Kleding die voor mountainbikers geschikt is, is dat verrassend vaak ook voor vakantiefietsers. De casual gevormde shirts, jacks en broeken van Endura misstaan de fietskampeerder niet en zitten vol met technische details die handig zijn voor beide doelgroepen. Endura maakt een mooi ademend regenjack met de naam Venturi II die me wel geschikt leek voor vakantiefietsers. Na het lezen van diverse lovende testverslagen wilde ik de Venturi II graag eens uitproberen.

Endura is een relatief nieuwe speler op de Nederlandse fietskledingmarkt. In 1992 richtte de Schot Jim McFarlane Endura op en het bedrijf werd al snel bekend om zijn degelijke kleding voor mountainbikers. Ze hebben inmiddels ook een uitgebreide collectie voor alle takken van fietssport en -recreatie. Bij Endura’s kledingcollectie ligt de nadruk op functionaliteit en duurzaamheid.

De Venturi II is een waterdicht, winddicht, ademend en relatief slank gesneden ‘hardshell’ jack. De zeer degelijk aanvoelende stof is opgebouwd uit drie lagen en het jack is waterdicht gemaakt met een met PTFE gecoat membraan. Alle naden zijn getaped en de ritsen zijn waterdicht gemaakt met nauwsluitende stripjes.

De Endura Venturi is sportief qua model en voorzien van veel mooie technische details zoals:

  • Ventilatieritsen in de flanken
  • Grote borstzak met rits en doorvoer voor oordopjes van je MP3-speler
  • Steekzakken met rits
  • Achterzak met rits
  • Klittenband met sterke rubberen strip aan de mouwen
  • Afritsbare lycra manchetten binnen in de mouwen
  • Zachte voering in de kraag
  • Trekkoordjes aan de onderkant en in de kraag
  • Rubberen stripje achterop voor een LED-lampje
  • Reflecterende belijning
  • Flexibele stretch stof onder de armen en in de flanken

 

 

De Venturi voelt in eerste instantie wat stug, maar ook erg degelijk aan als je hem aantrekt. De pasvorm is met de voorgevormde mouwen en lange rugpand gewoon goed. Het jack zit lekker comfortabel, zowel wandelend als fietsend. Er bestaan soepeler bewegende jassen, maar die zijn meestal minder degelijk. Bij stevig stuurwerk op de mountainbike is de bewegingsvrijheid ruim voldoende, omdat de jas niet te strak zit en de zijkanten tot aan de schouders en de onderkanten van de mouwen kunnen stretchen.

De uiteinden van de mouwen kan je strak aan laten sluiten met klittenband met een degelijke, rubberen sluitstrip. Als je je armen in de mouwen steekt, worden je handen vriendelijk verwelkomd door fijne zachte manchetten die de mouwen winddicht afsluiten. De manchetten steken niet uit en worden dus niet nat. Ze zijn uitritsbaar en apart te wassen. Dergelijke manchetten was ik nog niet eerder tegen gekomen in een sportief regenjack. Het zit bijzonder lekker!

De mensen van Endura hebben goed nagedacht over de afwerking van de Venturi II. Zo zijn alle elastische spankoorden vastgezet met een lusje en in de kraag zit er een flapje over, zodat de koordjes niet hinderlijk kunnen klapperen of ergens achter blijven hangen. Aan de achterzijde is een rubberen stripje aangebracht waar je een LED-lampje aan kan hangen.

Tijdens de natte periode van de te laat intredende zomer heeft de jas zijn waterdichtheid ruimschoots aangetoond. Om de ademende eigenschappen te testen heb ik het jack vooral op de mountainbike gedragen, ook bij droog en niet te koud weer. De jas bleek geen moment echt broeierig te worden en als ik op de technische paden echt verhit begon te worden, gooide ik gewoon de sluizen onder de oksels open. Dat hielp direct.

Naast het mountainbiken is de Venturi ook praktisch voor woon-werk verkeer, trekking en kamperen. Voor het mountainbiken vind ik de steekzakken geen vereiste, maar voor het kamperen wel. Deze zitten ver genoeg naar de zijkant, zodat je er tijdens het fietsen nauwelijks last van hebt. De borstzak is lekker groot en diep en beschikt over een doorvoer voor de oordopjes van je iPod of smartphone.

Tijdens het mountainbiken heeft de degelijkheid van de stof zijn waarde bewezen. In volle vaart langs takken schampen en een enkele glijpartij hebben geen sporen nagelaten. Als je de jas veelvuldig opfrommelt en in je tassen propt zal hij dus ook niet snel versleten raken.

Op den duur kan de PTFE-coating wel slijten. De regendruppels parelen dan niet meer over het oppervlak en de stof zal langzaam wat water opnemen. Dit is gelukkig te herstellen door de jas af en toe met een impregneermiddel te wassen. De middelen daarvoor kan je bij de betere buitensportwinkels kopen. De Venturi kan gewoon in de wasmachine, maar voor het behoud van stof en de PTFE-coating is het aan te raden de jas in een kussensloop te doen.

De Endura Venturi II is verkrijgbaar in zwart-antraciet en rood-antraciet en kost €199,99. De optionele, afritsbare capuchon kost twee tientjes. Deze prijs ligt op hetzelfde niveau als vergelijkbare jassen van bijvoorbeeld het gerenommeerde merk en benchmark Gore Bike Wear.

Jassen van Gore blijven ook zonder PTFE-coating waterdicht en hebben dus minder onderhoud nodig. De jacks van Gore zijn soepeler, dunner en lichter dan die van Endura, maar de stoffen zijn ook iets kwetsbaarder en de jacks beschikken over minder handige details. Waar Endura overduidelijk in uitblinkt is degelijkheid en de toepassing van meerdere functionele details. Of je de diverse technische details nu interessant vindt of niet, de Venturi II doet in ieder geval met zijn degelijkheid zijn merknaam Endura eer aan.

Wie graag een wat ruimer vallende jas wil, waar je meer lagen kleding onder kan dragen, kan ook bij Endura terecht voor de meer casual modellen in de Mountain– of Leisure-serie. En natuurlijk is er ook een Women’s-lijn.

6 thoughts on “Test: Endura Venturi II regenjack

  1. Heb op de Bikemotion beurs wat langer staan kijken bij de Endura stand. Deze jas is dus echt mooi, degelijk en veelzijdig. Daarnaast zag ik een hele mooie broek van Endura. Mocht ik hem kopen, zal ik daar wel eens wat over schrijven (nee, ik werk niet voor ze).

  2. Gisteren en vandaag heb ik het model MT500 met vaste capuchon nog eens goed bekeken. Dat is een wat ruimer vallend model. Voor de fietskampeerder en woon-werk fietser mogelijk nog geschikter, omdat je er meer kleding onder kan dragen. De MT500 is van hetzelfde materiaal gemaakt als de Venturi II, dus is net zo degelijk.

  3. Weet iemand waar Endura verkrijgbaar is en dan met name waar ik ook kan passen? een normale winkel dus…

  4. Mooie jas..

    Benieuwd waar ie gemaakt wordt; Vietnam of China??

    Bedoel dat 80% zo niet 95% van alle buitensportkleding inmidels ook uit dit soort landen komt terwijl je dit eerder slechts zag bij ‘gewone’ sportkleding en dat vind ik op z’n zachts gezegd triest.
    Te meer omdat wij er als consument nimmer wijzer van worden en die kinderen daar al helemaal niet..!

    Wilde dit toch even noemen

    Voor de rest dank ik je voor de review / test

    karl

  5. Op de website van Endura staat het volgende:

    The company initially worked with quality garment factories in central Scotland to provide cycle clothing however it quickly became apparent that general purpose garment factories lacked the specialist knowledge and equipment to manufacture performance cycle clothing and so Endura began manufacturing all of its own clothing in 1993 and has increased its in-house manufacturing of technical cycle clothing year on year right up to the present time.

    The company currently manufactures both with partner companies and also in its own custom built 42,000 square feet (3900 sq m) facility in Livingston, Scotland where its equipment includes a modern printing works with high speed sublimation digital printing equipment. Endura’s specialist production lines include ultrasonic welding and cutting equipment, bonding presses, tension free fabric cutting, laser cutting, CAD pattern design, auto-lay planning and almost all types of sewing machines.

    We have bonded warehouse facilities in Shanghai where our Far Eastern QC team operates from.

  6. De nieuwe website heeft een dealer locator: http://endura.co.uk/dealers/

    Grootste gedeelte van de collectie wordt geproduceerd in China, waarom, onze groei was niet te huisvesten en de Europese producenten konden ons geen groei capaciteit toezeggen voor de toekomst en in China is geen kinderarbeid door het communisme. We werken met 3 vaste fabrieken waar we met de grootste inmiddels al meer dan 10 jaar samenwerken.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *