Men zegt dat dit een site voor snobs is, omdat ik vooral ‘veel te dure’ fietsen met Rohloff of Pinion test. Tsja, vind ik leuk. Ik speel nu eenmaal graag met mooi en goed spul. Om mijn reputatie hoog te houden, heb ik hier de Idworx oPinion Ti Travel Spec voor jullie. De ultieme snobfiets. Gerrit Gaastra zegt het zelf, dus is het waar!

Idworx-oPinion-Ti-2015-test

Een Idworx van zevenduizend negenhonderd en vijfennegentig euro? Wat moet je dáár nou mee? Nou, gewoon… fietsen! Mooi ding toch? Kijk dan! Dat prachtige titanium frame, die 29″ wielen met brede banden, die grote remschijven, de vele mooie Idworx-details en die 18-speed Pinion versnellingsbak. Dat heb ik allemaal nodig! Echt!

Tsja, hoe leg je iemand uit waarom je een Bentley nodig hebt, terwijl je met een Volkswagen ook prima op je werk of vakantiebestemming komt? En aan wie verkoop je je argumenten eigenlijk? Aan je partner, je vriendenkring of aan jezelf?

Toen Idworx in 2013 de All Rohler introduceerde, dacht ik dat we nu wel zo’n beetje alles gezien zouden hebben. Mooier en beter zou voor een hele lange tijd niet kunnen, vermoedde ik. Op mijn vraag of en hoe het nóg beter kon, antwoordde Gerrit Gaastra dat hij ooit nog eens een ultieme titanium trekkingfiets wilde maken. De mooiste en de beste, gewoon omdat het kan. En dit is ‘m geworden; de Idworx oPinion Ti.

Idworx-oPinion-Ti-2015-studiofoto

Blijkbaar begrijpt Idworx, net als luxemerken Bentley en Rolls-Royce, dat je aan een high-end product niet teveel woorden vuil moet maken. Laat het bezigen van superlatieven maar aan de potentiële kopers over. De kenner hoef je niets te vertellen. De oPinion Ti kreeg in de brochure en op de website dan ook slechts een korte, ‘understated’ omschrijving.

Stabiel, supersterk, onderhoudsarm en multi-inzetbaar. High-tech in dienst van elk intensief gebruik. De oPinion Ti verenigt de eenvoud van een alledaagse gebruiksfiets met de lichtvoetigheid van een sportieve topklasser. Het taaie titanium frame, de Pinion versnellingsbak en de afwerking zijn, zoals we bij idworx willen, nagenoeg onverwoestbaar. De oPTi: de fiets om het dagelijkse probleemloos te verlaten voor een reis om de wereld.

Dat bijna geen enkele oPTi-koper er daadwerkelijk de wereld mee rond zal fietsen, doet er niet toe. Het idee dat de fiets het aankan, is al bevredigend genoeg. Net als een topklasse SUV van Porsche of Range Rover kan ‘ie veel meer dan wat de welgestelde eigenaar er in de praktijk mee zal uitvreten. Gelukkig moet het, op welk niveau dan ook, toch allemaal uit de benen komen!

Er zijn veel superlatieven van toepassing op de oPinion Ti: sterker, robuuster, comfortabeler, duurzamer, onderhoudsarmer, mooier, tijdlozer, exclusiever, duurder. Als Bentley een trekkingfiets zou maken, dan zou dit ‘m zijn. En over de prijs moet je niet zeuren, want zoals Bentley altijd zegt: “If you have to ask, you can’t afford it.”

Idworx-oPinion-Ti-2015-05

 

Titanium, want titanium.

Volgens Idworx is de oPinion Ti met dezelfde stijfheidswaarden gebouwd als de aluminium versie. Dit moet zorgen voor een voorspelbaar stuurgedrag en een goede stabiliteit, vooral met veel bepakking. Het titanium levert in dit geval geen comfortabeler frame op (heeft ook geen zin met die dikke banden), maar het materiaal is wel veel taaier, slagvaster en corrosiebestendiger dan aluminium en het heeft praktisch geen last van metaalmoeheid. Lak is niet nodig en krasjes polijst je eenvoudig weg met een stukje staalwol.

Idworx-oPinion-Ti-frameset

 

Pinion bracketversnellingen

De Pinion P1.18 transmissie met 18 versnellingen is ontwikkeld om de beroemde Rohloff-naaf te overtreffen. De Pinion-versnellingsbak zit in het bracket en is op een vergelijkbare manier geconstrueerd als de versnellingsbak van een auto. Drie assen met daarop twee rijen tandwielen in verschillende groottes. Door verschillende tandwielparen met het draaihandvat in en uit te schakelen ontstaan er 18 overbrengingen.

De Pinion-bak heeft een totaalbereik van maar liefst 636% tegenover 530% van de Rohloff-naaf. Het bereik is zelfs groter dan veel 3×9 en 3×10 derailleurssystemen! De grootte van de stappen tussen de versnellingen is bij Rohloff 13,6% en bij de Pinion is dit slechts 11,5%. De Pinion heeft dus meer versnellingen met een groter bereik en kleinere tussenstapjes. Op papier is dit fijn, maar is dit in de praktijk ook het geval? Verderop zal ik het jullie vertellen.

De Pinion-transmissie heeft zich inmiddels een paar jaar kunnen bewijzen en de kinderziektes lijken er nu helemaal uit te zijn. Dat Idworx vol inzet op Pinion als een nog hoogwaardiger alternatief voor Rohloff wil wat zeggen, want we weten hoe kritisch Gerrit Gaastra en zijn techneuten zijn.

Idworx-oPinion-Ti-2015-08

 

Alleen het beste van het beste

De oPinion Ti zit vol met details die door de kritische visie van Idworx tot stand zijn gekomen. Als een bepaald onderdeel niet in de industrie verkrijgbaar is of niet aan de kwaliteitseisen van Idworx voldoet, dan ontwerpen ze het zelf en laten ze dat onderdeel volgens eigen specificaties maken. Zo is de oPinion Ti onder andere voorzien van speciale Idworx Darim Tubeless-ready velgen, 203mm grote en extra dikke remschijven, onverslijtbare, extra geharde, stalen tandwielen en een kabelboom uit één stuk voor de verlichting en ‘The Plug’ USB-oplader. Zie de foto’s onder dit artikel voor meer typische Idworx-details.

Alleen het beste is goed genoeg voor Idworx. Het spreekt voor zich dat die speciale, in zeer kleine oplage vervaardigde onderdelen een pittige prijs hebben. Tel dat bij het kostbare titanium, de Pinion-bak en de vele topkwaliteit onderdelen op en dan krijg je dus een prijs waarover je niet moet zeuren. Je wilt tenslotte het beste van het beste, toch?

Of ‘het beste’ ook automatisch ‘het fijnste’ oplevert, dat blijft de vraag. Hoe de oPinion Ti rijdt en of hij daadwerkelijk bij je past, moet je in de praktijk voor jezelf gaan bepalen.

 

Serieuze schijfremmen

Een voorbeeld van exclusief voor Idworx vervaardigde onderdelen zijn de enorme remschijven. Voor zover bekend hebben we hier te maken met de grootste en dikste schijven uit de hele fietsindustrie. Op deze website is al heel veel gediscussieerd over de voor- en nadelen van schijfremmen. Ondanks dat ze ieder jaar steeds beter worden, is nog steeds niet iedereen er even happy mee. Hier in Nederland belasten we de schijfremmen niet zwaar genoeg om optimaal van de voordelen te kunnen genieten en we lopen hier vooral tegen de nadelen aan. Modder en nattigheid zorgen niet zelden voor hinderlijke schuur- en piepgeluiden. Dat is iets wat we voorlopig moeten accepteren. Alle schijfremmen van alle merken kunnen hier last van hebben. Idworx probeert al een tijdje deze irritante eigenschap weg te werken, maar voorlopig zonder succes.

Feit is wel dat de Idworx-schijven met CNC-gefreesde remklauwen en multi-instelbare grepen van Hope super remmen. En de dikke schijven kunnen tegen een stootje. Je schopt ze niet zomaar krom. Het grootste voordeel van schijfremmen is dat ze beter met hitte overweg kunnen. Vooral bij slepend remmen in lange afdalingen kunnen remmen gloeiend heet worden en dan is een schijfrem in het voordeel t.o.v. velgremmen. En wat voor weer het ook is, droog of nat, schijfremmen remmen onder alle omstandigheden even hard.

Dat schijfremmen de spaken en spaaknippels zwaarder belasten dan velgremmen is een feit, maar de met de hand gespaakte wielen met eigen-design velgen zijn daar op berekend.

Idworx-oPinion-Ti-2015-11

 

Ketting of tandriem

Een ander speciaal voor Idworx vervaardigd onderdeel is het extra gehard stalen tandwiel. Volgens Idworx zijn hun eigen tandwielen zó duurzaam dat ze nog nooit een versleten exemplaar terug hebben gekregen. Bij Pinion-Idworxen is het achtertandwiel identiek aan het exemplaar aan de voorkant.

Voor wie geen kettingen wil smeren, is een tandriem als optie beschikbaar. Ja, echt waar! Idworx levert nu toch echt tandriemen af-fabriek! In dit geval de CenterTrack variant van Gates.

Het spannen van de ketting of tandriem gebeurt met verstelbare achterpadden. Om te voorkomen dat het achterwiel perongeluk een beetje scheef komt te staan, heeft Idworx een dikke steekas toegepast. Als je aan de rechterkant het stelschroefje verdraait, dan zal de linkerkant, dankzij de stijfheid van de as, exact even ver meebewegen.

Idworx-oPinion-Ti-2015-10

 

Superieure SON verlichting

Op dit moment wordt de best denkbare naafdynamo-verlichting geleverd door het Duitse SON. De SON Edelux II koplamp verblindt je tegenliggers met maar liefst 90 Lux. Deze koplamp en bijbehorende naafdynamo worden wel door meerdere merken gebruikt, maar Idworx is voorlopig één van de weinigen die met de stekkerloze naafdynamo werken. Als je je wiel eruit moet halen voor bijvoorbeeld een lekke band, dan hoef je niet meer te prutsen met stekkertjes, want er zitten contactplaatjes aan de as van de naafdynamo en de binnenkant van de rechter vorkpoot. Superhandig!

Alle Idworxen hebben de koplamp op een extra lang pootje staan. Uiteraard CNC-gefreesd aluminium, want zo gaat dat bij ‘special parts’ in kleine aantallen. Dankzij dit pootje schijnt de lamp net even wat verder over het voorwiel heen, waardoor de donkere vlek direct voor je voorwiel kleiner wordt. Het zijn dit soort miereneukerige dingetjes waar Idworx aan denkt om de laatste kleine beetjes verschil met de massa te maken.

Idworx-oPinion-Ti-2015-15

Vanaf de naafdynamo loopt er niet alleen een draad naar de verlichting, maar ook naar ‘The Plug’ bovenop de stuurpen. Dit is een USB-oplader die je kan gebruiken om je aaifoon, navigatie of portable accu mee op te laden. Uiteraard een onmisbaar item!

We zijn inmiddels toe aan de derde generatie van The Plug, welke nu wel betrouwbaar schijnt te zijn. Het afsluitdopje voor de USB-ingang is gelukkig nu eindelijk wel degelijk uitgevoerd!

the-plug

 

Hoe rijdt dat nou, zo’n oPTi?

Ik kan nog wel even doorgaan met uitweiden over alle details, maar dan wordt dit artikel veel te lang. Ga gewoon eens langs een dealer om de oPTi goed te bestuderen. Jullie zijn nu natuurlijk heel benieuwd hoe zo’n prijzig top-spec fietsje rijdt. Het is heel makkelijk om je door het titanium frame, de mooie specs en het stoere uiterlijk van de oPinion Ti te laten verleiden en te vergeten om kritisch te zijn. Een fiets van bijna achtduizend Euro kan toch niet anders dan heel erg goed zijn? Aan mij de zware taak om te ontdekken hoe goed de oPinion Ti daadwerkelijk is.

De aluminium oPinion had ik al eens gereden en dat voelde ‘gewoon’ goed. Dat is voor deze titanium versie niet anders. De oPinion Ti stuurt lekker direct en zo zwaar als dat hij oogt, zo licht rolt hij over alle soorten ondergrond. Met ruim 17 kilo is het geen lichtgewicht, maar toch voelt de oPTi opvallend lichtvoetig.

De ‘Ti’ is dus volgens Idworx exact even stijf als de alu versie en daardoor rijden beide modellen precies gelijk. Dus waarom 2200 euro meer uitgeven aan een titanium frame? Dat is aan een leek niet uit te leggen, want die ziet door het ontbreken van een fancy lakkleurtje de meerwaarde er toch niet aan af. Zo’n robuust titanium frame heb je niet nodig, die wil je. Tenzij je van plan bent om veel over de kop te slaan en met je frame tegen stenen muurtjes of rotsblokken aan te klappen. Dan is titanium geen overbodige luxe.

Wat wel uit te leggen is, is waarom je de Pinion P1.18 versnellingsbak zou willen in plaats van de toch al erg goede Rohloff-naaf. Wow! Wat rijdt die Pinion lekker soepel! Na meerdere Pinionfietsen gereden te hebben, weet ik het nu echt zeker; Pinion draait lichter dan Rohloff. En het grotere versnellingsbereik met 18 verzetten en mooie kleine tussenstapjes zijn heel erg fijn. Stapvoets tegen een steile helling op is met Pinion nog beter mogelijk en op het vlakke is een fijn cruiseverzet zo gevonden, waar je bij Rohloff nog wel eens tussen twee verzetten in zou willen zitten. Nog een voordeel is dat de Pinion-bak geruislozer draait dan Rohloff-naaf.

De testritten door de bossen waren een feest. De zithouding is semi-sportief. Precies goed om de kronkelende paadjes en pittige klimmen mee aan te vallen. Met de 55mm brede Schwalbe Almotion banden kom je bijna overal door- en overheen en ze rollen opvallend licht en comfortabel. Tussen de band en het spatbord is voldoende ruimte, zodat modder en bladeren zich daar niet snel ophopen. Fijn! Dat was de voorgaande jaren minder goed voor elkaar.

Idworx-oPinion-Ti-spatbord

De oPinion Ti is lekker wendbaar, maar dat kan ook als nerveus geïnterpreteerd worden. Het is maar net wat je gewend bent. Beladen met tassen wordt het rijgedrag direct een stuk rustiger.

En nu het kritische deel. De schijfremmen presteren super, maar kunnen, zoals eerder uitgelegd, piepen en schuren als ze nat en vies zijn. Het remvermogen lijdt daar gelukkig niet onder. Verder kunnen rijders met lange tenen door de beperkte ruimte tussen pedaal en voorwiel bij het korte draai- en keerwerk het voorspatbord nog wel eens raken. That’s all.

Het lijkt erop dat Idworx met de oPinion Ti inderdaad het beste van het beste levert. Het is een heerlijke allround trekkingfiets die op het asfalt verrassend vlot is en in het ruige terrein zijn mannetje staat. Nu nog een setje piepvrije remmen ontwikkelen en dan hoeft Bentley nooit meer na te denken over een eventuele fiets, omdat Idworx ‘m al heeft.

Idworx-oPinion-Ti-2015-23

 

Het laatste woord is aan de eigenaar van Idworx.

Q&A met Gerrit Gaastra

SC: Waarom de oPinion Ti?
GG: Omdat we bij Idworx allemaal gedreven zijn door perfectie. En titanium is weer perfecter dan aluminium.

SC: Voor wie is de oPinion Ti bedoeld?
GG: Voor de snob en de extreme veelrijder (+20.000 km per jaar).

SC: Hoeveel exemplaren worden er van de oPinion Ti gebouwd?
GG: 50 stuks. Ik ben bang dat dat voor 2015 te weinig zal zijn.

SC: Komen er volgend jaar dan nog meer?
GG: Ja, maar de aantallen zijn nog niet bepaald. Dat zal afhangen van de vraag, die onze verwachtingen op dit moment overigens al overtreft.

SC: Wat vind jij van de nieuwe 9- en 12-speed Pinions? Ga ja daar mee werken?
GG: Daar heb ik uitgebreid met Pinion over gediscussieerd, maar we gaan niets doen met die twee varianten. De 18-speed Pinion voegt echt wat toe ten opzichte van Rohloff – meer versnellingen, groter bereik, kleinere tussenstappen – en de 9- en 12-speed varianten doen dat beiden niet. Voor een e-bike met veel koppel kunnen ze eventueel interessant zijn, maar verder niet. Met de Pinions P1.9 en P1.12 kan je wel een paar honderd euro en 150 gram besparen, maar je levert dan teveel in wat betreft bereik en/of de verdeling van de tussenstappen. Dan blijft Rohloff simpelweg de beste keus, zowel qua functionaliteit als qua prijs. Idworx blijft dus bij de 14-speed Rohloff-naaf en de 18-speed Pinion-bak.

SC: Waar houdt het op? Wat voor moois kan je nu nog meer bedenken?
GG: We zijn met Schwalbe bezig om een Tubeless Easy versie van de Almotion band te ontwikkelen. Daarmee is de kans op lek rijden maximaal geminimaliseerd en de rolweerstand is aanzienlijk lager. Verder verrassen we jullie nog met een nieuw klein dingetje, want echte perfectie moet je uiteindelijk via de vele details zien te bereiken.

 

143 thoughts on “Test: Idworx oPinion Ti

  1. Mooi ding die opinion. Kleinere stappen en groter bereik lijken me een groot voordeel maar voor NL overkill. Benieuwd wat je van een surly krampus singlespeed zou vinden en wat je met de resterende 6500euro zou doen. Bandbreedte maakt de man offroad.

  2. Ik snap niet goed waarom de stijfheid gelijk gemaakt is aan dat van alu. Dan haal je m.i. de voordelen van Ti juist weg tijdens het rijden. Verder een dijk van een fiets en een droom voor velen.,

  3. Richard, een beetje flexibiliteit in je frame bouwen voor meer comfort kan fijn zijn, maar je betaalt daar meestal voor in de vorm van een lagere torsiestijfheid. Een flexibel frame heeft bij fietsen met brede banden geen enkele zin. Het frame krijgt de kans niet meer om voelbaar te dempen, omdat de (niet te hard opgepompte) banden dat al doen. Met een lekker stijf frame en dikke banden hoef je geen last te hebben van een verminderde torsiestijfheid van een flexibel frame.

    Ik rij nu met een titanium Van Nicholas Pioneer met zo’n relatief flexibel frame in combinatie met 50mm brede banden. Die fiets voelt niet comfortabeler dan een stijve, aluminium Santos Travel Lite of Idworx Easy Rohler met dezelfde banden. Terwijl ik op de Pioneer weer wel last heb van de lagere torsiestijfheid.

    Bij sportfietsen met dunne, hard opgepompte banden kan een flexibel titanium frame wel een voelbaar verschil maken. Vanaf zo’n 40mm bandbreedte is het comfortverhogende effect van een flexibel titanium frame verwaarloosbaar.

  4. AR met als max. 55mm Allmotion als non tractieband en dan ook nog je tenen stoten?? Onder de OR of RnR passen met gemak 2,35″(60mm) Hans Dampf sloffen, dan heb je pas een 4WD SUV a la de Land Rover en kun je nog eens downhillen in de Ardennen. Deze Opinion is functioneel gezien met zulke smalle banden niet meer dan een gemiddelde lagere school crossover a la de 2WD Renault Captur of BMW X3. Dat is bij lange na niet hetzelfde als de Toyota FJ Cruiser 4×4. Overigens de Cayenne van Porsche (nu ook verkrijgbaar als 14% bijtelling!) is ooit ontworpen als entertainment car. Gelukkig is deze Opinion titatovenaar AR nog steeds geen e-bike en moet je patat verbranden ipv benzine.

  5. Zeur, jij praat nu over echte terreinwagens met serieuze off-road vaardigheden.
    De oPTi is meer een allround inzetbare luxe SUV met praktische zaken als spatborden, verlichting, standaard, slot, e.d. Dat past allemaal niet op de mountainbikes die je noemt. En dan zijn er nog de verschillen in zithouding die de twee soorten fietsen geschikt maken voor twee nogal verschillende doelgroepen.

  6. PS een beetje SUV heeft ook goede vering nodig. Dat gaat deels lukken met dikke banden, maar een vorm van vorkvering lijkt me op een gegeven moment wel gewenst (zie je ijsland ervaring).

  7. Topklasse SUV van Porsche heeft toch de Rally Trans Siberia gewonnen? Dat zijn serieuse auto’s. Komt de Santos 2.9 niet meer in die richting? Daar passen nog dikker banden onder dan de Opinion en er is ruimte voor vering.

  8. Je kan de oPTi overigens voor ruim €2000,- altijd nog laten ombouwen naar elektrisch met het systeem van GO SwissDrive. En als het echt moet, is er vast wel ergens een geschikte verende voorvork te vinden, maar dan moet je wel de lowriders opofferen.

  9. De OR is trouwens geen mountainbike maar het enige echte topmodel van Idworx :).

  10. De Porsche Cayenne is inderdaad een serieuze auto. Helaas voor de Cayenne wordt ‘ie in 99,9% van de gevallen niet serieus gebruikt. De oPTi is ook een serieuze fiets. Ik ben benieuwd hoe serieus die uiteindelijk door de kopers gebruikt gaat worden. Een rondje binnenland IJsland zou ik er wel mee aandurven.

  11. Verder mooi fietsje hoor. Balhoofdbuis had wat luier gemogen en meer ruimte onder de spatborden. Je zou de fiets voor de aardigheid eens moeten testen met Smart Sam Plus (54mm) en dan lekker raggen door de modder.

  12. Het balhoofd had van mij ook wel een graadje meer onderuit gemogen. Hij stuurt al direct genoeg. En het geeft gelijk wat meer ruimte tussen de tenen en het voorspatbord.

  13. Denk je dat er een geveerde vork onder zou passen, de framegeometrie van de opinion lijkt me er niet op afgestemd. Voor het echte SUV gevoel zul je denk ik moeten overstappen naar een RtiR of een RnR met die mooie RS-1 vork. Bovendien kun je die frames omgekeerd wel voorzien van een vaste vork. Aanvullende spatbordjes (sks velo mountain 65 wellicht?) en son-wiel met naafdynamo lijkt me ook geen probleem. Zo’n omgebouwde idworx mountainbike, dat lijkt me pas mooi, dan heb je pas een Cayenne SUV uitvoering van een fiets. Holle buis van het stuur volstouwen met naafdynamo-oplaadbare-accu’s (waarom is dat er nog niet?) en je kunt de wereld aan.

  14. Er zijn wel ronde accustaven in de handel. Voor IJsland heb ik zitten pielen met een 30cm lange, ronde accu die als back-up accu in de hoes van mijn iPad zit. Die wilde ik in mijn vorkpoot steken. Leuk idee, maar die accu’s zijn relatief zwaar en de capaciteit is te beperkt t.o.v. een rechthoekig accupack van Xtorm. Daarvoor is een klein stuurtasje of bovenbuistasje toch het handigst.

    Maar ik zie het zeker wel gebeuren dat een aantal fabrikanten accu’s en laders her en der gaan integreren.

    Wat betreft de voorvork, ik zou de oPTi lekker origineel laten, vanwege de stekkerloze aansluiting van de naafdynamo, de spatbordbevestiging, de koplamp en geometrie. Voor de terreinliefhebbers zijn er genoeg andere off-road fietsen te vinden.

  15. Dat zou ik ook doen, niet knoeien met die oPTi. Maar dan ook niet zeggen dat het een SUV is, althans een echte :). Lastig om deze fiets te definiëren, ik denk dat de echte SUV onder de fietsen nog ontworpen moet worden. Wat mij betreft komen de Idworx OR, Santos Travelmaster 2.9 (en zoals Wim eerder zei de Surly Krampus) daarvoor eerder in aanmerking.

    Wat is jouw favoriete SUV? Toyota Landcruiser, BMW X6, Mercedes G, Jeep Wrangler? Welke eigenschappen moet een SUV onder de fietsen hebben? Robuustheid en simpelheid, of meer comfort en high-end onderdelen?

  16. Op autogebied heb ik werkelijk helemaal niets met SUV’s (a.u.b. niet te verwarren met volbloed terreinwagens). Ik heb ooit zo’n ding ontworpen, maar beleefde weinig plezier aan het proces.

    Ik vind softroaders/allroaders als de Subaru Forester en Audi A6 Allroad veel interessanter.

    Net als in de autowereld wordt het steeds lastiger om fietssoorten te definiëren. Het wemelt inmiddels van de cross-overs in alle soorten en maten.

  17. Met andere woorden de ideale fiets of auto bestaat nog steeds niet, maar dat de term ideaal direct gerelateerd is aan het wegdek, stijgingspercentages, conditie, totaalgewicht en rijstijl dat is wel duidelijk. Helaas verschillen die dingen per persoon per rit per land per dag.

  18. Mazda CX-5 of de Honda CR-V zijn de top SUV’s voor wie kijkt naar prijs/kwaliteit. Duitse vag-kwaliteit verbleekt bij de Japanse betrouwbaarheid. In fietsland lijken die rollen omgekeerd met magura schwalbe rohloff pinion en son/edelux, daar lijkt het wel een duits feestje die de boventoon voert en heeft shimano het nakijken….. of lijkt dat maar zo en zijn de nieuwe xt groepen gewoon supergoed en laten we het duitse geld te snel afschrijven?

    Maar wat is nou de ideale fiets? Aan welke mix moet ie voldoen? Is een redelijk egale ijslandse gravelweg de benchmark bepalende factor die framegeometrie, wieldiameter en banddikte bepalen?

  19. Zoals je zelf zegt, is dat altijd persoonlijk te bepalen en dat adviseer ik ook in het artikel. Iedereen heeft zijn/haar eigen ideale mix.

    Het is heel moeilijk om het karakter en de mogelijkheden van een fiets in woorden om te zetten, maar ik probeer het toch zo goed mogelijk om de lezers een beetje op weg te helpen in hun keuze.

  20. De fiets staat al een tijdje op mijn bureaublad…..prachtig.

    Ik ken de verhalen van de “freaks” ( liefhebbers ) bij een MTB , die dan tevens elk boutje / moertje vervangen door een titanium versie.
    Wat dat betreft is de Van Nicholas een nog meer bling bling fiets, met zijn titanium bel, titanium voorbouw/stuur etc etc.

    En wat de prijs betreft…..mooie dingen ( + kwaliteit ) kosten nu eenmaal geld. Het lijkt of de prijzen in het racefietsen wereldje al meer geaccepteerd zijn.

    De Idworx blijft een fiets om van te dromen.

  21. Titanium boutjes zijn inderdaad bling bling. Het is niet verstandig om stalen bouten te vervangen door titanium! Die draai je te snel kapot. Op cruciale plaatsen is het zelfs verboden.

  22. Over boutjes gesproken… Het komt zelfs bij de duurste fietsen ter wereld voor dat bepaalde bouten roesten. Veel mensen willen dat niet accepteren en gaan er boos of verontwaardigd mee terug naar de dealer om RVS boutjes te eisen. Ik heb al veel van die mensen teleur moeten stellen. Op cruciale punten waar veel spanning op staat en waar veiligheid eventueel in het geding kan komen (stuurpen, remmen, zadelpen, excentrische trapas, enz) is het niet toegestaan om RVS boutjes toe te passen. Die zijn minder sterk dan gewone stalen bouten.

    Een enkele roestende bout is dus geen gebrek aan kwaliteit! Deze zeer belangrijke bouten moet je in de winter goed in de vaseline zetten, wat maar weer duidelijk maakt dat zelfs de duurste, meest onderhoudsvriendelijke fiets niet geheel onderhoudsvrij is.

  23. De combinatie van “alleen het beste is goed genoeg” met “Gates CenterTrack” ontgaat mij een beetje.
    Volgens mij is intussen toch reeds bewezen dat de CDC een veel betere optie is?
    Heeft keuze voor de CenterTrack wellicht te maken met het feit dat de uitlijning van het achterwiel misschien minder nauwkeurig is dan met een excentrisch verstelbare trapas?

  24. Uit het topic santos travelmaster 2.9E……….maar Gates weigert helaas CDC-tandwielen voor Pinion te maken.

  25. Dat ontgaat mij ook, Erwin. Idworx’ keuze voor CenterTrack in combinatie met Rohloff vind ik onbegrijpelijk, maar bij Pinion kan het helaas niet anders. Er bestaan geen CDC tandwielen voor Pinion.

    Een correcte uitlijning is bij CenterTrack net zo belangrijk als bij CDC. Gerrit Gaastra is nog altijd van mening dat zijn harde stalen tandwielen met een KMC X1 ketting de beste oplossing is. De CenterTrack tandriem is een kleine commerciële knieval.

  26. Oké dat wist ik niet.
    Maar in dit topic staat ook: “Als een bepaald onderdeel niet in de industrie verkrijgbaar is of niet aan de kwaliteitseisen van Idworx voldoet, dan ontwerpen ze het zelf en laten ze dat onderdeel volgens eigen specificaties maken”.
    Dit wordt blijkbaar voor de ketting tandwielen ook gedaan.
    Dan zou dat voor de CDC toch ook een betere oplossing zijn geweest?
    Als ik het goed heb is dit de eerste Idworx met een riem af fabriek, maar wordt er niet de best beschikbare riem gebruikt.
    Ik begrijp dan niet dat het bij de AR nog wordt overgelaten aan de dealer om een riem te monteren (terwijl daar icm Rohloff wel de betere CDC op past), terwijl dit topmodel dan met een kwalitatief mindere CenterTrack af fabriek wordt geleverd.

  27. Idworx gaat Gates niet bewegen om een betere tandriem-tandwiel combinatie te maken, want ze blijven bij hun eigen tandwielen met ketting. Santos steekt wel veel moeite in Gates, maar voorlopig zonder succes. Gates is groot, Nederland is klein en het nog kleinere groepje CDC-aanhangers is voor Gates commercieel verwaarloosbaar. De rest van de wereld zeurt blijkbaar niet. Daarnaast heeft Gates nog altijd geen concurrentie.

    Idworx is af-fabriek riemen gaan leveren om dealers zonder riem-ervaring te helpen. Velen daarvan hebben uit eigenwijsheid de boot gemist en komen nu waardevolle informatie en ervaring tekort. De riem liefhebbende dealers kiezen zelf vaak voor de CDC, de rest werkt puur uit gemak met de CDX. Idworx weet nu tenminste zeker dat de riemen vanaf nieuw correct gemonteerd worden. Aftersales service is bij enkele dealers nog steeds onzeker, want Idworx stelt geen tandriemcursus verplicht. Santos wel. Ik ben maar gestopt met Idworx over de tandriem te discussiëren…

    Mijn advies is om bij iedere fiets die met Rohloff en CDX geleverd wordt de CDC te laten monteren. Dit herhaal ik in ieder artikel waar een CDX-afgemonteerde fiets in voorkomt, totdat Gates de CDX verbeterd heeft of wanneer het een Pinion betreft.

  28. Moet ik me al zorgen gaan maken om de verkrijgbaarheid van CDC riemen en “tandwielen” in de toekomst? Ik heb nu in 10 maanden 6.000 km gereden met m’n TM 2.8 “RRS” En ik ben van plan de 30.000 km te halen…..

  29. Michiel, alsof de meeste eigenaren op deze fiets met minder als 2 bar in de banden gaat rijden dus de dempende eigenschappen van de bredere banden zullen relatief zijn. Nu ontlopen titanium, staal, alu en carbon elkaar in het hogere segment nauwelijks als het om torise, bracketstijfheid gaat (en gewicht is ook te verwaarlozen) wat dat betreft is het kiezen tussen wat degelijk is en lang mooi blijft. Alu is bij elke dag flink gebruiken niet zo degelijk en stijf, vandaar de oversized buizen altijd. Carbon kan je wachten tot het kapot gaat. Blijven over staal en titanium. Waarbij deze Idworx een prachtig model is. Het frame wordt nog steeds bij Lynskey gemaakt?

  30. Deze banden kan je heel goed, afhankelijk van het gewicht van de berijder, met ongeveer 2,5 Bar voor en 3 tot 3,5 Bar achter rijden. Dat dempt echt veel meer dan een 37mm band met 4 tot 4,5 Bar.

    Er is weldegelijk verschil in stijfheid te voelen tussen de topframes van bijvoorbeeld Santos, Idworx en Van Nicholas. De Van Nicholas Pioneer blinkt niet uit in stijfheid, noch in comfort. Voor de meesten is hij absoluut stijf genoeg, maar er is toch een duidelijk voelbaar verschil. En dan is het jammer dat er toch geen verschil in comfort merkbaar is.

    Het oPinion Ti frame komt niet meer bij Lynskey vandaan, maar uit het Verre Oosten.

  31. Bedankt voor de verwijzing van het WF forum naar bovenstaande discussie. Interessante toevoeging(en).

  32. Dat balhoofd vind ik toch wel een dingetje. Heeft de oPTi dezelfde geometrie als de AR? Deze laatste vind ik namelijk wat zenuwachtig rijden, en met m’n maat 48 kom ik zowel tegen het voorspatbord als de achterstandaard… 🙁 Voor mij dus geen Idworx.

  33. Zou de opmerking over maat 48 betekenen dat hogere fietsframes geen grotere wielbasis krijgen … is dat niet vreemd gezien het verband tussen lengte van lichaam en voet?
    Je wilt idd niet met je tenen tegen het voorspatbord maar wel met de bal v.d. voet op de trapper. En je wilt ook niet je bagage veel verder naar achteren schuiven om te voorkomen dat je hakken je tassen raken. Dit laatste impliceert lijkt mij dat de liggende achtervork qua lengte moet meegroeien met de framehoogte… Zie site … http://www.idworx-bikes.de/nl/bikes/opti-framset/geometrie.php
    En jawel: F is hetzelfde bij de drie maten oPti-frames en dat is gelet op het bovenstaande geen goed idee. Voor het geval dit een originele gedachte is claim ik bij deze het intellectuele eigendom maar het is wel ‘open source’ ! Ik noem het de “LHL2-geometrie” Lekkerkerk’s Hoogteafhankelijke Liggende-achtervorkLengte
    🙂 en 😉
    Benieuwd wat Gaastra en Schuijt ervan denken.

  34. Hoogteafhankelijke liggende achtervorken worden al toegepast, zelfs bij fietsen waaraan GG heeft meegewerkt.

    Bij de verkoop van All Rohlers en oPinions heb ik bij veel mensen de tenen-check gedaan. Zij die het voorspatbord raakten, raadde ik de Idworx niet sterk aan. Zij zaten meestal lekkerder op een Santos. Altijd ruimte genoeg, in alle maten en voor alle voeten.

    Wat erg opvallend was, is dat niet zozeer de absolute lengte van de voet bepalend was. Grote voeten raakten niet sneller het spatbord dan iets kleinere! Het blijkt dat de bal van de voet niet volgens een vaste verhouding is gepositioneerd. Sommigen hadden letterlijk lange tenen. Mensen met grote voeten en relatief korte tenen ondervonden het probleem namelijk niet. Mensen met gemiddelde schoenmaten en lange tenen raken in dit geval letterlijk op hun teentjes getrapt.

  35. Geldt dat voetjevrijen met het spatbord voor bepaalde type schoenen? Of geldt dit ook voor spd-pedalen en sidi schoenen? Heeft gg liggen slapen bij het ontwerpen van het frame? Immers ook al weinig ruimte bij het spatbord.

  36. Ik controleerde het altijd met de bal van de voet midden op het pedaal. Uiteraard hebben grove schoenen invloed. Het is een typisch Idworx-aandachtspuntje. Soms is het bij een Easy Rohler ook net raak. Zoals gezegd dus niet voor iedereen een probleem, maar het is wel krap.

    Ik heb Gerrit Gaastra hier meerdere keren over gesproken. Hij zei dat ze ‘aan de Duitse norm’ voldeden. Jammer dat veel klanten dat dan weer niet doen…

  37. Interessant & leerzaam!
    En zo blijkt maar weer dat je met op zich goedbedoelde (DIN/NEN /ISO-) normen (en regels en wetten) toch niet in alle gevallen tot een goede oplossing komt.

  38. Toch vreemd, de wielbasis bij de AR en ER zou je zo rond de 1100mm verwachten (kleine maten kleiner dan 1100mm, grote fietsmaten er net boven. De wielbasis bij de OR is veel groter, in alle maten ruim boven de 1100mm en in de grootste maten 1143mm en 1162mm. Bovendien is bij de OR de hoek van de balhoofdbuis 69graden tegenover 70,5graden van de AR. Tel daarbij op de 26″ wielen van de OR en de 28″ wielen van de AR/ER en je ziet iets inzichtelijker het bovengenoemde probleem van de afstand hart pedaal tot achterkant voorspatbord. Dan is het idd vreemd dat GG niet de wielbasis van de AR wat groter heeft gemaakt door de balhoofdbuis wat luier te maken. Als je kijkt naar de 29″ mountainbikes van Idworx zie je ook dat de wielbasis van die fietsen ook de 1100mm overstijgen.

    De maat van de liggende achtervork is bij de oude OR 463mm (net als bij de huidige oPTi) en bij de nieuwe OR evo 471mm (net als bij de huidige AR). In de huidige geometrie tabellen zijn stack/reach maatgeving toegevoegd, maar nuttige info over naloop en wielbasis is helaas verdwenen.

    Ik heb zelf wel eens als ik lompe bergschoenen aantrek (dus zonder spd-klamp) dat ik dan wel eens per ongeluk de voorkant van mijn ortliebtas kan raken. Wat helpt is om die grote tassen maximaal naar achteren te schuiven en je schoenen in de juiste hoek te houden. Met Shimano MT schoenen (dan met spd-klikkers in goede overheerlijke spd-pedalen) zit de schoen altijd op de juiste positie (dus zonder de tassen te raken) in welke hoek je de schoen ook draait.

  39. Wat leuk dat ontwerpers zoveel keuzes moeten maken.
    om teen tegen voorspatbord te voorkomen heb je nogal wat opties en ‘elk voordeel heb ze nadeel’ om met Cruijf te spreken:
    Balhoofdhoek luier zal stuurgedrag beïnvloeden.
    Langere boven en onderbuis dan maar?
    Kortere cranks
    Lange tenen verbieden of een stukje eraf?
    Een beetje extra voorloop in de vork
    Een verende vork met de poten voor de balhoofdbuis?

    Twee problemen heb ik zelf met dit fraaie rijwiel:
    1) Ik zou zo’n dure fiets op fietsvakentie of bij boodschapje in de stad nergens durven achterlaten geloof ik. En kettingsloten die helpen tegen diefstal zijn even zwaar als de fiets zelf, dus dat helpt ook al niet.
    2) Als je denkt vanuit ‘value for money’ dan is het veel moeilijker als ontwerper om voor € 2.000 zoveel mogelijk value te leveren, dan qua prijs te zien waar je uitkomt en alleen technische kwaliteit en functionaliteit leidend te laten zijn (zoals hier).

  40. Voor een ontwerper is dat laatste natuurlijk het leukst. En dan nog is het helaas onmogelijk om iedereen te vriend te houden. Maar dat het altijd nog beter kan, is duidelijk!

  41. Het is veel geld maar dan heb je ook een mooie fiets. Of het duur is? tja als je minima bent wel. Als je rijk bent niet.

  42. PS wat ik bijzonder vind is dat je die pinion lichter vind fietsen dan rohloff. Mooi om te horen. Mij sprak die 11,5% tussen stappen aan omdat ik vaak zit te klooien tussen 9-10-11 met wind in de polder. Binnenkort maar eens kijken wat ik ga doen 🙂

  43. Misschien dat de stapjes wel mooier op elkaar aansluiten dan bij een Rohloff, maar ik kan toch maar niet wennen aan het uiterlijk van een fiets met Pinion.
    Niet rot bedoeld, maar ik vind het een beetje lijken op een E-bike met Bosch motor…
    Maar goed, zal misschien een kwestie van wennen zijn.

    Wat ik mij wel afvraag is hoe het schakelmechanisme van een Pinion zich houdt bij slechte weersomstandigheden.
    De schakelkabels sluiten volgens mij nooit waterdicht af op het huis?
    En als je dan ziet wat een fijne mechaniek er achter het schakeldeksel zit, dan denk ik niet dat je hiermee hetzelfde kunt doen als met een Rohloff?

  44. Je zegt het goed, denken. Deze jongens hebben deze bak ontworpen voor ruig mtb werk. Ze komen uit de stal van Porsche waar ze versnellingsbakken ontwierpen. Dus ik denk dat dat ze dat goed hebben berekend of het sterk genoeg is. En wat je ziet zijn de planaire tandwielen voor de indexer van de versnellingsbak. Komt haast geen kracht op.

    En wat betreft water. Mijn automatisch submariner horloge heeft rubber ringen waarbij ik mij niet kan voorstellen hoe het ding een paar honderd meter waterdicht kan zijn en toch is hij het. Mensen onderschatten vaak de kwaliteiten van materialen.

  45. Dat de bak op zich goed en sterk genoeg ontworpen is twijfel ik niet aan.
    De ingang van de schakelkabels aan de voorzijde van de bak is (voor zover ik dit op de tekeningen en films op internet kan herkennen) niet voorzien van een o-ring waardoor hier ongetwijfeld water naar binnen kan treden.
    Als je dan een periode achter elkaar in de regen rijdt, dan zal zich na verloop van tijd toch water in de deze ruimte van deze indexer verzamelen?
    Water kan er tenslotte wel naar binnen maar nergens meer uit?
    De planetair tandwielstelsel heeft dan weliswaar niet veel kracht te verwerken maar om soepel te kunnen functioneren zal het toch gesmeerd moet blijven neem ik aan?

    Een Rohloff is ook niet ontworpen om ondergedompeld te worden, maar volgens mij is deze vanwege de constructie en de positie in de fiets wel beter tegen spatwater beschermd.

  46. Zijn de Bosch e-bike motor en de Pinion transmissie niet te standaardiseren tot 1 bevestiging? Zou het aanbod frames wel ten goede kunnen komen….

    Fraaie fiets trouwens, al blijf ik voorlopig Rohloff trouw. Groter bereik van de Pinion lijkt me echter wel fijn, langer meetrappen in de afdaling. Met m’n Rohloff houdt dat helaas snel op, omdat ik met bagage ook wel gehecht ben aan de lage eerste versnelling van een 43/17 op 28″.

  47. Jurr, dan zouden ze Shimano en Yamaha e.d. ook mee moeten krijgen.

    Standaardiseren is misschien wel praktisch, maar staat technische ontwikkeling en optimalisatie in de weg. Uitwisselen van componenten is in de praktijk bijna geen issue.

  48. Michiel,

    Om even terug te komen op de Gates CDC tandwielen. Op de site van Pinion staat een spider voor een los tandblad 4 bouts bevestiging en bij Gates wordt daar een blad voor aangeboden. Ik weet niet hoe het dan zit met de uitlijning maar dan moet het toch mogelijk zijn. Of zijn de juiste ‘vertandingen’ dan niet beschikbaar?

  49. Wat een goed en leuk geschreven artikel weer Michiel.
    Als fietssnob (gelukkig alleen met fietsen) zou ik toch weer zeer gelukkig worden om zo’n schoonheid in de schuur te mogen hebben staan.
    Een setje VP titanium pedalen, Gatesriem, nieuwe set Brooks tassen en bijhorend (titanium) Brooks zadel zouden het helemaal afmaken voor mij. De prijs zal dan de €9.000,- overstijgen wat natuurlijk complete waanzin is, maar wel weer heerlijk om even bij weg te dromen ……
    Die Bentley heb ik niet en zal er ook wel nooit komen, maar dit juweel zou toch ooit bereikbaar moeten kunnen zijn.
    Gerrit beantwoord de totale productie met het getal 50, mijn dealer had het over 15 verkochte exemplaren. Zouden ze nou toch uitverkocht zijn voor dit jaar?

    Vandaag voor de 2e keer kennisgemaakt met de Pinion 18 bak, wat een verschrikkelijk heerlijk systeem is het. Korte klikjes, direct raak. Dit keer was het ingebouwd in een mooie Schindelhauer Wilhelm, het leek wel een racefiets met een acceleratievermogen wat ik voor een fiets toch indrukwekkend vond.
    Soms is het leuk om even buiten je eigen idworx comfortzone te treden en te gluren naar wat er nog meer voor mooi spul te koop is.

  50. Inderdaad Jan-Willem mooi om naar te kijken en bij weg te dromen, maar voor het gros van de mensen blijft het hier ook bij, denk ik.
    Ondanks dat ik een Idworx fan ben, zijn dergelijke prijzen ook voor mij een hele grote brug te ver en voor het thuisfront ook vaak niet meer uit te leggen.

    Hoe beoordeel jij de Pinion t.o.v. de Rohloff en is het qua fietsen merkbaar dat het zwaarte punt lager ligt doordat de Pinion bij de bracket is gepositioneerd, voelt het fietsen “anders” aan of is er geen merkbaar verschil waarneembaar?

  51. Hoi Frits, ik heb te weinig ervaring om een goed vergelijk te kunnen maken, maar eerlijk gezegd merk ik niet veel van het voordeel dat het zwaartepunt lager zou liggen. Op mijn RnR mtb zou ik hier wel het voordeel van kunnen begrijpen, maar die is uitgerust met de Rohloff/riem wat overigens ook een zalige combinatie is.
    Het schakelen zelf en de kleine tussenstappen vind ik wel een groot voordeel daar ik nog weleens zit te harken tussen 9-10 en 11. Wat dat betreft is zo`n Pinion wel weer fijn, maar 18 stappen voor het vlakke Nederland is wellicht weer wat overkill.

  52. Er is niet zoveel verschil in schakelen en ook het gevoel tussen mijn rohloff en pinion is niet zo groot alleen is de pinion ook stil in de onderste versnellingen, beide zijn top, pinion heeft nog wat kleinere stapjes, maar is ook nog een stuk duurder, is het nodig, ik heb ook veel plezier met mijn singlespeed, de nieuwste derrailleurs zijn ook top, ik fiets met plezier op al mijn fietsen.
    Vakantiefietsen, kan je ook met veel fietsen goedkoop of duur, kijk eens wat sommige mensen op een Brompton vouwfietsje laden, je ziet alleen maar twee kleine wielen, en die dingen gaan ook de wereld rond.

  53. Jos, en voor sommigen niet geheel onbelangrijk de Pinion is ook iets zwaarder.
    Pinion fietst in heuvel- en bergzame gebieden wat lekkerder door zijn grotere bereik en kleinere schakelstapjes. Maar ook op het vlakke vind je je schakelcadans makkelijker dan bij Rohloff.
    Als ik naar de esthetische kant kijk, dan vind ik de schakelbak onder de bracket persoonlijk niet zo mooi.
    De ketting of riem weer op spanning zetten (b.v. ook bij wisseling van een binnen- of buitenband) eist wel iets meer handelingen dan bij Rohloff.

    Overigens ziet de Idworx oPinion Ti BLT er best wel stoer uit, het lijkt wel een kleine fatbike.
    Maar nog niet al het nieuws is qua Idworx geschreven of verteld.
    Een mooie gelegenheid om naar Bike Motion te komen om al het moois te aanschouwen!

  54. Hoi Frits,
    Eigenlijk merk ik het meergewicht niet, de achterkant is wel lichter, n.v.t. op een vakantiefiets maar voor woon/werk toch merkbaar.
    In het begin heb ik aan het uiterlijk moeten wennen, maar nu vind ik pinion mooi.
    De Idworx is een geweldige fiets als vakantiefiets waarschijnlijk onovertrefbaar, maar ik wil meer met mijn fiets zoals lichte sterke notubes ztr arch velgen, kan je rijden met een sapje, mooie exclusieve materiaalkeuze bijv bij rohloff een mooi white industrie of ander hoogstaande cranck niet de stylo, wel goed maar ook erg goedkoop, Chris King en Hopeonderdelen en tot slot is het veel goedkoper en leuker e.v.t met gebruikte onderdelen van marktplaats, een fiets samen te stellen zoals jij hem zelf wil.
    Ook de ecxenter of de schuifpatten ben ik het niet helemaal met Michiel eens de excenters kraken vind ik sneller en om het goed te doen moet de cranckarm er af en de boel kan ook goed vast zitten zeker bij een open bracket.
    De boutjes van de schuifpatten bij Koga waren veel te klein, de bouten van Lynskey of Seven of bij mijn Pilot zijn veel groter en ik heb er nog nooit problemen mee gehad en wielen er uit halen gaat net zo vlug.

  55. Overigens is met een pinion een band verwisselen makkelijker dan bij een rohloff, me du dunkt. Je hebt namelijk geen schakelkamers die eerst los moeten. Ik vind het bij mijn Santos’ altijd gedoe. Bajonetten los van de schakelkabels, hs33 los, snubber los. Enz enz. Dat gaat bij een pinion met schijfrem wel makkelijker. Maar ik kan het mis hebben.

  56. Jos, misschien is het een gewenning en is het credo vaker doen. Ik ben denk ik de Rohloff te veel gewend. De twee 6 mm inbusbouten die de EBB in het brackethuis houden losdraaien, ketting of riem op spanning, de twee bouten weer vastdraaien en klaar is kees. Bij Idworx heb je FirmTech remmen en die handeling is al heel eenvoudig en sommigen hebben de snubber bij de Idworx er niet op zitten, dus dan wordt het nog eenvoudiger.
    De Rohloff met bajonet is inderdaad even gepiel, de externe schakelbox gaat simpeler.
    Dat de EBB kraakt, komt omdat er te weinig vet (of niet het juiste vet) wordt gebruikt. Denk hierbij aan de kunststof bus aan de rechtercrankstel die eerst verwijderd, gereinigd en ingevet moet worden. Denk hierbij ook aan de rubber ring en vergeet ook niet het huis waar de EBB inzit goed te reinigen en in te vetten. Kijk ook even naar de rubberen afdichting bij de twee 6 mm inbusbouten die de EBB vasthouden in het huis. Alles weer monteren. Gebruik eventueel de viltringen van Idworx.
    Daarna de linkercrank weer vastzetten (denk aan het invetten van de crankvertanding en dat de bolle kant van de ring naar de EBB lager ligt).
    Geadviseerd wordt om de linkercrank met minstens 60 Nm en maximaal 70 Nm vast te zetten. Mijn advies is maximaal 60 Nm, de ervaring leert dat dit ruim voldoende is.
    Als het goed is, moet het gekraak weg zijn.

    Jos, notubes worden steeds meer onder trekking bikes gemonteerd. Persoonlijk ben ik hier niet zo blij mee. Ik zie mijzelf niet zo gauw onderweg op fietsvakantie bij een lekke band vloeistof in mijn band doen. Ik weet überhaupt niet of bij een tweede lekke band je weer vloeistof in je band moet doen. Volgens mij is de vloeistof ook heel plakkerig en is je buitenband feitelijk naar de gallemiezen.
    Ik las laatst dat er al met fietsbanden wordt getest met een lekbeschermings level van 7 à 8.
    Misschien wordt het dan interessant om zonder binnenband te fietsen.
    Vooralsnog blijf ik nog maar even gebruik maken van de binnenbanden die gelukkig nog onder de meeste velgen gewoon te monteren zijn.

  57. Hoi Frits,
    zoals je zelf al zegt heel wat handelingen zo,n EBB.
    Bij achterpatten hoef je maar 4 schroeven los te draaien, en als de boel een beetje is ingevet heb je geen probleem fluitje van een cent.
    Nogmaals de schroeven moeten voldoende groot zijn Michiel had problemen met de veel te kleine Koga schroefjes.
    Ik heb fietsen met schuifbare achterpatten en met excenters.
    Heb al met het systeem van Cannondale problemen gehad wat muurvast kan zitten bij te weinig onderhoud en ook mijn toutterrain die hetzelfde werk als idworx met open bracket, kraakt regelmatig.
    bij mijn singular singlespeed heb ik een Phill Wood excenter met gesloten bracket, dit kraakt niet en word gesteld met twee grote imbusbouten in het bracket op die plaats is het bracket verstevigd.
    Met een sapje krijg je geen lek, nadeel, je moet een compressor hebben voor direct veel druk te hebben anders krijg je hem niet opgepompt, reserve binnenband mee voor als je hem helemaal aan gort rijdt, het latexspul kun je er zo met water weer uitspoelen.
    Op de pinion rijd ik met contiriem en door de geringe voorspanning rond 2.2 cm pak je de riem er zo van af, makkelijker kan niet.

  58. Jos, volgens Idworx mag je de 4 inbusbouten bij achterpatten bij de Pinion zo heb ik vernomen, absoluut niet invetten!
    Phil Wood zijn hele goede lagers.
    Je schrijft dat je een compressor moet hebben (net als bij auto’s tegenwoordig) anders krijg je de band niet opgepompt. Het is dus te hopen dat je geen lekke band krijgt onderweg op fietsvakantie!
    Kan het zijn dat er meerdere soorten vloeistof op de markt beschikbaar zijn?
    Begin dit jaar hoorde ik n.l. van een fietser die ook nutubes had, dat hij bij een lekke band vloeistof had ingebracht die heel plakkerig was. Uiteindelijk kon hij de buitenband weggooien. Welke vloeistof het is geweest weet ik niet.
    De contiriem bevalt je goed? Vind je deze riem beter dan Gates?
    Zowel Koga, Santos en Idworx hebben de riem voorlopig afgetest.

  59. Frits, ik heb tot nu toe geen problemen, hij doet wat hij doen moet, maar Santos Idworx en Koga wel ik kijk wel hoe het loopt, overigens lopen er in Duitsland diverse merkem wel met conti, maar het is te hopen dat hij het een tijd doet.
    Voor de vakantie band met compressor oppompen en als je het niet vertrouwd neem je toch een binnenband mee.
    Overigens volg ik dit forum omdat ik het interresant vind, ik ben niet echt iemand die altijd met de fiets op vakantie ga maar iemand die elke dag fietst, met diverse fietsen alleen niet met racefietsen, daarom heb ik mijn abonnement van bike and trekking opgezegd teveel racefiets, verder heb ik ongeveer alles van derrailleur tot singlespeed alfine rohloff pinion van stadsfiets tot Brompton,
    Ik sleutel veel en begin meestal met een frame bouw het op en breek dan weer een andere af, om met de onderdelen iets nieuws op te bouwen.

  60. Wat een geweldige fiets is dit! Heb de eerste 300km erop zitten met een brede grijns. In vergelijk met mijn vorige All Rohler fietst en zit deze niet eens zo heel anders (die opmerking is eigenlijk ook van toepassing op mijn Rock’n Rohler, redelijk gelijke geometrie deze drie) maar het gevoel met iets heel bijzonders onderweg te zijn doet je al in hoger sferen belanden.
    Een titanium achter Tubus en de optionele Flexbars volgen nog. Ben benieuwd wat dit stuur straks voor extra comfort gaat opleveren daar ik er nog geen reviews van kan vinden.
    Tot nu toe één nadeel kunnen vinden: ik durf hem eigenlijk nergens buiten gezichtsveld neer te zetten 🙁

  61. Grandioos, Jan Willem, wat een fiets.
    Aan de voorvork te zien…blij voor je dat het toch nog gelukt is met een 2015 model. Toch de laatste fiets uit de serie nog gekregen ?

  62. Ja Michiel vreselijk hè? Eigenlijk slaat het nergens op, maar ik vond het zóóóó’n mooi ding en dat label wat jij nu weer op mij plakt kan ik niet meer (hoe graag ook) ontkennen met zo’n juweeltje 🙂

    @Peter Da’s een lang verhaal waar her en der wat steekjes zijn laten vallen. Ik schipper met deze fiets een beetje tussen modeljaar ’15 en ’16 in.
    Uiteindelijk is en wordt alles door alle partijen keurig opgelost (alle lof voor dealer en fabrikant) en heb ik mijn zo vurig gewenste oPTi 2 weken geleden in ontvangst mogen nemen.

    Ik hoor dat de kindertjes boven stil zijn, dus papa gaat nog even een rondje Soestduinen doen met die fantastische Edelux bouwlamp…..

  63. Jan-Willem gefeliciteerd met je aanwinst!! Prachtige fiets voor je verdere leven, want deze verslijt je niet meer.
    Als je op fietsvakantie gaat neem wel een paar extra sloten mee en verzeker de fiets goed!
    Misschien een idee voor in de winter, haal het schilderij in je woonkamer van de muur en hang daar deze fiets aan, want is een kunstwerk (grapje hoor).

    Ik zag dat je nog wat vragen had gesteld over de flexbars.
    Het idee komt uit de motorcross wereld en de ontwikkeling komt uit Frankrijk.
    Ik heb er al even mee mogen sturen en ben bewust op een stukje oneffen terrein geweest.
    De trillingen worden in het stuur door de flexbars geabsorbeerd, wat een rustig en fijn gevoel geeft in handen en polsen.
    Echter ik weet niet als je met volledige bepakking gaat fietsen, dus met stuurtas en voortassen of het stuur dan niet wat slapper gaat aanvoelen.
    Op Bike Motion had ik met Gerrit Gaastra hier nog een discussie over, maar wij weten beiden niet hoe de ervaring is, achteraf hebben wij er wel om moeten lachen, omdat wij er nog niet met volledige bepakking mee hebben gefietst.
    Wellicht kunnen er ook steviger flexbars gemonteerd worden, daar is Idworx nog niet helemaal uit.
    Vooralsnog vind ik het weer een mooie en goede noviteit van Idworx.
    Persoonlijk vind ik de rechte sturen niet zo mooi, je hebt wat minder verstel mogelijkheden, dan op het stuur van de ER (hier kan je de voorbouw ook nog verstellen, wat ik persoonlijk prettiger vind).
    Op de rechte sturen kun je alleen het stuur wat van je af of naar je toe draaien.

  64. Jan Willem
    Welk versnellingsbereik gebruik je bij het fietsen in Nederland met de OpTi ?
    De extra 4 versnellingen tov Rohloff zitten toch in het onderste bereik ?

    Net het verslag gelezen van de bycicle junkies over de pinion. ?
    Wie weet heb je straks twee fietsen voor het leven , een OpTi en een Rock oPinion.

  65. @Gea de geometrie van de fiets vind ik redelijk overeenkomen, daarnaast zijn beide fietsen natuurlijk extreem stijf. Indien je op de RnR een paar dragers, verlichting en spatborden zou zetten heb je een fantastische trekkingfiets. Dit laatste blijkt ook wel als je de test van deze fiets in het laatste Bike and Trekking tijdschrift leest.

    @Frits dank voor de complimenten, de werking van de Flexbars is mij op de Bikemotion door Gerrit uitgelegd en ik ben er op voorhand wel enthousiast over.
    Jammer dat je op de Bike Motion zo druk was, ik had je graag nog even de hand geschut.
    Dat schilderij van de muur ging mijn vrouw te ver, maar in de woonkamer mag hij toch regelmatig staan.
    Een verzekering ben ik nog niet helemaal uit, het is wel een enorme bak met geld wat ze hier voor vragen en ik zet hem eigenlijk nooit ergens onbeheerd neer. De luxe van een fietsvakantie kan ik mij helaas nog niet permitteren met allemaal kleine kindertjes die liever met de auto richting camping met zwembad in het zuiden van Europa gaan.
    Het klinkt wat snobistisch, maar om van A naar B te komen heb ik deze fiets niet nodig, deze aanschaf is natuurlijk een puur emotionele en ontstaan uit liefde voor het merk, de gedachte achter iedere centimeter en de fantastische bouwwijze waar in mijn ogen geen enkel ander merk aan kan tippen.

    @Peter, de versnellingen die ik zoal gebruik liggen toch meestal tussen de 7 en 14, maar de meeste kilometers wel in 11 of 12.
    Het bereik van de Pinion is zowel aan de boven alswel aan de onderkant groter. Voor de (hoogte) meters die ik maak is zo’n Pinion overdone en volstaat een 14 Rohloffnaaf (en zelfs een Alfine 11) ruimschoots.

    Tja zo’n Rock oPinion kwam daar ineens uit de hoge hoed. Eigenlijk is zo’n Pinion in deze fiets nog meer op zijn plaats en zal je sneller de 4 extra versnellingen aanspreken als op een trekkingfiets, maar daar zal de fietser die de Alpen doorkruist wellicht anders over denken.

  66. Sinds een paar honderd kilometers fiets ik nu met de flexbar en moest even wennen in het in mijn ogen wat truttiger uiterlijk ervan. Echter is de werking ervan fantastisch, je voelt hem heel licht veren als je door een kuil rijdt en het biedt mij net nog wat meer comfort t.o.v. het standaard rechte stuur. Het iets minder sportieve uiterlijk neem ik voor lief. Een aan te bevelen optie m.i.

  67. Voor iedereen nog de beste wensen voor 2016 en bovenal veel gezondheid en veel fietsplezier in 2016!
    Jan-Willem, fijn te horen dat de flexbar je bevalt, het is weer een gedurfde innovatie van Idworx. Zelf heb ik er vorig jaar al even mee mogen sturen en ondanks de korte rit beviel de flexbar.
    Een kleine twijfel die bij mij opkwam, wat gebeurt er met de flexbar indien er een volle stuurtas aan wordt gehangen en wanneer er bepakte voortassen aan de lowrider worden geplaatst, gaat het stuur dan niet “te zompig” aanvoelen?
    Volgens Gerrit mag en zal dit geen invloed hebben op het stuur- en rijgedrag. Ik hou nog een zekere reserve, durf dit nog niet uit te spreken, zou dit eerst eens willen uitproberen.

    Overigens zweer ik nog steeds bij het stuur van de ER (in 2016 nog standaard op de ER) welke in allerlei hoogtes en posities is in te stellen en te verstellen, maar dat is puur een persoonlijke voorkeur.

  68. Eens een Idworx, altijd een Idworx.

    Vorige week voelde ik speling in de voorvork van mijn Easy Rohler. In eerste instantie dacht ik dat ik het Ahead balhoofd wat moest aantrekken. Echter, na een grondige inspectie en demontage van de voorvork bleek er speling te zitten waar de stuurbuis in de voorvork geperst zit. Bij demontage voelde deze speling gering aan. Echter bevestigd aan het frame en aan het voorwiel, voelde dit zeer onstabiel. Een lange afdaling met snelheden boven de 40 km per uur met deze vork zou ik dan ook niet meer aandurven.

    Gezien de voor mij dichtstbijzijnde Idworx dealer zo’n 75 km verder ligt, besloot ik Idworx te bellen, met de vraag of ze mij nog zo’n zelfde voorvork konden leveren. Ondanks het feit dat mijn fiets 11 jaar oud is, konden ze mij dit onderdeel bezorgen. Een paar dagen later ontving ik een pakketje waar zich een nieuwe, originele voorvork in bevond. Compleet met de gelaste nokken voor de Firm-tech remmen, bevestigingen voor lowrider incl. roestvrij stalen inbusboutjes en dergelijke.

    Nu de boel toch uit elkaar lag, heb ik de lagers van het balhoofd maar meteen schoon gemaakt en van nieuw vet voorzien. Het kunststof kapje kun je er met een naald uithalen. De kogeltjes (cartridge) blijven netjes op hun plaats zitten. Overigens is het handig om tijdens de demontage de onderdelen te fotograferen. Zo kun je de volgorde van de lagers, afdichtingsringen en dergelijke checken als je het geheel weer in elkaar gaat zetten. De lagerschalen die in het frame zitten kun je mijns inziens beter laten zitten. Van de onderdelen die niet gedemonteerd hoeven te worden, kun je beter afblijven; zo gaat er ook niks kapot of scheef zitten.

    Er zijn me geen verzendkosten, geen administratiekosten of de kosten van de vork zelf aangerekend, die ik overigens graag had betaald. Dit viel onder coulance. Wel verzochten ze mij hun de oude vork toe te sturen zo voor onderzoek. Het is niet de eerste keer dat ze mij bij Idworx zo goed geholpen hebben; in het verleden hebben ze me al eens een specifiek boutje toegestuurd.

    Meer dan een decennia geleden heb ik een geweldige fiets gekocht waar ik dagelijks nog van geniet en waarbij ik tot op heden nog altijd heb kunnen rekenen op service en ondersteuning!!! Bij Idworx heb ik ervaren dat ze er alles aan doen om mij als klant zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Dit voelt goed en vertrouwd. Mocht mijn rijwiel dan ook ooit gestolen worden of door een val niet meer te repareren zijn, zal de keuze snel gemaakt zijn. Ondanks dat een nieuwe Idworx voor mij veel geld zal kosten: eens een Idworx altijd een Idworx.

  69. Roger, goed te horen dat je tevreden bent, maar zo hoort het natuurlijk ook!
    Ben overigens wel benieuwd wat de speling veroorzaakt heeft in je oude voorvork.

  70. De service voor een idworxs mag dan misschien goed zijn, als je een gaastra fyts hebt dan wordt het toch een ander verhaal, bij klachten of vragen en opmerkingen geven ze gewoon niet thuis!

  71. Benieuwd waarom het 2016 model weer de stalen tubus achterdrager heeft ipv de titanium drager. Was daar een technische reden voor of een financiele.

  72. Peter, ik denk haast het laatste, titanium is nu eenmaal duur. Overigens vind ik bij een Ti achterdrager geen zwarte stalen Tubus lowrider passen.

    Piet, ik kan mij niet voorstellen dat als je een klacht met je Gaastra fiets hebt, dat hier geen serieus gehoor aan wordt gegeven. Wat is het probleem? Als je dealer moeilijk doet jullie komen er samen niet uit, dan zou ik een mailtje sturen naar Idworx.

  73. Wat bezield je om een idworx te kopen,

    Ik was eigenlijk op zoek naar een elektrische fiets met een ondersteuning van 45 kilometer per uur. Na veel fietsen te hebben getest van allerlei merken en het lezen van zeer veel verhalen had ik besloten om een fiets te zoeken die zeer goed rijdt. Ik heb het ondertussen gepresteerd om twee jaar te zoeken naar hetgeen mij echt beviel. Het feit dat de accu’s van elektrische fietsen een levensduur hebben van 4 a 5 jaar en er een verzekering dient afgesloten te worden heeft mij weerhouden deze aan te schaffen. Mijn eerste zekerheid was dat ik een rohloffnaaf wilde. Ik was toen bij Santos uitgekomen. Tweemaal gaan testen net voor de winter. Deze fiets reed zoals ik wou, in een woord fantastisch. Na de winter toch nog maar eens binnen gestapt bij een idworx verdeler. Daar heb ik een idworx opinion travel spec getest en was eigenlijk verkocht na de eerste kilometer. Deze fiets rijdt ongelooflijk soepel. De opinon schakelt heel soepel en is zeer geruisloos. Daar de versnellingen niet in het achterwiel zitten kan ik later als mijn benen het moeilijk krijgen er gemakkelijk een elektrische fiets van maken. Dit vind ik een groot voordeel ten opzichten van de rohloffnaaf. Ik heb ergens gelezen dat er mensen zijn die schrik hebben als ze hun fiets niet zien staan. Zelf heb ik mij een omniumverzekering genomen zodat er bij diefstal of schade mijn fiets volledig zal vergoed worden.

  74. @Peter, op de reactie van 7 Maart.
    Ik zie op de Idworx site dat een titanium drager een optie is geworden ( 170 euro )
    Bij de 2015 modellen kregen alle opinion ti fietsen standaard nog een titanium drager en standaard the plug.
    In 2016 werden de fietsen wel duurder, maar zijn tevens de benoemde onderdelen niet meer standaard gemonteerd..
    The plug en een titanium drager zijn nu een optie geworden.
    Zelf voor een frame kleurtje moet je flink bijbetalen bij de alu modellen.

  75. Een andere Peter, ik weet niet precies wat de beweegredenen waren, maar de stalen achterdrager is m.i. net iets “harder en sterker” dan de Ti versie.
    Toen ik een aantal jaren gelden mijn ERTi (nog een samenwerkingsverband van Idworx met Giant) kocht zat daar ook een Ti achterdrager op, heb deze overigens laten vervangen door een stalen Tubus achterdrager.
    Vond e.e.a. geen mooie combi, een zwarte Lowrider en een Ti achterdrager, maar dat is meer iets persoonlijks.
    Dat sommige onderdelen niet meer standaard gemonteerd worden heeft ook te maken met de wensen van de klanten en om de fietsen nog een beetje betaalbaar te houden, al wordt dit wel steeds moeilijker.
    En dat je voor een niet standaard kleurtje bij de alu frames flink extra moet bij betalen, ligt aan het feit dat Idworx een kleinschalig bedrijf is. Als je een groot aantal frames laat spuiten ben je minder geld kwijt dan als je één frame laat spuiten, dat is nu eenmaal de marktwerking.

  76. De idworx website werd inderdaad vernieuwd met een soort van “configurator”, maar in essentie zijn er — naast de Tubus Logo Ti — geen keuzes bijgekomen ten opzichte van vroeger. Ten opzichte van de vorige modeljaren zelfs integendeel: dan had je soms nog de keuze (zonder meerprijs) tussen twee standaardkleuren, nu heb je er telkens maar eentje. Ik begrijp perfect dat het voor een klein bedrijf niet makkelijk is om verschillende standaardkleuren in stock te houden, maar voor een klant is het ook moeilijk te begrijpen dat hij voor een witte oPinion 100 Euro extra moet neerleggen en voor een witte AR 500 Euro (zwart is in beide gevallen de standaardkleur). Waarschijnlijk laat idworx al z’n frames in het verre Oosten maken en spuiten (in één kleurtje), en moet er bij een nieuwe kleur dan lokaal ontlakt en opnieuw gelakt worden. Dat is natuurlijk prijzig. Santos doet waarschijnlijk alle spuitwerk hier lokaal en kan dus flexibeler (en goedkoper) inspelen op een kleurwens. Uiteindelijk is het dus (zo zie ik dat dan) allemaal een kwestie van organisatie.

    Hoe dan ook, mijn punt is dat er momenteel een vrij grote kloof gaapt tussen de beperkte configurator op de website en het “Super Custom Program” dat me een “money is no object” keuze lijkt. Is het de bedoeling dat de configurator in de nabije toekomst nog wordt uitgebreid?

  77. Filip, klopt helemaal wat je zegt, bij het opnieuw lakken kan je ook nog kiezen voor poedercoaten. Al met al wordt het best een kostbare fiets!
    Of de configurator in de nabije toekomst nog wordt uitgebreid, ik heb hier nog geen info over gekregen. Men is momenteel druk bezig met de ontwikkelingen voor 2017.

  78. Gewoon even een plaatje omdat het zo’n fantastische fiets is. Dit betreft het nieuwe 2018 model. Je moet 2x kijken t.o.v. een vorig modeljaar, maar toch zijn er weer kleine verbeteringen doorgevoerd.
    Blijft genieten zo’n mooie idworx! Ondanks de kou doe ik nog een klein rondje.

  79. Jan-Willem,

    Met recht een juweel van een fiets , ik heb echt 2 keer gekeken maar kun je vertellen wat de verbeteringen zijn t.a.v 2017.
    Even terzijde er is en terugroep aktie geweest voor de Flex-Bars sturen van Idworx is deze bij jou fiets al uitgevoerd!

    Groet Otto

  80. Volgens de foto heeft Jan-Willem geen flexbar, is een gewoon rechtstuur ook geen riser bar.
    Er zijn een paar verbeteringen doorgevoerd. Onder meer is in de zadelbuis een buisje geplaatst, gemaakt via de 3D printer om het soms piepen van zadelpen in de buis te voorkomen. Overigens met of zonder buisje altijd een likje montagepasta gebruiken.
    Verder is bij het achterspatbord bij het licht ook een versteviging gemaakt via de 3D printer.
    Daarnaast zijn bij de kabels die direct uit de draai shifter op het stuur komen een krimpkous gemaakt ter versteviging.
    Wil je al het Idworx nieuws weten kom naar de Jaarbeurs in Utrecht van 2.3 t/m 4.3 Hal 2 stand 2 B 30.

    Jan-Willem overigens een beauty van een fiets, complimenten!

  81. Dank voor je compliment Frits, het is echt een geweldige fiets. Naast de wijzigingen die je al aangeeft heeft dit exemplaar ook de nieuwe modulaire framenokjes waar alle kabels door lopen. De achternaaf is ook een stukje dikker uitgevoerd en heeft de merknaam Pinion er nu groot op staan.

    Ik snap de verwarring over het Flex bar stuur Otto. Mijn eerder geplaatste foto’s waren van een Opinion Ti die eerder in mijn bezit was en waar later het stuur bij geleverd werd.
    Deze fiets is heel vers en hoewel ik hem met Flex bar besteld heb is hij er niet mee geleverd. Vervangexemplaren voor Flex bar 1.0 zullen nu wel prioriteit hebben, maar hoop wel dat ie snel volgt. De meerwaarde ervan heb ik wel ervaren.

  82. Hey allen,
    Ik heb mij bijna 2 jaar geleden een opinion gekocht en moet zeggen dat dit de beste fiets is waar ik ooit op gereden heb.1 probleem,de opinion slaagt nu en dan door.Op een gegeven moment belde Gerrit mij zeer enthousiast op om de zeggen dat ze het probleem konden oplossen en of ik was geïnteresseerd om naar hun te komen met mijn fiets samen met nog een paar belgen die het zelfde probleem hadden.Ik moest dit zelf niet gratis doen.Dit is uiteindelijk niet doorgegaan maar ipv heb ik mijn opinion mogen opsturen naar Duitsland waar ze die serieus hebben getest.Ik hoopte dat het euvel nu volledig was opgelost. Tot mijn spijt Gerrit Gaastra verspringt mijn versnelling nog steeds. Meestal op 14.Kunnen jullie dit nog oplossen?Ik heb dit reeds doorgegeven aan mijn verdeler in Leuven waar ik super tevreden over ben.Hopend dat dit alsnog wordt opgelost.
    Gerrit

  83. Allereerst nog van harte met je geweldig mooie aanschaf, Jan-Willem!
    Ik volg dit draadje vooral vanwege de discussies en uiteraard jouw foto-updates.
    Op z’n Barry Stevens;’vooral doorgaan’. (Met foto-updates).

    Van hetgeen wat ik begrepen heb is dat meneer Gaastra niet erg enthousiast klinkt mbt het gebruik ve riem.

    En dat de riem, naast de doorontwikkeling tevens/vooral beschikbaar is, vanwege het commercieel oogpunt..
    Op basis daarvan zou ik geen riem durven te nemen.

    Daarnaast ben ik niet overtuigd van een fiets met een oPinion-aandrijving.
    Nou, ik was bijna om..dan zul je zien dat je een verhaal als dat van Gerrit (uit Leuven?) leest.
    Waarbij hij aangeeft dat de versnelling verspringt..

    Afgezien van de service die Gerrit (uit Leuven?) krijgt van zijn dealer en uiteraard van meneer Gaastra zelf, lijkt mij de onzekerheid mbt tot zijn fiets behoorlijk irritant.

    Wanneer je diep in de buidel hebt getast dan mag je waarschijnlijk wel een beetje verwachten dat je fiets snel gefixed moet zijn.

    Dan bestel ik via het customprogramma wel een aangepaste Titanium BLT..mits eea mogelijk is natuurlijk.

    Misschien ben ik een bange poepert..
    Maar dergelijke zaken weerhouden me, om met een gerust hart voor een riem+oPion config te gaan.

    Niet dat je geen problemen met bv een Rohloff kunt krijgen…maar dat lijkt me makkelijker te verhelpen.

    Het is overigens geen kritiek op Idworx, ik vind het echt een geweldig merk!

    Gerrit (uit Leuven?) zou je ons in elk geval op de hoogte willen houden mbt de afloop van jouw schakelprobleem? Bvd!

  84. Gerrit, het klinkt als een nieuw soort probleem, wat niet te hopen is. Wat bedoel jij met doorslaan en is dit alleen in de 14e versnelling?
    Medio 2017 heeft een laatste update van de Pinion plaatsgevonden (dikkere palletjes in de schakelbak bij de schakelringen).
    Verontrustend is dat er blijkbaar meerdere klanten (jij spreekt over een paar Belgen) dit euvel blijkbaar ook hebben ervaren en misschien nog ervaren. Het door jouw geschetste probleem is in Nederland voorzover ik weet niet bekend. Maar misschien herkennen lezers van deze site het probleem en kunnen zij hierover iets meer vertellen.

  85. Hallo Frits,
    Met het doorslaan van de versnelling bedoel ik dat wanneer je aan het fietsen bent je ineens vanboven op je pedaal naar beneden schiet zonder spanning op je pedaal(halve toer). Ze hebben de opinion getest en gezien dat wanneer hij belast wordt onder een bepaalde druk (iets met 5 ….? )hij kan doorslagen.Voor deze was opgestuurd naar Duitsland had ik dit voor +/- om de 75 km in behoorlijk wat versnellingen.Toen ik hem terug kreeg dacht ik dat het gedaan was maar heb toch vastgesteld dat ik het nu en dan toch nog voor heb .Ik heb dit jaar zoiets van een 1750 km gefietst en denk dat het een keer of 5 is voorgevallen.steeds in versnelling 14.Ik moet wel zeggen dat ik dit jaar nog niet veel in de heuvels ben gaan rijden.Misschien de reden waarom het minder voorvalt(= minder schakelen) .Bij het schakelen van 12 naar 13 en van 6 naar 7 moet je de benen stil houden alsook bij het neerwaarts schakelen.Ik denk dat ik dat elke keer juist doe.Van mijn verdeler heb ik ook gehoord dat het in Nederland niet voor komt.Ik zou wel willen benadrukken dat ik deze fiets niet meer kan missen.Ik hou jullie verder op de hoogte.
    Gerrit

  86. Gerrit, of je nu met Rohloff of met Pinion rijdt, ik hou altijd mijn benen stil bij het schakelen (één voet boven één voet beneden), je mag net als bij een derailleur doortrappen tijdens het schakelen, maar persoonlijk vind ik het qua levensduur van het schakelmechanisme beter om tijdens het schakelen mijn benen even stil te houden.

    Blijft een vreemd verhaal dat je ineens van bovenop je pedaal naar beneden schiet zonder spanning uit te oefenen op je pedalen.
    Blijkens jouw verslag is het probleem bij Pinion blijkbaar bekend (doorslaan bij het uitoefenen van een bepaalde druk op de pedalen).

    Raar blijft ook dat het in Nederland niet voorkomt maar in België blijkbaar wel (ander terrein).
    Probeer wat meer in de heuvels te fietsen om te kijken of het probleem dan weer regelmatiger voorkomt.

    Wij horen op deze site graag je bevindingen en eventuele oplossing(en) van het probleem door Pinion.

  87. Hoewel het me eigenlijk niets aangaat niets aangaat…ben ik stiekem wel nieuwsgierig waarom Jan-Willem zijn geweldig mooie Titanium Idworx in de verkoop heeft gegooid.

  88. Roland, jij noemt het woord “gegooid” wat bij mij associaties oproept van ‘ik ben de fiets helemaal beu’.
    Ben wel heel benieuwd naar de reden van Jan-Willem. De fiets van Jan-Willem is de top van de range van de Idworx modellen.
    Als er daadwerkelijk een probleem is, dan is Jan-Willem assertief genoeg om Idworx in Duitsland aan te schrijven en Idworx is daarentegen zeer bereid om tot een oplossing voor een eventueel probleem te komen. Maar goed dit is vooruit lopen op de gang van zaken, eerst maar eens de reactie van Jan-Willem afwachten.

  89. Ik heb nergens geopperd dat JW een ‘probleem’ met zijn Idworx zou hebben.
    Met zijn lovende woorden in de advertentie, blijkt uit niets dat JW een ‘probleem’ met zijn Idworx heeft.

    Iets met aannames en interpretaties.
    Ik zal voor jou voortaan mijn woordjes zorgvuldiger formuleren, frits.

    *Ik gooi genoeg op MP, dat wil niet zeggen dat het niet deugt.

  90. Roland ik verwijt jou niets en je hoeft zeker je woorden niet zorgvuldig te kiezen/formuleren, alleen verbaast het mij dat Jan-Willem zijn fiets waar hij zo vol lof over was nu in de verkoop doet.

  91. J-W hier: de fiets is werkelijk fantastisch en er is natuurlijk helemaal niets mis mee. De mooiste fiets ter wereld waar na 2 mnd “iets” mee zou zijn, kom op zeg!
    Hij is zelfs nog mooier als toen hij het atelier in Wachtberg verliet met die paar Brooks details en volledig gepoetst 🙂
    Reden van verkoop is dat ik met een aantal weken ga verhuizen en dit geld niet beter, maar wel anders moet besteden (nu mijn vrouw weet wat ie ongeveer nieuw kost ;-)).

  92. Jan-Willem de verkoop zal je wel na aan het hart gaan, de fiets was tenslotte een plaatje.
    Ik hoop oprecht dat je er geen spijt van gaat krijgen!
    Begrijp je afwegingen, een verhuizing gaat niet in de koude kleren zitten, daar komt financieel heel wat bij kijken. Iedereen komt in het leven tenslotte voor prioriteiten te staan.

  93. Dat zal je vast pijn in je hart doen om zo kort na aanschaf dit mooie exemplaar te ‘moeten’ verkopen. Ik zag dat een flink aantal mensen zijn die je advertentie volgen op MP. Succes met de verkoop en met de verhuizing!

  94. Dag Allen,
    Ben nieuw op dit forum en als ik even mag, wil ik mezelf even voorstellen. Ben een fervente fietser en ik haal hoofdzakelijk mijn kilometers uit het woon/werk traject (20km enkel, in alle weersomstandigheden). Jaarlijks fiets ik zo in totaal ongeveer 7000km bijeen. Mijn vorige fiets was een Koga RoadSpeed model 2010. Tevreden, mooi afgewerkt, maar de geveerde voorvork was wel een probleem. Deze zou al voor een derde keer moeten vervangen worden omdat er veel te veel speling ontstaat tussen de vork en de stuurbuis zelf. Maar dit is nu verleden tijd en heb nu een oPinion Ti travelspec aangeschaft.
    Oorspronkelijk was het niet mijn bedoeling om een Ti versie aan te schaffen. De verkoper had een ti versie van jaar 2016 in stock en beweerde dat de nieuw geleverde exemplaren niet anders zijn en waarom dan een hoger bedrag betalen voor hetzelfde model, kreeg een korting van 10% op de nieuwprijs. Bovendien was deze nog uitgerust met de oerdegelijke Swiss naaf en ook de Swiss snelspanners. Dus besloten om vervolgens toch voor deze Ti versie te gaan, en geef toe zo een ti kader heeft wel iets…
    Om nu terug te komen op de besproken items in dit forum, Ik heb het doorschieten van de pedalen eerste maal gewaar geworden bij een testrit van de oPinion. Dit heb ik besproken met de handelaar en hij beweerde inderdaad dat bij vorige uitvoeringen dit wel eens kan voorvallen. Pinion heeft dit onderzocht en tot de vaststelling gekomen dat bij één bepaalde kracht op de bovenste pedaal het wel kan voorvallen dat deze doorschiet. Zij stellen voor om bij klachten de boite op te sturen naar Duitsland om daar inwendig een onderdeel te vervangen (blijkbaar een verbeterde uitvoering van de schakelpalletjes). Nu heeft mijn aangekocht idworx ook nog zo een boite van de vorige generatie en de handelaar stelde voor om niet af te wachten maar wel vóór de aflevering van de fiets de boite al op te sturen voor deze aanpassing. Hierbij zou ik naderhand zorgeloos kunnen fietsen zonder het doorschieten van de pedalen.
    Maar blijkbaar heeft deze aanpassing niet geholpen. De eerste 600km, 5x doorgeschoten. Dan vervolgens 500 km gereden tot het nog eens eenmaal voorkwam en tot nu, 300km verder niet meer voorgehad. Dus zeker ben ik er nog niet van. De gewaarwording van dit doorschieten is dat plotseling, bij een constant rijden op een vlakke weg, dat vanuit de bovenste positie de duwende pedaal plotseling een kwarslag doorschiet. Dit gepaard gaande met een mechanisch “knak” geluid.
    Wat ik ook nu onlangs opmerk is dat bij het opnieuw aanzetten van de trapbeweging er telkens ook een knak geluid op volgt. In begin is mij dit niet opgevallen, nadien enkel bij het snel aan zetten en nu zelfs, vandaag voor eerste keer opgemerkt dat ook bij langzaam aanzetten er meer lawaai optreedt.

    Met veel belangstelling volg ik dus dit item ivm de problematiek met de Pinion en ook om ervaringen uit te wisselen met deze toch geweldige opgebouwde fiets.
    Zo zou ik nog graag in de toekomst ervaringen willen uitwisselen over oa riemaandrijving, de Hope V2 remmen, onderhoud titaniumkader…

    Jan-Willem, Ik wens je veel succes met de verkoop van je Idworx. En wie weet krijg je later nog wel eens de kans om terug een Idworx aan te schaffen.

  95. Hey Gaston,

    Spijtig te horen dat uw fiets hetzelfde probleem heeft zoals de mijne.Bij mijn vorig schrijven had ik 1750 km bijeen gefietst dit jaar .Nu zit ik aan 2500 km .Op die 750 km heb ik het doortrappen 4 maal moeten ondergaan.(vlakke weg)Mijn fiets is ook al naar Duitsland geweest waar ze toen de verbeteringen hebben uitgevoerd.(iets beter dan vroeger)Alleen ze hebben volgens mij tot nu toe de juiste oplossing nog niet voorhanden.Mag ik u vragen of u uit Belgie komt want zo te horen kennen ze het probleem niet in Nederland.

  96. Het probleem is ook in Nederland bekend. Heel goed zelfs.
    In eerste instantie zou het te maken hebben gehad met een verkeerde batch palletjes die niet nauwkeurig aan de toleranties voldeden. De nieuwe batch betekende wel verbetering, maar niet 100%.

    Het vervelendste is dat het doorslaan nu nog heel onregelmatig voorkomt, bij een hele specifieke en onregelmatige cadans en een bepaalde kracht. Pinion is ermee bezig, maar heeft hier nog geen oplossing voor gevonden.

  97. Ik ben van Belgisch Limburg. Gerrit zo te lezen komt dit bij jou fiets vaker voor. Ik heb de indruk dat het bij mij aan het minderen is ten opzichte van in het begin. Zou het te maken kunnen hebben met het inrijden van de boite? Ik heb eens terug gebladerd in mijn fietsdagboek en heb de eerste 600km, 6keer(ipv 5keer zoals vermeld in mijn eerste bericht) en de daaropvolgende 842km (slechts) 1keer voor gehad. Als dit niet vaker gaat voorkomen dan zou ik dit al hoofdschuddend door de vingers kunnen kijken.
    Het knak geluid bij het terug aanzetten lijkt mij ook niet normaal. Ervaren jullie dit ook?

    Voor de aanschaf van een Pinion aandrijving heb ik toch heel van test op het internet gelezen en ze waren allemaal positief. Is dit euvel dan pas het laatste jaar opgetreden? De eerste generaties hadden die dit probleem niet?
    Pinion is toch al sinds 2011 op de markt. En als je op de sites van de verdelers gaat kijken zijn ze een en al lof over deze aandrijving. Enkel is mij nu opgevallen dat bij een van deze site’s staat vermeld: “de meeste fietsen die wij met Pinion hebben verkocht zijn -tot nu toe- probleemloos” Er staat dus ” de meeste” en hoe zou het dan met de andere zijn?

  98. Ik had met momenten ook het gedacht dat het beter was maar plotseling heb je het dan weer.in het begin dacht ik dat het meer voorviel in de heuvels maar eigenlijk heb ik het ook als ik langs de vaart rij,soms na 10 km.Eens je hebt doorgetrapt is het gedaan tenzij je terug naar een versnelling gaat onder de 12.Soms vertrek je en 2 seconden later verspringt het.Voor hij was nagekeken in Duitsland versprong hij in alle versnellingen , nu meestal in 14.Onder de 6 heb ik dit jaar nog niet geweest omdat momenteel de heuvels wat links worden gelaten (knie). Ik denk dan ,heb ik niet goed geschakeld of staat de schifter niet juist? Neen het is gewoon de pinion waar nog verbeteringen moeten aan gebeuren!

  99. Ik heb met Pinion en Gerrit Gaastra over dit mysterieuze, onregelmatige doortrappen van de bak gesproken. Het komt bij een select groepje fietsers voor en het heeft te maken met de natuurlijke cadans van de rijder.

    Pinion en Idworx hebben analyses gedaan met cadans- en krachtmeters om te bepalen wanneer het precies voorkomt. Het is moeilijk uit te leggen, maar iemand die ‘mooi rond’ rond trapt, met een vrij constante belasting gedurende de slag, heeft er geen last van. Bij een specifieke onregelmatige slag kan het voorkomen dat een palletje net niet aangrijpt en dan krijg je dus een plotselinge loze slag, welke soms ook versterkt wordt door de achternaaf.

    Hoe leg je iemand uit dat hij/zij het probleem zelf kan oplossen door zijn cadans te veranderen? “U fietst een beetje vaag, stop maar wat meer pit in uw slag.” 😉

    Een mogelijke oplossing kan het verdubbelen van het aantal palletjes zijn, maar dat is een ingrijpende update en kan niet in bestaande bakken toegepast worden.

    Gerrit Gaastra, kom er maar in, want jij kunt dit beter toelichten!

  100. Een fietsmaat is afgelopen maandag vertrokken naar Porto en fiets met zijn oPinion BLT (gekocht afgelopen februari) via Spanje (Santiago) dwars door de Spaans/Franse bergen weer naar Nederland (ca 3.500 km).
    Zijn bak heeft dus de laatste upgrade (april 2017) gehad. Ik heb hem op de hoogte gebracht van de bevindingen op dit forum. Hij hoopt natuurlijk dat alles goed verloopt, maar mochten er zich problemen openbaren dan zal hij mij mailen en dan zal ik jullie hiervan in kennis stellen.

    Volgens Michiel is het probleem dus ook in Nederland heel bekend en dat bevreemd mij toch wel enigszins, omdat iedereen met Pinion aandrijving uitermate tevreden is. Ook de testen in verschillende fietsbladen zowel in Nederland als Duitsland tonen allen maar positieve berichten. Alhoewel dit dan weer niet heel onlogisch is gezien het feit dat testredacteuren maar kort (niet langer dan 300 km) fietsen en dan hun testverslag schrijven. Ik vind nog steeds dat duurtesten te weinig aandacht verdienen.

    Gaston, aangaande de Hope V2 remmen bij het schoonmaken van de remschijfjes nog het volgende:
    Bij het demonteren van het borgpennetje en vervolgens de borgmoer; let bij het weer monteren van de borgmoer erop dat deze handvast wordt aangedraaid (de exacte Nm heb ik bij Idworx opgevraagd). Ik had de borgmoer (te licht) handvast aangedraaid. Bij remmen hoorde ik steeds een tikkend geluid dat kwam dus door een te losse borgmoer.
    VERGEET NIET het borgpennetje weer te monteren.

    Titaniumkader is onderhoudsarm, schoonmaken met water volstaat. Heb je een kras dan met een schuursponsje met de vleug mee licht “opschuren”. Durf je het niet aan laat het dan door iemand doen die daar verstand van heeft, of het meer heeft gedaan.

    Riemaandrijving is een beladen onderwerp, je hebt voor- en tegenstanders.

  101. Ja Michiel dat klopt! Steeds hoor je het verhaal, het ligt aan de fietsgebruiker. De fietsmaat is er één die flink de pedalen geselt. Ben dus heel benieuwd naar zijn bevindingen.
    Van zowel Robbert (Santos) als Gerrit (Idworx) zal denk ik geen pasklaar antwoord komen.

  102. Is het misschien handig om dit naar een Pinion item te zetten. In feite heeft dit niets met Idworx (of Santos) te maken, maar kan bij elke fiets gebeuren die met Pinion is uitgerust.

  103. Santos past tegenwoordig achternaven toe met twee keer zoveel palletjes. Dat versnelt het aangrijpen van de aandrijving. Maar dan kan het dus nog steeds voorkomen dat de Pinion bak in individuele gevallen eens in de paar honderd kilometer een extra lange loze slag maakt.

    Het soms doorslaan van de bak ken ik al vanaf de eerste Pinion bak die wij ooit verkochten. Het was mogelijk zelfs de eerste Pinion van Nederland. Destijds was het probleem minder mysterieus, want het doorslaan gebeurde ook als ik of de monteur met de fiets reed. Dat bleken dus foute palletjes te zijn, wat later door Pinion is opgelost.

    Toch bleven na de update soms klachten van doorslaan te horen, maar zoals gezegd dus heel onregelmatig. Het probleem was moeilijk te localiseren, want zodra een fietsenmaker ermee reed, bleef het ineens weg… En als de betreffende klant een wisselbak kreeg (die 100% goed was) kon ook deze af en toe doorslaan! Dat duidde dus op een persoonsgerelateerd probleem.

  104. Michel, aangezien bij mij het aan het verminderen is tov in het begin, is dit dan een bewijs dat ik vordering maak met het omgaan met een Pinion… Aangezien ik ook een techneut ben, is dus alle technisch info steeds welkom.

    Ik rij het meeste in stand 12 (25a27km/h)en bijgevolg is het ook in deze stand dat het tot nu toe is voorgevallen. De overbrengingsverhouding tussen gedreven en aangedreven is 32/24 Aangezien het geen overbrenging is van 1/1 stemt dit misschien overeen met stand 14 van Gerrit.

    Riemaandrijving, deze heb ik in eerste instantie genomen omdat er dan geen ketting meer moet gesmeerd worden.Bijgevolg blijft het dan ook wat properder.
    Nu voel ik wel soms tijdens de duwende slag een lichte vibratie in de pedalen. Snel opeenvolgende trillingen, zou dit kunnen komen van de riemtanden die in en uit het voorste riemwiel passeren?

    Heren, alvast bedankt voor al de informatie. Ik voel mij nu al wat beter nu ik gehoord ben en merk dat dit leeft onder de mensen die bijgevolg ook nog kennis van zaken hebben.

    Ik zie dat Meester Gerrit Gaastra soms vermeld wordt. Is dit zo dat hij zich soms aanmeldt en mee volgt?

  105. Gerrit Gaastra reageert hier regelmatig. Robbert van Santos ook.

    Ik vind het wel een goed idee van Thijs om een Pinion-artikel aan te maken om alle ervaringen te bundelen en de discussie te centraliseren. Ik zal alle informatie verzamelen en op een rijtje zetten.

  106. Michiel, de conclusie die hier getrokken wordt is niet waterdicht. Als zowel de eigen bak als de wisselbak bij fietser A doorslaat, zou het kunnen liggen aan A, maar dat is geen harde conclusie. De wisselbak is 100% goed, wordt er gezegd, maar dat werd hoogst waarschijnlijk ook van de eigen bak gezegd. Als het dan wegblijft als de fm er mee rijdt vind ik niet zo gek, want die fiets waarschijnlijk hooguit 10 of 20 km ermee, terwijl onregelmatigheid wil zeggen dat het soms frequent gebeurt, maar een andere keer zomaar een paar 100km weg kan blijven.

    Michiel, ik weet het ook niet, maar ik ben wel heel terughoudend met de verklaring dat het aan de cadans van de fietser zou liggen.

    Thijs

  107. De klachten van de klant namen we echt serieus. Dezelfde ervaringen kwamen ook elders op deze website naar voren. Er waren zelfs mensen die het moment tijdens het fietsen filmden en naar ons doorstuurden. Dat het vervolgens lastig of helemaal niet te reproduceren bleek, was erg frustrerend. Ook voor Santos, Idworx en andere dealers. En dat een regelmatig gebruikte demofiets met Pinion veelvuldig probleemloos door klanten wordt getest en ineens bij één persoon toch overslaat, is natuurlijk erg vaag.

    Afijn, ik heb Gerrit zojuist gevraagd even toelichting te komen geven. Misschien weet hij inmiddels meer.

  108. Dit probleem is al opgelost bij Pinion sinds productie april 2017. Het doortrappen vooral in de 10 en 11 bij constante snelheid kwam voor bij mensen waarbij wij sterke vermoedens hebben dat ze niet goed rond trappen. Je drukt bv met je rechtervoet het pedaal naar beneden terwijl dan met de linkervoet tegen gedrukt wordt. Is natuurlijk niet efficiënt fietsen op die manier en de Pinion bakken van voor april 2017 konden daar niet goed tegen. Wij hebben dit probleem ca. twee jaar geleden zien aankomen bij ca. 3-5% van de idworx klanten; daarom veel druk op Pinion gezet dit probleem te onderzoeken. Pinion vertelde eerst dat dit nou een maal zo was. Niet accepteerbaar voor iemand die 5.000 Euro of meer voor een fiets uitgegeven heeft. Wij hebben van onze kant alles onderzocht wat mogelijk is maar dat gaf geen oplossing. Gelukkig kon Pinion begin 2017 dit probleem simuleren op een testbank; dat was natuurlijk een goed teken. Het bleek bij een geringe kracht op een bepaald moment in de trapbeweging te gebeuren. Ik zelf had dit probleem nooit want ik rijd misschien niet meer zo snel als vroeger maar wel met een zeer goed rendement (GA1 200 Watt, pols 115), dus doe dat tegentrappen niet. We hebben een dealer in het zuiden van NL die dit probleem alle ca. 30 km had, maar toen hij de fiets aan 10 klanten voor een week per keer als testfiets gaf, klaagde niemand over dit probleem! Toen het op de testbank zichtbaar werd heeft Pinion het probleem opgelost door de vorm van de palletjes van de vrijloop aan te passen zodat ze vaster komen te zitten. Heb je dit probleem, dan vervangt Pinion kosteloos de palletjes. Ik heb ook al klanten die de bak niet willen aanpassen voor dit probleem maar juist proberen beter te fietsen en dit door de bak dan te kunnen controleren, op mijn aanraden.

    Bij Pinion komen enorme krachten op de aandrijflijn wanneer je in de lage versnellingen (1,2 en 3 bv) bergop rijdt. Het kan oplopen tot wel 10.000 N! Daarom hebben wij bij idworx ook grote (geharde long life!) tandwielen ingezet met bv 39 tanden voor en 35 achter ipv het meer gebruikelijke 28 to 32. Het grotere diameter reduceert de hoge krachten enorm! En meer tanden is ook goed tegen de slijtage.

    Ik adviseer ook eigenlijk daarom geen riemaandrijving in combinatie met Pinion en veel Watt in de benen en zand/modder omdat de riemaandrijving heel snel slijt. Wij hebben oPinion rijders, meestal krachtige mensen, waar de hele aandrijving naar 3.500-6.500 km geheel is versleten. Hierbij zijn de aluminium riemtandwielen zeer kwetsbaar. Op de oPinion BLT passen rvs riemtandwielen voor en achter en dat is dan iets beter. Maar nog lang niet zo slijtvast als one idworx/KMC X1 ketting in combinatie met de idworx Long Life kettingwielen. De kettingwielen uit gehard messenstaal, door het laser uitsnijden nog harder in de tanden en een oneven aantal tanden schijnt niet te slijten want wij zoeken nu al ruim 5 jaar of zijn het al 6 naar verslagen exemplaren waarbij de eerste drie gratis een nieuw tandwiel krijgen.

    Dus dan zet je er bv alle 10.000 km een nieuwe X1 op van ca 30-35 Euro en dan verder oPinion fietsen. Dit dan herhalen wanneer de ketting versleten is volgens een meting. De kosten van de riemaandrijving, mocht de riem 10.000 km meegaan, zijn dan elke keer ca. 10 keer zo hoog omdat je de riemschijven mee moet vervangen! Dit met alle andere nadelen van de riem maakt de riem voor veel harde gebruikers compleet overbodig. Wel belangrijk is natuurlijk, het nadeel van de ketting, dat je deze goed in moet smeren met echt kettingolie en lekker vies moet laten zijn zodat de ketting goed beschermt wordt! Geen droge of wax smeermiddelen nemen want dat komt er na een regenbui direct af. Maar ja, vele riemen worden ook gesmeerd met vaseline of siliconen spray tegen het piepen…… Gelukkig hebben wij sinds kort een ketting scherm voor Pinion: de DaCover. Werkt ook goed met de riem: extra bescherming doet geen kwaad.

    Wanneer mensen klagen over de riem zeg ik twee dingen: ik had je gewaarschuwd en je kunt weer terug naar de ketting. Wij gaan een speciale prijs voor de kettingwielen aanbieden voor mensen met een idworx die van de riem weer af willen.

    De riem werkt meestal naar tevredenheid voor fietser die minder hard in de pedalen trappen, lichter zijn en off road vermijden. Voor een urbane fiets, vooral in de winter zeer bruikbaar.

    Pinion heeft bij idworx Rohloff achter zich gelaten en de mogelijke combinatie met een achterwielmotor versterkt dit effect.

    Wanneer iemand problemen heeft wanneer iets niet duidelijk is, neem contact op met mij via “speak to Gerrit” op onze website en ik bel je op.

  109. @ Michiel, dat jij of een andere goede fm de klachten van een klant serieus neemt, daar ben ik van overtuigd. Die overtuiging heb ik ook van mijn eigen fm.

    @ Gerrit, dat je druk op de ketel heb gezet waardeer ik. Dat Pinion verbeteringen heeft doorgevoerd neem ik ook zonder meer aan, maar het probleem is niet opgelost.

    Wat ik wel zie is dat er 2 verschillende problemen zijn. Het ene probleem is een halve loze slag, het andere probleem is het doortrappen (lijkt een beetje op heel vroeger als je te lang met een ketting reed en die sloeg dan af en toe 1 tandje over), dit geeft een metalig geluid, maar is duidelijk geen doortrappen.

    Van dat laatste heb ik ook last, de ene keer kan dat na 50 km gebeuren, de andere keer blijft het een paar honderd km weg. Mijn fm heeft al aangeboden om er een leenbak in te zetten en mijn bak op te sturen, maar gelet op het onregelmatige voorkomen ben ik daar nog niet op in gegaan. Mijn bak moet trouwens van na de modificatie zijn waar Gerrit over spreekt en heeft inmiddels >3000 km gedraaid, en heeft de eerste service beurt al gehad.

    Er wordt meerdere malen een link gelegd met de kracht op de pedalen. Vroeguh had ik ook die kracht wel, maar tegenwoordig rijd ik met een gangetje van rond de 19-20 km, dus dat zal iets van 100 a 120 W zijn. Als het bij mij gebeurt, is het altijd bij deze snelheid en ook nooit direct na het schakelen.

    Er wordt ook verwezen naar de (onregelmatige) cadans van de fietser. Nou ben ik zo eigenwijs om te denken dat ik na zo’n 65 jaar fietsen en serieus met de fiets en het fietsen bezig te zijn, redelijk goed in kan schatten hoe mijn cadans is, en volgens mij is die, net als de pedaaldruk, behoorlijk regelmatig. Ik heb niet het idee dat dit bij mij een oorzaak zou kunnen zijn.

    Gezien mijn rustige manier van fietsen en het niet al te vaak voorkomen, samen met de garantie periode, maak ik me op dit moment nog niet al te veel zorgen, maar het mag natuurlijk niet.

  110. Thijs ben het helemaal met je eens. Ik vind het vreemd dat Pinion zijn/haar vinger hier niet achter kan krijgen. Het moet voor techneuten die vroeger bij Porsche hebben gewerkt toch niet zo moeilijk zijn om dit op te lossen of zie ik het misschien te simpel. Toppie dat Gerrit (Idworx) heeft gereageerd, ben ook benieuwd naar de mening van Robbert (Santos).

  111. Hey Gerrit Gaastra,

    Blij dat we uw aandacht hebben met dit toch wel belangrijk onderwerp. Ik ben Gerrit de man die op een zekere dag zeer enthousiast hebt opgebeld en me zei dat u een oplossing had We zouden worden uitgenodigd samen met nog enkele mensen met het zelfde probleem. Mijn verdeler Olivier van fietsen King in Kessel -lo (super tevreden van hem) zou ons zelfs naar u brengen. Dit is echter niet gebeurd een beetje later is mijn bak opgestuurd naar pinion. Daar hebben ze 2 soorten testen gedaan. 3 weken later kon ik dan gelukkig terug met mijn fiets rondrijden. Mijn eerste gevoel was dat die iets vlotter reed. Ze hadden er wel de olie in veranderd. Na +/-250 km had ik net toen ik dacht dat alles in orde was, mijn eerste keer het gekende probleem. Zelf denk ik dat ik zeer vlot rij (ben natuurlijk geen professional ). Hoeveel watt ik duw zou ik niet kunnen zeggen en hoeveel mijn polsslag is ook niet. Wat ik wel weet is dat ik zonder buiten adem te zijn tussen de 27 en 32 km/h rond rij. Momenteel staan er 11557 km op de teller . Omdat ik vanmiddag uw artikel heb gelezen ben ik aan het denken gegaan of ik niet zou trappen zoals het eigenlijk zou moeten. Zelf heb ik geen klikpedalen. Ik heb er dan ook opgelet dat ik geen druk meer zet op het naar boven gaan van de pedaal.Tegen dat mijn voet boven was kwam hij bijna van de pedaal af. Misschien is dat wat u bedoeld of hoe het gaat met klikpedalen? Toch stel ik mij toch serieus de vraag of dit echt de bedoeling is. Iedereen trapt toch anders? Volgens mij zou het echt niet mogen dat u moet denken hoe u trapt met een fiets van 6300€ . Aub blijf contact houden met pinion zodat dit zou kunnen worden opgelost. Als ik zo vrij mag zijn om een tip te geven over het systeem pinion. Probeer er voor te zorgen dat bij het nemen van de versnellingen waar u de benen moet stil houden,u niet de mogelijkheid hebt die te verzetten (weerstand verhogen). Zeker in het donker is het niet gemakkelijk om de nrs te zien op het handvat. Als u het apparaat kent dan voelt u het wel een beetje.
    Graag zou ik van u toch nog wat tips krijgen om beter te rijden.
    indien u dit telefonisch wil doen (na 18.00)vind u mijn nr wel bij Olivier.

    Alvast bedankt

    Gerrit

  112. Thys, je melding dat er 2 verschillende problemen zijn. Wat ik voorheb is het doortrappen van ongeveer een 1/4 slag met een metaalachtig knak geluid (als ik dit zo kan noemen) Dit doortrappen, zoals ik al eerder heb gemeld, kwam regelmatig voor bij de eerste 600km. Waar moet ik dit voorval nu plaatsen? Heeft dit ook verband met de modificatie van de Pinion of is deze modificatie enkel voor de halve loze slag?
    Heeft dit probleem misschien iets te maken met de Pinion vrijloop in de boite? Het geluid dat ontstaat bij het doortrappen lijkt sterk op het terug aanzetten nadat je de pedalen hebt stilgehouden. Het is luider als je snel aanzet.

    @Gerrit Gaastra fijn dat je hierin meegaat, top!
    Ik heb indertijd gekozen voor de riem. Niet omwille van eigen ervaring, wat die had ik niet op dat moment, meer wel omwille van de positieve reacties van de testverslagen (minder onderhoud) en dat ik het ganse jaar door fiets in alle weersomstandigheden. Ik overweeg wel om eens een set kettingwielen aan te schaffen om het verschil te kunnen ervaren.

    De lichte fibratie, trillingen zeer snel achter elkaar, die ik voel in de pedalen bij de duwende slag heeft dit iets te maken met de riem? Ken je dit fenomeen?

  113. Gaston,

    Ik ben alleen maar een “gebruiker” en geen techneut of expert. Het technische gedeelte daar weten o.a. Michiel of Gerrit of Robbert oneindig meer vanaf. Ik kan je wel vertellen wat ik denk te ervaren en hoe ik denk dat het werkt (of niet werkt).

    Jij hebt het over een vrije slag van pakweg 1/4 met een metaalachtig geluid. Dat is niet waar ik tegen aan loop, maar ik zou me voor kunnen stellen dat dat veroorzaakt wordt doordat je de pedaaldruk niet constant houdt.

    Wat ik heb is, wel met dat metaalachtige geluid, dat het net is of het 1 palletje verspringt. Dat is wat ik probeerde uit te leggen met de vergelijking met de te lang gebruikte ketting die 1 tandje doorspringt. Maar als al eerder gezegd, altijd bij een laag vermogen, en nooit vlak na het schakelen. Ik heb er nooit in detail op gelet, maar volgens mij is het altijd rond versnelling 12 tot 14. Ga ik extra op letten.

    Voor alle duidelijkheid, en opluchting van Gerrit, het gaat bij mij niet om een Idworx. Ik ben helaas voor jou bij je concurrent uitgekomen. Een Santos TM 3+ met Pinion 1.18 en riem. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de fiets hier niets mee te maken heeft en da5 het puur de Pinion is.

    Voor Michiel, toch weer eens wat anders dan staal, nietwaar? 😀😀😀

  114. Ik kan me nog herinneren dat we niet helemaal hetzelfde dachten over staal of alu voor een trekking fiets.

  115. Het doortrap probleem is weg met de nieuwe palletjes. Als je het nu hebt, dan vermoed ik dat de bak dus voor april 2017 is gemaakt. De fiets kan gerust veel nieuwer zijn!

    Veel mensen fietsen al jaren verkeerd helaas…. Onafhankelijk van de Pinion bak: laat het checken! Een goede bike fitter kan daar helpen. Dit is eigenlijk nog belangrijker dan de vele clevere idworx details voor het fietsen op zich. Click-pedalen helpen natuurlijk.

    Metaal-geluid zegt mij niets. Naar de dealer!

  116. Hey Gerrit ,

    Mijn fiets is gekocht op rond 27 April 2016.
    Hij is opgestuurd naar Duitsland voor die nieuwe palletjes einde Juli 2017 !
    Ik heb nog steeds problemen met doortrappen.Minder frequent maar het is nog niet in orde .
    Wat zou u hier nog kunnen aan doen?

    Gerrit

  117. Hallo,
    Bijzonder dat er toch veel ervaringen duiden op problemen die niet echt opgelost lijkt te kunnen worden. Persoonlijk lijkt het mij een zwaktebod om problemen die voortkomen uit één (of zelfs meerdere) onderdeel van de fiets toe te wijzen aan het gebruik van een ‘riem’ of op welke wijze men trapt. Ik heb wel zo’n beetje alle problemen gehad met zo’n beetje alle onderdelen (Pinion, Hope CDX, Schwalbe en SON) en vandaag afscheid genomen van mijn Idworx oPion na zo’n 14 maanden aanrommelen en ergenissen. Het leek zo mooi maar is het niet geworden, en dat heeft op geen enkele manier aan de “FM” gelegen. Bongers bikes heeft werkelijk alles in het werk gesteld om tot een oplossing te komen. Ik ben of beter gezegd, was er nu wel klaar mee en heb vanmiddag een fiets met riem en Rohloff gekozen, na dit weekend met een grote SMILE te hebben proefgereden. Misschien is een Santos een betere match voor mij maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik met heel veel plezier uitkijk naar mijn nieuwe fiets. De ervaringen afgelopen jaar met zeer high end onderdelen en een ogenschijnlijk perfecte fiets hebben mij niet gebracht waar ik op had gehoopt en dat was lekker fietsen en zeker niet sleutelen en prutsen. Ergens eind juni hoop ik aan dat soort genieten te kunnen beginnen en de aandacht weer te kunnen leggen bij fietsen en niet de fiets.

    Ik hoop dat het een ieder met problemen lukt vooral dat te bereiken.
    Met groet, Patrick

  118. De mensen die nog problemen met Pinion op een idworx hebben, kunnen mij via “speak to Gerrit” via onze website contacteren. Wij vinden een oplossing.

    Geen oplossing is er voor het heel af en toe licht doortrappen na het schakelen. Dit heeft ook de Rohloff naaf, alleen is het doortrappen iets korter door de geringere maat van het tandwiel en daardoor stoort het mensen iets minder.

    Het sterke doortrappen bij constante snelheid wordt door de nieuwe palletjes 100% opgelost.

    Wij hebben tot nu toe meer dan duizend tevreden fietsende idworxers op oPinions in Europa en het Pinion aandeel bij ons is al groter dan Rohloff.

  119. Quote van een fietsmaatje die van Porto naar Nederland fiets met zijn Idworx Pinion BLT van februari 2018:

    Na twee en een halve dag met 260 km op de teller en meer dan 3.000 hoogtemeters kan ik maar één ding concluderen, niet één keer doorgeslagen, wel als je snel schakelt en juist onvoldoende druk op de pedalen zet dan hoor je af en toe een kleine tik alsof ie dan pas goed aangrijpt. Zelf staan op de pedalen, dus maximale druk, is geen enkel probleem. Ik ben blij met de extra versnellingen want wat extra’s in het laagste bereik is hier echt in je voordeel. Ook bergaf met hoge snelheid om dan zoveel mogelijk “winst” te hebben bij een onvermijdelijke klim met snelle schakelingen van 18 naar 10 en dan naar 6 en 4 staand op de pedalen om tenslotte in net niet omvallend de laatste meters van zeer steile stukken in de 2e versnelling te doen, gaat echt probleemloos.

    Wordt vervolgd.

  120. Net de eerste idworxer teruggebeld: bak is van voor april 2017 en heb hem de twee opties genoemd. Of direct de palletjes laten ombouwen onder garantie en/of naar een specialist (goede bike-fitter) om de trapstijl en zitpositie te laten analyseren. Dan is de bak met de oude palletjes wel een goede indicator of hij zijn trapstijl heeft kunnen verbeteren.

    Kan natuurlijk ook beide tegelijk doen.

  121. Is dat “doortrap-probleem” beperkt tot een bepaald aantal versnellingen (pinion 6, 9, 12 of 18) of komt/kwam het bij alle types versnellingsbakken voor?

  122. Hey William,
    Bij mij is het de 18 versnellingsbak waar het over gaat.
    ik ben momenteel aan het opvolgen hoeveel keer ik het voor heb.Sinds ik heb gebeld met Gerrit Gaastra (goede kerel)heb ik mij klikpedalen aangeschaft om te kijken of dit iets zou helpen. Misschien soepelder ronddraaien? Vaststelling, neen in mijn geval. Op 19/6 na 96 km handen op de vleugeltjes van mijn stuur,dus zeker niet aan de versnellingsknop geweest 500m na het schakelen van 13 na 14 doorgetrapt.op 20/6 na 45 km hetzelfde.Daarna tot vandaag 1000km verder heb ik het 3 maal voorgehad,zeer ligt, maar dan bij het schakelen zelf.Kan dus aan het schakelen liggen. Wat doe ik nu anders zodat het momenteel veel beter lijkt te gaan. Op 12 naar 13 hou ik de benen stil zoals voorgeschreven.Nu doe ik dat ook van 13 naar 14 soms , zelfs een heel klein beetje achteruit trappen.Je voelt dan zeer duidelijk als je terug aanzet dat de tandwielen precies vastklikken. Ik hoop dat het zo opgelost is. Indien ik terug meer problemen zou krijgen en de oplossing toeval moest zijn zal ik Gerrit Gaastra zeker terug contacteren zoals hij mij heeft gevraagd .Voorts zeker niet twijfelen om een pinion aan te schaffen het is gewoon een fantastische bak .

  123. Hoi allen,
    Gerrit, bedankt voor de feedback.
    Momenteel rij ik met een Idworx ER met Rohloff. Zeer tevreden van, maar in het licht van wat ik hier lees ivm doortrappen toch even dit: op zeer onregelmatige momenten voel ik ook een metalige “knak”, een beetje alsof je een tandje overslaat. Dus zeker niet doortrappen oid. Voor mij niet te reproduceren, niet te zeggen in welke versnelling of omstandigheden. Als ik er een tijd op moet plakken zou ik zeggen eens om de twee maand. Ik ga ervan uit dat het eenzelfde soort probleem kan zijn. Zoals gezegd zo uitzonderlijk dat ik er nooit aan gedacht heb er iets achter te zoeken. Pas door dit forum te bezoeken valt het mij op.

    Ben mij momenteel aan het bezinnen voor een idworx pinion met neodrive achterwielmotor, waarbij een 12-versnellingsbak ideaal zou zijn. Als dit doortrap probleempje enkel bij de 18-versie voorkomt zit ik gebeiteld natuurlijk;-)

  124. Hey William,
    Eigenlijk wou ik die fiets in het begin ook kopen ,was eigenlijk al overtuigd, tot ik de pinion had getest .Heb ook gehoord van Gerrit Gaastra dat Rohloff dat inderdaad ook heeft maar veel minder uitgesproken dan pinion.Ik lees dat u wil overschakelen naar elektrisch fietsen.Zelf ook 2 jaar mee bezig geweest en een 10 tal fietsen getest .Eigenlijk blij dat ik heb gekozen voor mijn opinion.Misschien later als ze nog wat meer op punt staan en de leeftijd nog wat hoger is (nu 53). Heb eigenlijk nog nooit zo graag gefietst als nu.fysiek er enorm op voorruit gegaan (dit jaar al 4800km gefietst)wat je bij elektrisch rijden zo niet gaat hebben,maar dat is natuurlijk persoonlijk.Waar u misschien wel een kanttekening bij kan maken is dat u wel zoveel versnellingen nodig hebt indien u elektrisch rijdt.Ik zie de meeste mensen in de zwaarste versnelling rijden , ook bij vertrek.Zouden de fabrikanten zich eens niet moeten bezinnen om bv 3 versnellingen te gebruiken tenzij u natuurlijk in de alpen rijdt en dan nog.

  125. Hey Frits,
    Heb jij nog wat info van je fietsmaatje die van Porto naar Nederland fietst.

  126. Gerrit maakt mooie en heel goede fietsen. Slechts een paar puntjes van kritiek maar das persoonlijk. Eerste is de onzinnigheid van 18 versnellingen, je blijft draaien aan dat ding en mijn gewrichten houden meer van voorspelbaarheid bij langdurige en zware belasting (drie versnellingen en een overdrive voor de afdaling zou voldoende moeten zijn). Tweede punt van kritiek is ook persoonlijk, ik houd juist helemaal niet van een flexibel frame. Voor mijn gevoel gaat daarbij kostbare trapenergie verloren. Das een gevoel, kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen. Voor mij enkel een knalhard alu frame (en dan niet die 6 serie maar minstens 7 grade alu). Scandium ook heerlijk materiaal.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *