Zoveel mensen, zoveel wensen. Zoveel passen, zoveel tassen. Tijd voor een onderzoekje!
Waar vervoer jij je kampeerspullen in?

Er zijn enorm veel (te veel) aanbieders van fietstassen voor de vakantiefietser. Merken komen en merken gaan. Altura, Arkel, Brooks, Crosso, Deuter, FastRider, Lone Peak, MSX, Rixen & Kaul, Topeak, om er maar eens een paar te noemen. Het zijn echter de Duitse merken Ortlieb en Vaude die tegenwoordig de standaard lijken te zijn. Maar waarom eigenlijk? Is het de kwaliteit? Het gebruiksgemak? De stijl? De prijs? Of een goede marketing?

Helaas is er erg veel van hetzelfde verkrijgbaar en het ene model lijkt soms een regelrechte kopie van een ander te zijn, maar dan wat goedkoper, slapper of sterker, anders gestyled of gekleurd en in een enkel geval toch ook wel wat beter doordacht. Ondanks een overvloed aan informatie op het internet is het lastig kiezen en daarom is nu het woord aan jullie.

Vink hieronder het merk van jouw tassenset aan en deel je ervaringen met de lezers in de reacties onder dit artikel. Waarom heb je voor die specifieke tassen gekozen? Hoe bevallen ze? En zou je hetzelfde merk ooit weer opnieuw aanschaffen?

Welk merk fietstassen heb jij?

View Results

Loading ... Loading ...

27 thoughts on “Welk merk fietstassen heb jij?

  1. Ik rijd nu al vele jaren naar volle tevredenheid met Ortlieb tassen. Het moesten absoluut waterdichte tassen zijn en destijds kwam je dan bijna automatisch bij Ortlieb uit. Het ophangsysteem is mooi degelijk, goed te verstellen en reserveonderdelen en reparatiesetjes zijn goed verkrijgbaar.

    Ik heb het model met de klep en trekkoord, de Bikepacker Plus. De rolsluiting vond ik wat lastig werken en de tas met de klep is wat makkelijker vol te proppen.

    Na deze set komt er weer een Ortlieb. Ik vind de nieuwe bruin-zwarte versie wel erg mooi, maar deze zijn helaas alleen met rolsluiting te krijgen. Ik wacht dus geduldig af tot de Bikepacker Plus ook in die kleur komt.

  2. Ik rijd ook al jaren naar redelijk tevredenheid met de Ortlieb tassen rond. Toch denk ik als ik nogmaals tassen zou kopen, ik naar Vaude zou kijken. Wat met tegenvalt aan Ortlieb (althans mijn tassen Bikepacker Plus)deze blijven niet rechtopstaan. Vaude heeft hier wel een oplossing voor. Als ik dan toch aan het klagen ben , de stuurtas van Ortlieb blinkt ook niet uit in handigheid, de klep is zeer moeilijk dicht te doen, onder het fietsen. Het lijkt er op dat de klep te klein is ontworpen. Dus resumé best tevreden , maar er zijn verbeteringen aan te brengen aan de Ortlieb fietstassen.

  3. Ook ik prop mijn spullen in Ortliebs. Deze tassen waren een hele verademing na mijn eerste tassenset van Active Leisure.

    Door de Active Leisure tassen heb ik ontdekt dat goedkoop echt duurkoop is. Het ophangsysteem met twee aluminium haakjes en een elastiekje met haakje onderaan bleek belabberd te werken. De haken beschadigden mijn dragers en een hobbeltje in menig snelle afdaling (+/- 80km/u) stootte de tassen zo van de fiets af! Met uitwijkende auto’s en motorfietsen als gevolg. Levensgevaarlijk!
    De tassen zelf waren niet waterdicht. Er zaten wel regenhoesjes bij, maar die bleken niet afdoende, want uiteindelijk komt na een kort regenbuitje het meeste water de rest van de dag van onderen. Alles bovenin de tassen bleef wel droog, maar de onderste spullen waren altijd doorweekt. Dat werd dus met vuilniszakken in de tassen rondrijden… Na een tweede fietsvakantie kon ik de Active Leisures weggooien, want de gepopnagelde haakjes scheurden los en de stiksels begonnen her en der ook al los te laten. Het waren misschien wel leuke weekendtasjes, maar een trip NL-Zwitserland-NL waren ze niet tegen bestand.

    De Ortliebs daarentegen zijn lekker robuust, echt helemaal waterdicht en het ophangsysteem is sterk en betrouwbaar gebleken. Het eerder genoemde nadeel van de lastig te openen en sluiten stuurtas herken ik. Vooral als de schouderband eraan vast zit. Dat kan beter, maar misschien wil Ortlieb om veiligheidsredenen niet dat je je tas onder het rijden opent? Twee handen aan het stuur dus en broodjes pak je maar stilstaand in de berm.

    Toch kijk ik ook wel naar de tassen van Vaude. Al is het alleen maar omdat ze er mooi uitzien. Vooral die bruinzwarte Discovery serie.

  4. Ik rijd al jaren met Agu Quarius en ben nog steeds zeer tevreden. Enig nadeel van deze tassen ten opzichte van Vaude of Ortlieb is dat ze een stuk kleiner zijn.

  5. Ik heb al jaren ortliebs classic. Ooit aangeschaft omdat tijdens een kampeertocht met de kinderen een van mijn tassen stuk ging. Inmiddels was dat zet tassen zeker 8 jaar oud en nog in prima staat.(inmiddels met fiets gestolen) Ik ben heel tevreden met deze tassen absoluut water dicht maar erg zwaar. Bij koud weer is de zware stof ook erg stug. Ik heb voortasjes van het lichtere materiaal en dat bevalt me beter bij het sliuten van de tassen als het koud. Ik ben wel aan het rond kijken naar lichtere tassen maar wil wel waterdichte. De Deuter ds is dan een goede optie deze zijn veel lichter dan de ortliebs en waterdicht helaas slecht te verkrijgen.

  6. Ik heb de Back Roller Plus met bijbehorende stuurtas van Ortlieb. In de hazelnootbruine uitvoering passen ze erg mooi bij mijn metallic groene Santos Trekking Lite met bruine handvatten en Brooks zadel. Ja, ik ben gevoelig voor stijl. 😉

    Op de tassen heb ik helemaal niks aan te merken. Dat de stuurtas lastig te openen is herken ik niet, maar misschien komt dat doordat de plus versies van een soepelere stof gemaakt zijn.

  7. Drie jaar geleden heb ik een drietal tassen gekocht van het merk Vaude: twee achtertassen Roadmaster serie en de stuurtas. Deze set heb ik nu uitgebreid met twee voortassen.

    Hoewel ze niet waterdicht zijn bevallen ze me heel erg goed, daarnaast fiets ik niet zoveel in de regen en dan bieden de regenhoezen voldoende bescherming. Daarnaast heb ik alle belangrijke zaken (slaapzak en matje) apart in plastic tassen zitten in mijn fietstas. Op die manier ben ik ervan verzekerd dat ik altijd droog slaap.

    Het fijne aan mijn Vaude tassenset vind ik allereerst dat ze een hele fijne montage hebben voor op de bagagedrager. Het gaat niet altijd even soepel, maar ze zitten wel echt vast en dat is heel erg fijn. Ook onverhard geen enkel probleem. Het andere voordeel van de tassen vind ik dat ze veel vakjes hebben, en een klepsluiting aan de bovenkant. Er past meer dan genoeg in deze tassen. Oh en een kant van de achtertassen is afgeschuind zodat ik met het fietsen geen problemen heb dat mijn hakken tegen de taswanden aan komen.

    Volgende keer wss weer een Vaude tassenset, maar dan wel waterdicht:P.

  8. Nog even over dat openen en sluiten van de klassieke Ortlieb stuurtas.
    Dat is echt een ramp. Ik snap niet hoe dat zo gemaakt kon worden. Ik moest laatst zeer nodig en moest snel de tas openmaken voor papier. Na de vele kleine irritaties bij open en dichtdoen, culmineerde deze bij hoge nood. Ik dacht dan maar snel even wat krachtig aan één hoek trekken en rats. Het scharnier scheurt in één keer tot halfweg. Echt hoor, ik vind dat klepje zeer slecht doordacht. Daarbij komt ook nog dat de drukkertjes voor de kaarthouder, die ik niet heb, rammelen dat het een aard heeft.
    Misschien moet ik toch maar weer mijn 20 jaar oude (niet waterdichte) Conondale stuurtas monteren. Die is eigenlijk veel degelijker kwa konstruktie (spuitgiet kunststof geraamte met Cordura stof; niet meer te koop). Dan maar een zakje mee voor als het regent.

    Mijn advies: koop deze Ortlieb stuurtas NIET!!! Het is een waterdicht onding!

  9. Je hebt gelijk minimaal!!! Ook heel erg lastig de waterdichte kaarthoes even snel ter hand te nemen, die drukkers zitten muur vast. Verder nadeel van de Ortlieb is dat ze aan de onderkant regelmatig uit de bevestiging schieten als ik over onverharde wegen rijdt, ook zijn de tussenliggende vulbeugeltjes [boven ophanging] er al regelmatig uitgevallen en zoekgeraakt, ze blijven niet meer zitten en vallen er zo uit. Ik praat dan over de Classic. Verder de waterdichte en stevige uitvoering vind ik een groot voordeel.
    Wat ik ooit de beste tassen vond waren Radical Disign, helaas maken ze geen tassen meer voor “gewone” fietsen, alleen voor ligfietsen.

  10. 28 jaar terug kocht ik de serie Super-C van Carradice (bij Wim Kok, nu niet meer te koop in NL, behalve heel soms nog bij Sputnik in Den Helder).
    Ze zijn nog altijd perfekt, en toen ik een keer een reservehaakje nodig had werd dat gratis toegestuurd vanuit Londen, ruim 23 jaar na aankoop.
    Zèèr zèèr sterk, dus geen winkelhaken nadat ze uit het vliegtuig komen, iets dat bij Ortliebs soms wel gebeurt.

  11. Zelf gebruik ik de Ortlieb Bike Packer plus serie, de stuurtas Ultimate Plus 5 en de Rackpack Light L. Ik vind ze robuust, waterdicht, probleemloos en makkelijk schoon te maken. M.b.t. de stuurtas zijn de drukkers inderdaad moeilijk los te krijgen, zowel van de tas als van de kaarthouder. Maar als het weer te makkelijk gaat hebben de mensen daar weer wat over te klagen.
    Verder zou ik in de tassen wat meer vakjes willen hebben, maar voor het overige ben ik heel tevreden.
    Dat de tassen niet rechtop blijven staan zoals eerder in een reactie gememoreerd, deel ik niet helemaal. Als ze leeg zijn, zet ik ze uiteraard niet rechtop, maar als er nog wat spullen inzitten, dan zet ik de tassen in een kruisteken tegenelkaar aan.
    Mijn stuurtas is bij het onverhard rijden nog nooit uit de bevestiging geschoten en ook van regelmatig uitvallende vulbeugeltjes heb ik nog nooit last gehad.

  12. Ik heb Vaude tassen gekocht. Na 1 dag brak de grendelhaak eraf. Op internet gekeken naar een nieuwe grendelhaak. Niet te vinden! Ortlieb heeft ze wel te koop

  13. Ronald,
    Lees even op het forum van de Wereldfietser het item “Fietstassen van Vaude één voor één stuk”van Bert Claes van zondag 19.8 j.l.
    Hier vind je nog meer mensen die verschillende problemen hebben met de fietstassen van Vaude. Ook jouw probleem komt hier aan de orde.
    Ik zou Vaude aanschrijven en je aankoopbon overleggen en dat je claimt onder de garantie. Vaude zit dacht ik in Hazerswoude-Dorp.
    Succes.
    Frits

  14. Rijdt al meer dan 20 jaar met tassen van Madden. Werkelijk wereldtassen.
    Helaas is dit merk ter ziele en zal ik bij vervanging hoogstwaarschijnlijk kiezen voor sets van Carradice of Arkel.

    karl

  15. Wij rijden nu al 6 jaar met AGU Yamaska tassen. Prima tassen met veel vakken en bergruimte. Het grote nadeel zijn de losse hoezen, die na een dag regen net zo lek zijn als een vergiet, met gevolg dat de tassen doorweekt worden. Gelukkig pakken we standaard alles in plastic draagtasjes, dus natte spullen hebben we nauwelijks gehad. We denken er nu aan om toch over te stappen op Ortlieb. We twijfelen wel of we de Bikepacker plus(met klep) of de Bikeroller zullen nemen. Wie kan ons raad geven?
    We hebben in de geplaatste reacties al wat tips opgedaan.
    Veel fietsplezier in 2013
    Chiel

  16. Ik ben begonnen met tassen van Karrimor, heb daar bijna heel europa mee doorgefietst. Deze tassen waren niet waterdicht maar vuilniszakken brachten een oplossing. Omdat ik meer van de wereld wilde zien (vanuit het zadel…) ben ik op zoek gegaan naar zakken die meer bij de omstandigheden pasten die ik onderweg tegen zou komen. Via fietsvrienden en vriendinnen heb ik een aantal merken kunnen uitproberen waaronder Vaude, Agu, Brooks en Ortlieb.
    Vaude en Ortlieb kwamen voor mij en mijn manier van reizen (wild kamperen, weinig asfalt en niet altijd “beschaving” in de buurt) als beste uit de test. Uiteindelijk is het Ortlieb geworden (classic rollers), deze zakken/tassen doen wat ze moeten doen, spullen drooghouden, zonder allerlei extra’s die stuk kunnen gaan. In de loop der jaren ben ik steeds meer overtuigd geraakt van mijn keuze. Onder alle omstandigheden bleven mijn tassen perfect op hun plaats en nog nooit water in mijn tassen gehad, (dat is niet waar, ik heb al twee keer gebruikgemaakt van mijn voortassen om water mee te halen bij een meerje in de buurt van mijn kamp plaats, gaat veel water in). Nu na iets meer dan 200.000 kilometer fietsen in onder andere Turkijë, Tunesië, Noord Amerika, Oost Europa, Scandinavië en Azië denk ik dat ik nooit meer andere tassen wil.
    Voor de duidelijkheid mijn setup bestaat uit Classic rollers voor en achter, stuurtas en boven mijn achtertassen een “Messenger Bag” waar mijn tent, slaapmat en slaapzak in zitten. Die laatste is ook ideaal voor dagtochten en boodschappen tussen het fietsen in. Welke zakken je gebruikt is natuurlijk afhankelijk van waar je gaat fieten en hoeveel je uit wil geven maar, zoals mijn moeder altijd zei: alle waar is naar zijn geld.
    Veel fiets plezier gewenst en wie weet tot ziens ergens onderweg,

    Matthijs

  17. Nog even een aanvulling: Ook Ortlieb tassen kunnen lek raken. Tijdens mijn fietsreis in zuid oost Turkijë had ik een paar grote (2 liter) waterflessen die ik onderweg kocht, met bindriemen bovenop mijn bagage gebonden. Dit was niet het beste idee tijdens die reis. De flessen werkte als een vergrootglas en brande door het martiaal heen. Ook mijn slaapmat en slaapzak hadden gaatjes. Mijn slaapmat was voor het vuilnis maar mijn toptas heb ik gewoon geplakt met bandenplakkers, sinds 1991 zitten ze er op en is mijn rugzak (teven toptas) weer 100 procent waterdicht. Een ander probleem, maar dat heb je met elke fietstas, is dat alles wat je in je zakken steekt, superwarm wordt en de neiging heeft te gaan “zweten”. Brood wordt klef, warm beleg op brood en vooral een kaasgeur die in alles trekt. Ik ben nog op zoek naar een goeie oplossing voor deze uitdaging…

    Matthijs

  18. Matthijs in jouw laatste mail herken ik mij niet. Ik heb zowel voor- als achter de Bike packer plus serie. Verder heb ik de rackpack plus waar mijn tent, slaapzak, matje en extra slot in heb zitten. Aan de kant van de dragers zit bij mijn tassen nog een stuk zwart beschermend kunststof.
    In mijn voortassen zit o.a. ook mijn etenswaren. Ook tijdens extreem warme omstandigheden +35Graden ruiken de tassen niet naar etenswaren. Echt warm wordt het ook niet in de tassen. Als ik ‘s-middags ga eten, dan laat ik de voortassen altijd wel even open staan om te luchten, bij voorbaat niet in de zon.
    De inhoud van mijn tassen worden niet nat door zweten. Als stuurtas heb ik de Ultimate 5 plus en hier geldt hetzelfde voor.
    Ben uitermate tevreden over de Orliebs, sterke tassen die daarnaast tegen een stootje kunnen. Het enige wat de tassen in de loop van de jaren gaan doen is ietwat verkleuren, ik heb de rood zwart versie.
    Frits

  19. @ Matthijs: etenswaren die je koel wil houden kan je in een natte washand of handdoek wikkelen en buiten de tassen bewaren. De zon en de rijwind verdampen het vocht in de doek en dat werkt als een koelkast. Je kan van Ortlieb een setje mesh-tassen kopen die je aan de achterkant van je tassen bevestigt en daar kan je dan de natte “koelkast” in meenemen.

  20. Weet iemand of de gewone ortlieb back roller classic zonder problemen op de lite rack van Santos passen, ik meen dat ik wel eens foto’s hiervan op deze site bij een race lite heb gezien, dat zou dan ook hetzelfde zijn bij een Santos trekking lite / travel lite?

    Thanx…

  21. Wiljan, ik heb de LiteRack op de Santos Travel Lite en de Race Lite getest. Met de Ortlieb Back Roller Plus ging het net, maar heel soms buigen de tassen iets te ver naar binnen richting het achterwiel. Bij de Back Roller Classic wil de onderste haak vaak net niet goed uitkomen. Santos is bezig met een LiteRack XL en die krijgt een verlengde stang die de tassen goed steunt.

  22. Ah ok, bedankt voor het antwoord, goed om te weten…
    Beter een backroller plus dus ipv classic…als er dan toch wat grotere tassen aan moeten.

  23. Ik keek net op de Madden website, en daar stond bij de FAQ dat ze dit jaar (2014) weer bepaalde fietstassen zouden her-introduceren. Volgens mij een berichtje waar sommigen wel blij van worden.

  24. Hee ik ben Henry. Fietsen is mijn passie. Nu heb ik een Camelbak. Ik vind ze erg handig en mooi. Je kan drinken in de tas stoppen en met een slangetje kan je het eruit zuigen zonder dat je de tas van je rug hoeft te doen. Super makkelijk. Ik heb mijne hier http://www.fietstas-expert.nl/merken/camelbak gevonden. Ik heb de stoere zwarte!

  25. Ik heb MSX fietstassen. Degelijk en goed water- en stofdicht door rolsluiting in combinatie met klep. Makkelijk bevestigen. Sterke haken. Heeft goede grote beschermplaat aan achterkant tegen het schuren. Heeft degelijk ophangsysteem. Plaat binnen in achterkant en nog extra de T-bone constructie voor de haken aan de buitenkant. Hier heb je veel verstel mogelijkheden. Je kunt alles traploos verstellen met een kruiskop schroevendraaier. De achterkant is door de constructie lekker sterk en goed beschermd tegen doorschuren. Daarnaast zijn ze niet extreem duur. Voor mij is er maar één merk vakantie-fietstas, MSX.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *