In mijn zoektocht naar alternatieven voor de waterdichte fietstassen van Ortlieb heb ik een setje van het Amerikaanse merk Topeak getest. De Topeak Pannier Drybag DX, zoals deze tas voluit heet, is alleen als achtertas verkrijgbaar. Er bestaat geen kleinere versie voor aan de voorvork van. De Drybag DX wordt per stuk verkocht.

Ik ben meerdere tassentests aan het uitvoeren en iedere keer kijk ik hoe de geteste tassen zich verhouden tot de overbekende Ortlieb Classic. Topeak heeft een goede reputatie op het gebied van handige toolkitjes, pompjes, kleine tasjes en praktische accessoires, dus mijn verwachtingen waren redelijk hoog gespannen.

Topeak Panniers Drybag DXTopeak Pannier Drybag DX specs:

Inhoud:
25 liter per stuk.
Ortlieb: 20 liter

Afmetingen hoogte x breedte x diepte:
65 x 30 x 28 cm.
Ortlieb: 42 x 32 x 17 cm

Gewicht:
1.400 gram per stuk.
Ortlieb: 950 gram

Prijs:
Variëert op internet van €70,- tot €90,-. PER STUK.
Ortlieb: €100,- tot €125,- PER TWEE

Wat direct opvalt is het langwerpige ontwerp. De Topeak is maar liefst 23 cm hoger dan een Ortlieb-tas. Zo kan er vijf liter meer spul in zonder dat de tas veel breder wordt. Die extra hoogte lijkt praktisch, mits je ‘m aan een normale bagagedrager hangt. In combinatie met de lowriders aan de achtervork van mijn Santos werkt het niet, maar dat is een zeldzame uitzondering. Ik heb ‘m op een Van Nicholas Pioneer met een normale bagagedrager gehad en daarbij is de extra hoogte geen enkel probleem.

Degelijke constructie?

Zo op het eerste gezicht ziet de Topeak tas er lekker degelijk uit. De geplastificeerde stof en de sonisch gelaste naden zijn vergelijkbaar met die van Ortlieb. Het ophangsysteem met metalen haken ziet er ook stevig uit en de tas heeft een lekker dik handvat. Of het allemaal zo degelijk is als het lijkt, vertel ik zometeen. Ik had na slechts twee kampeerweekenden al een antwoord.

Praktisch en veilig ophangsysteem?

Het ophangsysteem is een beetje bijzonder. De stalen haken worden met kunstof insteek-hulsjes passend gemaakt op de diameter van je bagagedrager. Na één kampeerweekend was ik al drie hulsjes kwijt. Eén was gebroken en twee zijn ergens in het gras verdwenen. Dan maar weer met tape aan de slag om de bagagedrager te beschermen en het rammelen tegen te gaan…

Het borgsysteem wat moet voorkomen dat de tas van de drager stuitert, werkt met twee verende bolletjes en een blokkeermechanisme. Als je de tas aan de drager hangt, veren de bolletjes in en onder de stang springen ze weer naar buiten. Een metalen plaatje floept omhoog en blokkeert de vering. Om de tas los te halen, druk je op het metalen plaatje (waarvan het kunststof afdekplaatje op dag één al kwijt raakte) en dan kunnen de bolletjes weer inveren.

De onderste haak is alleen horizontaal verstelbaar en kan niet rond draaien, zoals bij Ortlieb wel kan. Dit is erg jammer, want zo kan je de tas niet altijd optimaal fixeren.

Een leuk bedacht ophangsysteem, maar werkt het ook? Het antwoord is NEE.

Bij iedere drempel of boomwortel waar ik met een redelijk vlot gangetje overheen reed, stuiterden ze steeds los. Soms viel de tas er in zijn geheel af, maar meestal bleef de tas aan één haak hangen en klapperde de onderkant tegen mijn hak en in de spaken. Eén tas is hierdoor al aan de onderkant lek geslagen, maar dat is niet het ergste. Een tas in je wiel of onder de wielen van achterliggers is gewoon levensgevaarlijk.

De verende bolletjes zijn met een inbusje strakker te stellen, maar ook in de strakste stand stuiterde de tas steeds los, omdat de kunststof rail te makkelijk buigt. Daarnaast liep het sluitmechanisme vast door water en zand en zo konden de verende bolletjes niet meer vastgezet worden. Zodra er ook maar een beetje stof en zand in het mechanisme is gekropen, heeft smeren geen zin meer. Een prutsysteem dus…

De tas zelf

Eigenlijk heeft het nog weinig zin om te beoordelen of de tas zelf kwalitatief goed is, omdat het ophangsysteem niet deugt. Toch heb ik hierover nog iets te melden.

Bij het tweede kampeerweekend hebben de tassen een middag in de zon gelegen en bij het inpakken drukte ik mijn kleding zo door de onderkant naar buiten. De zwarte stof had zoveel warmte opgenomen dat de naden op meerdere plekken los waren gesmolten! Dit zal waarschijnlijk wel onder de garantie vallen, maar ik heb zoiets nog niet eerder meegemaakt.

Oordeel: AFGEKEURD

De conclusie moge duidelijk zijn: deze Topeak tassen zijn onbetrouwbaar. Misschien was het exemplarisch, maar al hadden ze wél naar behoren gepresteerd, dan zijn ze nog altijd prijziger, zwaarder en minder gebruiksvriendelijk dan de Ortlieb Classic tassen.

Ik heb Topeak als merk hoog zitten, maar deze Drybag DX tassen gaan, hóp, de kliko in.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *