27 thoughts on “Welke tent heb jij?

  1. * MSR Hubba HP (1 pers.)
    * Combinatie van redelijk geprijsd, niet te zwaar, comfortabel, zeer goede reviews op internet. En de tent zag er goed uit en MSR heeft bij mij een goede reputatie 🙂
    * Prima. Betrouwbare all-round tent. Deze HP uitvoering werkt nog goed in de herfst. De ventilatie is erg goed regelbaar. Ik heb in Italië ergens gestaan waar ik de haringen niet in de grond kreeg. Zonder haringen was eigenlijk geen probleem (weinig wind), maar misschien dat ik de volgende keer rotspennen meeneem ipv de haringen.
    * Misschien een 2-persoonstent en misschien proberen hoe het is om nog een stuk lichter en compacter te reizen met een bivak-zak ipv een tent.

  2. – Hilleberg AKTO.
    – Zeer stabiel, duurzaam, ruim, eenvoudig en snel op te zetten.
    – Ik wil eigenlijk geen andere tent.
    – Ik heb een Terranova Laser gehad maar weer verkocht, de Akto mag dan wel iets zwaarder zijn maar biedt meer comfort, wel heb ik er rots-pennen bij die ik recht op de kop kan slaan met een steen zonder dat ze verbuigen.

    In de AKTO heb ik al zeer zwaar weer doorstaan, “storm en regen westen wind”

  3. Eureka wickiup 4sul. Gebruik hem voor twee personen. En dan is er voldoende ruimte voor bagage.
    Gemakkelijk op te zetten. Ben zelf vrij lang (196cm). Kan in deze tent goed rechtop zitten na een dag fietsen. Lukt in veel van de lichtgewicht tunnels niet.
    Staat stevig en tnt geen probleem met regen.
    Heb nog niet nagedacht over een opvolger.

  4. – Hilleberg Staika (2 pers).
    – Destijds gekozen omdat deze erg stormvast is (ook als de haringen een keer weinig houvast hebben) en omdat de tent voldoende ruimte biedt om ook bagage in de tent op te bergen.
    – Bevalt erg goed, heeft de zwaarste stormen doorstaan op IJsland. Maar voor gebruik op de fiets toch wel een beetje zwaar (incl. footprint ca. 4 kg).
    – Hilleberg Akto in zandkleur.

  5. ook een msr hubba alleen een 2 pers tent
    als ik alleen ben een Jack Wolfskin een pers tentje, is net iets groter dan een biffy.

  6. Voor de solotrips:
    – Hilleberg Akto 1 persoons.
    – Lichtgewicht, compact, degelijk.
    – Klein beetje ruimte voor de tassen onder de buitentent.
    – Iets te weinig hoofdruimte in de binnentent.
    – Ik kon ‘m tweedehands voor een mooi prijsje krijgen.

    Voor de trips met partner:
    – Vaude Hogan XT.
    – Relatief licht, twee openingen in de lekker ruime voortent en mooi om te zien.
    – Ik vind vooral de ruime zithoogte in de voortent erg fijn.
    – Ik kon ‘m tweedehands voor een mooi prijsje krijgen.

  7. Alleen:
    Hilleberg AKTO (1 persoon)
    Compact, lichtgewicht en voldoende ruimte als het enkel bedoeld is om te slapen.

    2 personen:
    Vaude Ferret 1
    Prima prijs-kwaliteit en voldoet nog steeds na vele jaren. Maar als ik geld had zou ik toch iets lichters en groter kopen.

  8. Hilleberg Nammatj 3gt. Om zijn ruimte. Met zijn tweeën ruimte genoeg bij slecht weer. Super degelijk en stormvast. 4 kg vinden wij acceptabel met zijn tweetjes. Wil je lichter dan gaat het ten koste van de kwaliteit. Over elk detail is nagedacht.

  9. @ Ray: Jouw Wechsel Outpost lijkt veel op de Hilleberg Nallo GT, alleen loopt de binnentent schuin de voortent in. Is dat fijn? Gebruik je die extra ruimte van de binnentent daadwerkelijk of kom je nu toch ruimte in de voortent tekort?

  10. Het gaat net om met onze twee matjes (Exped) naast elkaar te liggen aan één kant van de staande stok. Je moet alleen niet te veel naar het midden schuiven want dan gaat de stok om (nog niet gebeurd 🙂 )
    Je zou dit als een nadeel kunnen beschouwen.
    We vonden het echter belangrijker om ook bij regen ook recht op te kunnen zitten.

  11. We hebben er een aantal, maar met ons gezin nemen we het Slakkenhuis van Erdman Schmidt mee. In nylon uitvoering. Af en toe mopper ik op de grote hoeveelheid haringen maar dankzij de leefruimte tussen de twee binnententen en bovendien het extra luifel boven de ingang zitten we toch comfortabel tijdens slecht weer. En slecht weer hebben we genoeg gehad waarbij ons tent als een rots stond. Verdeeld over een zestal zakjes is de ruim 8 kg goed te verdelen over de fietsen. Andere fietsgezinnen laten vaak een jaloerse blik vallen op ons verblijf. Verder hebben we een De Waard Brilduiker, een oudere Touarec van Nomad. Wensen voorlopig niet zolang we met z’n allen gaan is dit prima

  12. Hilleberg Unna,perfect compact 1 persoons lichtgewicht tentje.
    En in tijden van crisis hoef je nooit onder de brug te slapen !

  13. Lightwave g20 ultra xt. Niet echt goedkope tent, maar qua kwaliteit vergelijkbaar met Hilleberg. We hebben deze tent gekozen omdat we onze fietstassen ook goed in de tent willen kunnen opbergen zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte om te slapen (2 pers). Omdat deze tent super licht is (2,6kg) hebben we als luxe ook nog de apart te verkrijgen grondzeilen erbij gekocht. Op onze vakantie van 4 wkn is deze tent ons prima bevallen. Zie ook http://www.lightwave.uk.com/products/tents/ultra-tents

  14. Als ik alleen fiets de HILLEBERG AKTO
    en met 2 personen de HILLEBERG ALLAK. Deze laatste zeer fijne praktische tent met 2 ingangen.
    De fiets slaapt buiten.
    Niet twijfel beslist kopen. Heb je voor je leven.

  15. @ Michiel M: ik heb ook naar die Lightwave gekeken. Leek me een erg mooi ding, maar wat ik absoluut onhandig vond was dat je bij het opzetten als laatste de buitentent eroverheen moet doen. Ik wilde een tent waarbij de binnentent altijd droog blijft, dus moest de buitentent als eerste zelfstandig kunnen staan, met of zonder binnentent.

    Heb jij nog geen last gehad van een natte binnentent als je de tent in de regen opzet?

  16. @ karmijnrood: de Allak kan ook zonder haringen staan, toch? Het schijnt een bijzonder stromvaste tent te zijn. Niet de lichtste, maar wel lekker degelijk en standvastig. Nadeel voor zo’n grote tent vind ik wel de beperkte ruimte onder de voortent. Gaat het koken in de regen een beetje?

  17. @Michiel:
    Je kan de Lightwave op drie manieren opzetten. Die jij noemt is is idd niet handig. Wij hadden de binnentent al aan de buitentent vastgemaakt (met haakjes aan beide doeken). We hoefden voor het opzetten alleen de hoeken van het grondzeil vast te zetten, daarna 3x tentstokken erdoor en voila, klaar. Dit is dus letterlijk in zo’n 2 minuten. Indien nodig (IJsland b.v.) kan je de boel nog eventueel afspannen met extra scheerlijnen. Voor onze reis naar Rome was dat echter niet nodig. Het afbreken gaat overigens net zo snel, stokken eruit, haringen losmaken en geheel (binnen- en buitentent) opvouwen/oprollen voor de volgende keer.

  18. In 1995 kocht ik voor 375 Gulden een Eureka moon shadow duo, met precies 2 kilo volgens mij nog steeds een van de lichtere volwaardig stormvaste 2-persoonstenten die er zijn. Op het gebrek aan ventilatie na, eigenlijk een prima ding.

    Echter tegenwoordig reis ik meestal geheel zonder tent. Wie rond zoekt vind op het (zuid-europese) platte land bijna altijd wel een schuurtje, shelter, schuilhuis, bouwval, of als het echt een (nat) noodgeval is zijn er op de bekende plaatsen zoals bijvoorbeeld het sportveld, bushokje, jeu-de-boulles baan bijna altijd wel droge alternatieven te vinden. In scandinavische landen tref je vaak midden in de natuur die prachtige gratis schuilhutten aan. Of je neemt die ene keer met slecht weer eens een jeugdherberg of meld je bij de WSL (WarmShowersList) aan.

    Want wees eerlijk, wanneer heb je echt een tent nodig? Als het een droge nacht is, niet. En als het regent kan ik me wel leukere dingen voorstellen dan om in een natte tent te slapen. En in de winter fietsen doen de meesten van ons ook niet. Een tent is net als een kooktoestel; eigenlijk een onnodigheid voor de echte lichtgewicht fietser. Je kan ook heel goed zonder. Uiteraard leg je jezelf dan wel wat kompromissen op, maar dit scheelt wel weer (aanzienlijk) gewicht.

    Een enkele keer als ik meen veel nattigheid aan te treffen neem ik nog wel eens alleen maar mijn Eureka buitentent (met haringen/stokken) mee. Voor vele (zomerse) bestemmingen hebben zich ook de +/- € 15 enkeldaks koepeltentje zoals verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Kijkshop, Prijsmepper, Kruidvat, reeds meermaals bewezen. Ze zijn licht (1,6kg), goedkoop, makkelijk op te zetten en als je op weg naar zuid Europa eenmaal de nattigheid van Nederland, België en noord Frankrijk achter je hebt, geef je hem gewoon weg en vervolgt nog lichter je reis.

    Als geld (en gewicht) geen rol zouden spelen, lijkt me Hillebergs Unna wel wat, bij een koepeltent heb je ook veel minder dat gehannes met haringen. Want ja, ik houd uiteraard van wildkamperen en dan is het gras soms niet zo mals dat je er makkelijk een haring in prikt…

  19. Hilleberg nallo2 GT
    Weekeindjes en als ik solo ga
    Veel ruimte, laag gewicht.
    heeft aardig goed de IJslandse wind doorstaan
    Wel 4 rotspennen bij, just in case.

    Vaude opera 2p
    Als ik met partner meer dan een week ga wil ze iets meer comfort
    Erg veel ruimte, als je niet te groot bent kan je staan
    4 personen, zelfs met stoeltjes, schuilen voor de regen is geen probleem
    In regenweer kan je zonder problemen binnen koken
    Ondanks dit alles “slechts” 5Kg, als je nog wat haringen thuislaat 4,6.
    Nadelen,
    Bij zeer veel wind lijkt het me niet een ideale tent, nog geen echte storm meegemaakt trouwens.
    Andere fietsers werpen je jaloerse blikken toe als ze horen dat deze tent even zwaar, of zelfs lichter is als hun cheap-ass koepeltentje waar ze nauwelijks met 2 comfortabel in kunnen liggen 😉

  20. Ik had een Vaude Taurus tent deze vervangen voor een Hilleberg Nallo 3 GT perfecte tent alles klopt hieraan zou niet anders meer willen. Kan bij slecht weer eventueel mijn potje koken in de voortent, gewicht valt mee en zeer snel op te zetten. Aanrader.

  21. Vaude Power Odyssee 2P:
    Voordelen: zeer windvast, zeer stabiele constructie, kan op iedere ondergrond staan (geodetische structuur), goede afwerking en vlot op te stellen
    Nadelen: niet de lichtste in zijn genre (+ 3 kg met footprint), te klein voor twee personen als je de fietsbagage in de tent wilt hebben

  22. Nou mijn Hilleberg Akto bevalt absoluut niet hier in IJsland. Bij regen en harde wind is tent echt ongeschikt.
    Meteen na de eerste nacht had ik al de hele boel zeiknat…
    Bij harde wind komt de buitentent tegen de binnentent waardoor het water naar binnen loopt. Plan om de F26 te doen dus maar laten varen voor dit jaar, en mijn terugreis met 2 weken vervroegd.
    Had ik maar gewoon mijn Staika meegenomen, weegt dan wel wat meer maar is tenminste stormvast en waterdicht! Ik had dan gewoon mijn geplande trip af kunnen maken.
    Akto gaat meteen op marktplaats als ik terug ben!
    Groet uit IJsland.

  23. Erwin,grammentellers is voor profs.
    Daaronder moet je niet op een grammetje kijken.
    Goede les toch voor de volgende keer.

  24. Dat is balen, Erwin!

    Nu is het weer in IJsland ook dit jaar weer niet echt om vrolijk over naar huis te schrijven. Op de camping in Landmannalaugar zagen we vorige week diverse Akto’s die er niet echt lekker bij stonden in de regen en wind. Jeroen en ik moesten toen nog aan je denken en hoopten maar dat het goed zou komen. Jammer om te horen dat de tent niet voldoet. Als je je spullen in IJsland eenmaal nat hebt, worden ze nauwelijks meer droog en dat is ronduit vervelend!

    Ik gebruik mijn Akto alleen maar in de lente en zomer. Af en toe een buitje is niet erg, maar het moet niet teveel waaien. En er moet wel genoeg gelegenheid zijn om de tent en je spullen te laten drogen. Helaas krijg je die gelegenheid in IJsland niet… Ondanks een goede tent was ‘klam’ bij ons het nieuwe ‘droog’.

  25. Ik had mijn keus voor de Akto deels ook bepaald door de tekst op de website van Zwerfkei welke zegt: ¨Ondanks dat de Akto niet is ontworpen voor extreme omstandigheden heeft deze zich, gedurende vele poolexpedities, bewezen goed bestand te zijn tegen zware condities¨.
    Nou ik kan mij hier nu met alle goede wil van de wereld niets bij voorstellen. Ik heb hen dan ook een e-mail gezonden met het verzoek deze tekst van hun website te verwijderen om toekomstige teleurstellingen voor anderen te voorkomen.

    Het weer in IJsland was inderdaad ook wel erg slecht, net ik de periode dat ik daar zat kreeg ik op de weer-app diverse waarschuwingen voor zware neerslag precies in het gebied waar ik zat. Met mijn Hilleberg Staika kan ik uit ervaring vertellen dat dit geen enkel probleem zou zijn geweest.
    Inderdaad een goede les voor de volgende keer.

    Michiel en Jeroen, ik heb de weer-app ook in de gaten gehouden in de periode dat jullie op IJsland zaten, en jullie hebben ook je portie regen te verduren gehad.
    Ben benieuwd naar jullie ervaringen dit jaar!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *