Het Duitse merk Cinq (voorheen Cinq5 en gelieerd aan fietsmerk Tout Terrain) kennen we al een paar jaar van de duimshifters voor Rohloff. Voor wie liever duwt dan draait. Deze schakelaars zijn echter alleen geschikt voor rechte sturen. Liefhebbers van een racestuur in combinatie met Rohloff moesten bij Gebla de Rohbox bestellen. Dit mechaniekje maakt de rem-schakel-grepen van Sram compatibel met de Rohloff-naaf. Inmiddels biedt Cinq een alternatief; de Cinq Shift:R Road.

De Shift:R Road is een setje aangepaste TRP rem-schakel-grepen met een eigen clickbox. Wat voorlopig uniek is, is dat de Shift:R Road grepen binnenkort ook leverbaar worden voor Pinion!

Cinq Shift:R Road TRP

In plaats van een compleet nieuwe rem-schakel-greep te ontwikkelen, heeft Cinq simpelweg een setje remhendels met een kabeltrek-systeem bedacht die gecombineerd worden met bestaande hydraulische raceremmen van TRP. Is dit beter dan de Sram hendels met Gebla Rohbox? Misschien wel, misschien niet. Het is in ieder geval anders. Bij de Sram hendels duw je een kleine hendel onder de remhendel naar binnen en bij de Cinq Shift:R schakel je met de remhendel zelf, net als bij Shimano. Welk principe het fijnst werkt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Net als bij de Sram/Rohbox combinatie schakel je met de ene hendel op en met de ander af. Met Sram kan je twee versnellingen in één beweging schakelen, met Cinq drie. Bijna geen verschil dus. Waar wel verschil in zit is de clickbox aan de Rohloff-naaf. Dankzij een ander binnenwerk kon Cinq het kastje compacter vormgeven dan de Gebla Rohbox.

De Cinq Shift:R Road voor Rohloff is al leverbaar en kost €599,- ex. montage. De Pinion versie is afgelopen najaar op de Eurobike gepresenteerd en zodra Cinq klaar is met de praktijktesten gaat deze in de loop van 2019 in productie. De Prijs van de Shift:R Pinion is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk niet veel afwijken van de Rohloff versie.

Met de diverse draaishifters, duimshifters en raceshifters zijn nu alle mogelijke stuurvormen en schakelprincipes te combineren met Rohloff en Pinion!

2 reacties op “Cinq Shift:R Road – Racegrepen voor Rohloff en Pinion

  1. Ik heb Sram Apex 1 rem-schakelgrepen met mechanische schijfremmen en op de Rohloff een Gebla Rohbox. Ik kan maximaal 2 versnellingen per keer schakelen en dan moet je een grote slag maken. Een kleinere slag of meer versnellingen per keer zou fijn zijn, maar dan moet de overbrenging van het doosje op de Rohloff naaf ook nauwkeuriger zijn. Ik ben benieuwd of Cinq daarin geslaagd is.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *