Het oranje schermpje waar ik hier doorheen zit te gluren is geen oversized, aerodynamische fietsbril uit de jaren ’80, maar een heus vizier dat uit de Abus In-Vizz fietshelm geschoven wordt!

Abus introduceerde vorig jaar een flink uitgebreide helmencollectie. Veel modellen waren, zoals verwacht, meer van hetzelfde en een enkele was zelfs 100% identiek aan een model van een ander merk! Maar gelukkig zat er ook iets tussen wat zich echt wist te onderscheiden van de massa. Zie hier de Abus In-Vizz met geïntegreerd vizier.

abus-in-vizz-helm-zwart-02

Qua constructie en uitvoering is de Abus In-Vizz op het eerste gezicht een doodgewone fietshelm. Hij is, zoals iedere kwaliteitshelm, gemaakt volgens de zogeheten In-Mold techniek, wat wil zeggen dat de schuimen binnenschaal versmolten is met de harde buitenschaal. En verder is hij voorzien van veel ventilatiegaten, een verstelbare achterhoofdband, uitneembare, wasbare padding aan de binnenkant en een verstelbare kinband. Niets bijzonders, gewoon prima.

Als je vervolgens wat beter kijkt, dan valt zijn relatief lompe design met een vrij hoog voorhoofd op en je ontdekt een langwerpig knopje aan de voorkant die andere helmen niet hebben. Als je dat knopje naar voren schuift, begrijp je de iets volumineuzere vorm van de In-Vizz meteen, want voilá! Daar komt het vizier uit de dubbele wand tevoorschijn!

abus-in-vizz

De In-Vizz wordt standaard geleverd met een smoke-kleurig vizier. Een kleurloze en oranje variant zijn los te verkrijgen. Ik heb voor IJsland voor het oranje vizier gekozen, omdat die het zicht bij slecht weer verheldert en storende schitteringen net genoeg wegneemt zonder te donker te worden. Ook in de Veluwse bossen vlakbij huis werkt oranje erg verhelderend en rustgevend voor de ogen.

Het verwisselen van het vizier is niet al te ingewikkeld, maar moet wel voorzichtig gebeuren. Je trekt de binnenvoering eruit en wipt vervolgens met je wijsvinger het schuifknopje los. Het vizier komt er dan voorwaarts uit en je steekt er zo weer een andere kleur in.

test-abus-in-vizz-helm-09

Abus omschrijft de In-Vizz zelf als een helm voor wedstrijdgebruik en ambitieuze sporters, maar ik heb ervaren dat de In-Vizz ook een hele praktische helm is voor vakantiefietsers en zogeheten ‘Adventure Bikers’. In het regenachtige en winderige IJsland heb ik heel veel plezier van het uitschuifbare viziertje gehad! Geen geklooi meer met het steeds moeten ruilen van bril bij wisselende omstandigheden, want waar laat je je tweede bril? Of bril weer kwijt of beschadigd… Niks van dat alles! Gewoon vizier omhoog of omlaag!

De In-Vizz is in principe ook ideaal voor brildragers. Ik heb nooit veel geld uit willen geven aan een speciale fietsbril met geslepen glazen, waar ik ieder jaar weer glaasjes van een andere sterkte in moest laten plaatsen. Een prijzig gedoe. Met de In-Vizz is dat niet meer nodig. Je montuur moet echter niet te breed zijn. In mijn geval moest ik de hoekjes van het vizier steeds over mijn bril heen helpen door ze iets naar buiten te trekken. Eventjes met één hand het vizier openen en sluiten lukte helaas niet. Op zich niet zo erg, want ik had met de harde wind en vele regenbuien het vizier toch bijna de hele dag omlaag.

In snelle afdalingen bleef ik zeer goed zicht houden doordat het vizier de wind perfect uit de ogen houdt en tranen voorkomt. Met de capuchon onder de helm en het vizier omlaag was ik aan alle kanten goed beschermd tegen de snijdende wind en regen. Ideaal! En bovenop de top aangekomen schuif je het vizier omhoog om met een open, heldere blik te genieten van het uitzicht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Abus meldt dat het vizier van een slagvast Polycabonaat is gemaakt. Hij zal dus niet kapot gaan door een opspattend steentje, maar echt krasvast is hij niet. Nu gebeurt er gelukkig weinig mee, want als je je helm niet op hebt, zit het vizier veilig opgeborgen in de helm. Mijn iets te brede brilmontuur maakte wel wat krasjes in de hoeken van het vizier.

In de kleuren matzwart en matwit is het een niet al te opzichtig model, maar voor de liefhebbers is de In-Vizz sinds dit jaar ook verkrijgbaar met felgekleurde go-faster-stripes. Ja echt! Die gaan harder!

De Abus In-Vizz weegt 305 gram, wat niet veel meer is dan het gewicht van een gemiddelde fietshelm zonder vizier. De adviesprijs van €159,95 lijkt misschien wat hoog, maar is dat niet, omdat je er de aanschaf van een fietsbril mee uitspaart. En brildragers zijn al helemaal goedkoper uit! Het setje oranje en kleurloze vizieren kost €49,95.

Let bij aanschaf wel goed op of de pasvorm geschikt voor je is, want de vorm van de schaal is relatief breed. Nooit zonder te passen online bestellen! En brildragers moeten goed testen of hun bril (soms met een beetje moeite) onder het vizier past. Als dat in orde is, dan is de Abus In-Vizz absoluut een aanrader!

Wat betreft de veiligheid, ik hoop dat jullie het mij niet kwalijk nemen dat ik er geen praktijk-crashtest mee uitgevoerd heb.

www.abus.com

9 thoughts on “Test: Abus In-Vizz fietshelm met geïntegreerd vizier

 1. Ja, dit lijkt mij best wel handig voor brildragers! De zon zal ook niet over de bovenrand van je bril schijnen.

  Ik ga eens googlen voor verkooppunten.

 2. Dat valt reuze mee. Het vizier staat verder van je gezicht af dan een bril en ventileert goed naar onder en opzij.

 3. De helm is dubbelwandig voor het vizier en dan vind ik het nog best wel meevallen met dat wat lompere design! Knap gedaan, Abus!

  Ik kan me nog wel een paar helmen van vroeger herinneren waarbij het vizier met twee scharniertjes er bovenop geplakt was. Daarbij liep het water van je helm zo achter het vizier. Geen succes.

 4. Zijn er inmiddels al mensen die n.a.v. dit artikel deze helm in de winkel hebben bekeken/geprobeerd/aangeschaft?

 5. Heb ook Abus In-Vizz fietshelm online gekocht bij de “fietshelmexpert.
  Zit perfect en moet ook inderdaad met de helm iets naar voren trekken om het vizier neer te kunnen schuiven van wege de iets te brede bril.
  Vroeg me ook af waar het losse meegelerde zwart/rode losse kussentje voor dient….(zie foto)
  Iemand een idee?

 6. Dag Co,
  Ik ken de helm niet, maar het lijkt mij een extra kussentje welke je aan de binnenzijde van je helm kunt plakken? (Ik denk aan de bovenzijde waar de helm op je hoofd rust).

 7. Dag, vandaag mede naar aanleiding van jouw website de helm gekocht. Ik rijd een velomobiel, zomer en winter en dan is bij koude en regen een vzier wel handig. Eerst gepast uiteraard, want ik heb een groot hoofd. Zonder pads erin past het uitstekend.
  Vrijdag de eerste testrit.

 8. Ik zit zeker na te denken over deze helm. Ook ik rij zomer en winter (in Noorwegen) en ben een bril drager. Nu fiets ik soms met een skibril op wanneer het sneeuwt en dat is niet bevorderlijk voor het blikveld haha.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *