nog) niet met riemaandrijving, maar qua details beter dan een Van Nicholas!
  Frits

 12. Ik geef je 100 % gelijk Frits, maar zoals je zelf vermeld hebben ze spijtig genoeg nog geen fietsen met riemaandrijving.

 13. Of je koopt een Easy TiRohler en brengt hem naar een goede titaniumlasser. 😉

  Ik kan wel een Beltdrive set voor Rohloff leveren…

 14. Ik heb ook een pioneer 29er gekocht en ik heb hetzelfde probleem met de levering.
  Ik heb op 27 oktober 2012 mijn fiets besteld met de belofte dat de fiets eind januari geleverd zou worden. Uiteindelijk heeft mijn fietsenmaker een officiële mail gekregen dat de fiets geleverd zou worden in week 6. Dus ik was in volle verwachting mijn fiets te ontvangen. Maar ondertussen heb ik nog geen fiets en we zijn al week 10. Ondertussen heb ik al een paar keer contact gehad met Van Nicholas, maar nog altijd zonder fiets. Eerst hadden ze me beloofd dat ik mijn fiets zou hebben tegen het eind van deze maand maar ondertussen is alles al uitgesteld naar week 16. Ik heb een fietsvakantie van 5 weken gepland die momenteel in het water aan het vallen vallen is. Het zou mijn eerste fietsvakantie zijn.
  Ik heb lang getwijfeld tussen een Santos, een Idworx en een Van Nicholas.

 15. Ik heb een overeenkomst met de fietsenwinkel en niet met Van Nicholas. Ik mag mijn fietsewinkel niets verwijten. Hij zit ook zeer verveeld met de leverproblemen. De ontbinning van het contract is op deze moment geen geen optie meer. Als ik nu naar Idworx of naar Santos ga zal ik mijn fiets niet sneller hebben. En als ik een fiets uit voorraad neem heb ik waarschijnlijk niet voor 100% de fiets die ik wil. De fiets die ik besteld heb kost ± 5000€. Dus wil ik een fiets waar ik 100% tevreden van ben.
  Ik ondertussen ook al de vraag gesteld aan Van Nicholas of het mogelijk is een compensatie te krijgen omdat de levertermijn sterk overschreden is. Het antwoord was duidelijk Van Nicholas geeft compensatie voor het uitlopen van de levertermijn.
  Ik heb ondertussen al zeer veel spijt dat ik niet voor een Idworx of Santos gekozen heb. Een fiets kopen moet een leuke tijd zijn en geen marteling. Zoals hierboven vermeld heb ik ook het idee dat Van Nicholas ons gijzeld. Ik ben het meest teleurgesteld in de slechte comunicatie van Van Nicholas. Als een een email krijgt dat de fiets in week 6 geleverd wordt en ondertussen word hij uitgesteld naar week 16.

 16. En je fietsenwinkel heeft weer een overeenkomst met Van Nicholas, dus als er geannuleerd wordt doen jullie dit samen.

  Maar ik snap wel dat annuleren geen zin meer heeft. Toch jammer dat dit een smet is op de feestelijke aanschaf van een mooie nieuwe fiets.

  Een klant van mij had een vrij positieve instelling en noemde het wachten op zijn fiets “de langste voorpret ooit.” 😉

 17. Bij Van Nicholas kunnen ze zich blijkbaar alles permitteren.

  Het gezegde van “Klant is koning” is daar in ieder geval niet van toepassing.

 18. Jan, kevin, hoe hebben jullie de frame-maat bepaald, aangezien niemand nog een Pioneer 29er heeft staan.
  Ik heb zelf even de tool gebruikt op de van Nicholas site. Ik heb nu een geen sloping frame en heb een frame-maat 60. Dit klopt volgens het overzicht in de berekeningen. Het advies voor een Pioneer 29 zou voor mij volgens de tabel 52 cm zijn ???? De kleinste frame ?? Nogal vreemd voor mijn 190 lengte en binnenbeen 90 cm.

 19. Peter, Ik heb niet zoveel ervaring in het bepalen van de juiste frame-maat en heb dit laten uitmeten door de fietsemaker waar ik de Van Nicholas besteld hebt.

 20. Het kan ook anders!Ik heb op 16-11-2012.mijn easy rohler in geruild voor een Easy Ti rohler bij mijn fietsenzaak in het gemoedelijke Brabant.Even een belletje naar Idworx, als U nu besteld is de fiets een week later klaar.
  En zo was het ook 10 dagen later reed ik weg op mijn nieuwe tirohler.Model 2013 zo als dat zo mooi heet.
  2200km verder nog steed diep onder indruk van de details en kwaliteit van die fiets!
  Veel succes nog als je wegfietst.

 21. Als Koga en Van Nicholas de zaken eindelijk op orde hebben, dan zal de levertijd zo’n drie weken bedragen. Koga staat erom bekend dat ze een strakke en betrouwbare planning voeren, dus als de productie van de VN frames goed op gang is gekomen heb ik er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.

 22. En heb jullie je Nicholasjes al binnen ik wil er ook één gaan bestellen ik ben benieuwd. En alles wat je planned loopt dikwijls altijd anders misschien een dooddoener maar goed ik hoop dat jullie de fietsen al binnen hebben ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen en dan heb ik het over het fietsen.

 23. De configurator op de website Van Nicholas werkt nog niet naar behoren.
  De framematen voor de Pioneer 29 vallen lager uit dan de bedoeling is
  Dus iemand met een lengte van 1m90 en een binnenbeenlengte van 90 cm
  zou het moeten doen met een frame van 51. Dit moet echter 58 zijn.
  Is er intussen verbetering in service ?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *