Maria-Leijerstam-zuidpool-01
Nog nooit had iemand de Zuid Pool per fiets bereikt. Tot nu toe, want hedenmorgen, 27 december 2013, heeft de Engelse Maria Leijerstam het ‘m geflikt! In slechts 10 dagen reed ze met een custom-built driewielige Fatbike van de rand van Antarctica naar de Zuid Pool.

“I’ve done it, I’ve done it, I’ve done it!” schrijft Maria euforisch op haar weblog.

Maria vestigde ook nog eens het snelheidsrecord ten opzichte van alle eerdere expedities. Ze had harde winden te verduren en bij minus 35 graden bevroor het zweet in haar laarzen. Het gevriesdroogde eten moest ze in de tent klaarmaken door sneeuw te smelten op een klein primusbrandertje.

Maria-Leijerstam-zuidpool-03

De gehele expeditie was zo’n 650 kilometer lang. Ze reed maximaal 81 kilometer per dag en verdeed zo min mogelijk tijd met slapen door optimaal gebruik te maken van de Antarctische midzomernachten. Haar PolarCycle Fat-trike met dikke Surly-banden was ontworpen en gebouwd door driewiel-ligfiets-specialist Inspired Cycle Engineering in Cornwall.

Maria-Leijerstam-zuidpool-02

Lees meer over Maria’s record-onderneming op Witeicecycle.com

Van haar avontuur is een documentaire in de maak, maar voorlopig moeten we het doen met onderstaande, korte video-impressies.

2 thoughts on “Britse vrouw fietst als eerste naar de Zuid Pool

 1. Hulde en respect!!!
  Toch vind ik de titel iets tegenvallen.
  Ik verwacht natuurlijk niet dat er vanaf Brittannië naar de zuidpool wordt gefietst, en 400 mijl is op Antarctica een erg grote prestatie, maar heb bij “fietst naar zuidpool” dan toch iets vanaf een kustlijn in gedachte…, net zoiets als de Mount Everest beklimmen en 400 meter onder de top gedropt worden.
  Nogmaals niet negatief bedoeld en een grootse prestatie waarvoor hulde en respect.
  En een wel erg vette bike!!!

  Beste wensen voor 2014,
  Martin

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *