Je hoeft niet persé met een minimalistische kampeeruitrusting naar verre exotische oorden als Cambodja, Marokko of Kazachstan af te reizen om te genieten van een fietsvakantie. Nederland is ook erg mooi! En een overnachting in een fatsoenlijk bed kan ook erg fijn zijn. Voor de op luxe en gezelligheid gestelde Hollandvaarders onder u biedt de stichting ‘Vrienden op de Fiets‘ uitkomst. Ter bevordering van het recreatief fietsen en wandelen zorgt deze stichting ervoor dat fietsers en wandelaars die meerdaagse tochten willen maken, overal onderdak kunnen vinden.

‘Vrienden op de Fiets’ onderhoudt een uitgebreid netwerk van logeeradressen verspreid over het gehele land. Dit zijn adressen van particulieren die, meestal in hun eigen woning, een aantal slaapplaatsen voor doortrekkende fietsers of wandelaars beschikbaar hebben.

De stichting geeft ieder jaar een nieuw boekje uit met het volledige overzicht van beschikbare logeeradressen. In het boekje 2010 staan meer dan 3400 gastadressen in Nederland, maar er zijn ook gastadressen in het buitenland, waaronder  260 gastadressen in België en 100 gastadressen in Duitsland, met name in de grensstreek, en zelfs in Frankrijk, Denemarken, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Engeland, Spanje, Portugal, Hongarije, Tjechië, Zweden, Zwitserland, Israël, Canada, Australië en Amerika zijn er vrienden op de fiets te vinden. Zie hieronder de rijkelijk bespikkelde adressenkaart van Nederland.


Met uw legitimatie en lidmaatschaps-pas kunt u op afspraak op alle adressen terecht voor logies met ontbijt voor de ‘vriendenprijs’ van € 18,50- per persoon per nacht (excl. toeristenbelasting). Lid worden kan HIER al vanaf 7 Euro per jaar.

Heeft u goede ervaringen met ‘Vrienden op de Fiets‘? Deel het dan met ons in de reactieruimte hieronder!

1 thought on “Vrienden op de Fiets

  1. Mag het alleen goede ervaring zijn? Of? Vrienden op de fiets.

    Op zich prachtig initiatief maar nu al 2x mindere ervaring. Je bent natuurlijk bij mensen thuis. Dus ieder heeft zn eigen regels. Communicatie zorgt soms voor verwarring, mijn tip daarom vraag goed door. Heer des huizes zegt we gaan om 2300 uur naar bed als u dan binnen bent…kom ik 3 minuten over 11 (Niet op mijn horloge helaas) en wordt ik eerst 10 minuten toe gescholden. En ik heb een rolkoffer ‘dat hoort niet bij vrienden od fiets’ mag ik uw kaart zien. Sta nog steeds buiten. Huilen nader dan lachen na een fijne avond en fietstocht.
    Sommigen vragen ook doodleuk meer dan het bedrag dat fietsvrienden bepaalt (momenteel 19 euro) . Bij een ander kan je maar op 1 moment binnenkomen en daarna buiten of op de kamer. Pfff. Heb 1 top adres getroffen zover, ik houd persoonlijk nu een lijst bij van ja/nee adressen. Erg afhankelijk per persoon merk ik.

    Verder super initiatief. Leuk als je wandelt of fietst maar niet steeds een hotel kunt betalen of zoals ik veel alleen reist.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *