Voor mijn fietsvakantie naar Parijs had ik een Santos-fietsje te leen om te testen. Hier zat standaard een Ritchey WCS sportzadeltje op. “Dat zal toch wel goed gaan?” dacht ik. “Jij ook altijd met je eeuwige Brooks-tik…” zei ik tegen mezelf. “Kom op, gun een ander zadel ook eens de kans.” En zo vertrok ik naar Parijs, met mijn billen op het met schuim gevulde en met een dun leren toplaagje afgewerkte Ritchey zadel.

Maar helaas… Op Dag 1 begonnen mijn achterwerk en kruis al snel vervelend overgevoelig te worden. En halverwege de dag begonnen mijn bilspieren, m’n linker bovenbeen en de tenen van mijn linkervoet heel zeurderig te tintelen met af en toe een scherpe steek van m’n linker zitbotje naar m’n lies… “Even doorbijten, gewoon wennen! Je bent pas net op weg!” Zei ik tegen mezelf.

Echter, tijdens dag 2 werd de zeurende pijn steeds erger… Daar kwam ook nog bij dat de huid op de plek van mijn zitbeentjes langzaam kapot ging, wat erop duidde dat het zadel niet ademde. Zweet maakt de huid week, waardoor deze snel kapot schuurt, met mogelijke ontstekingen als gevolg. Heel vervelend!

Ik zal u de verdere details van mijn kwetsuren besparen, maar het was zeker dat ik met dit zadel Parijs niet zou gaan halen. Door de pijn ging de snelheid er volledig uit en het enige dat ik nog wilde was m’n achterwerk in een emmer koud water steken.

Op momenten als deze is het fijn dat er tegenwoordig smartphones met e-mail bestaan. Dus ik mailde naar Brooks:

I’ve been stupid… I picked the wrong saddle and Paris is still a long way. I need a B15 Swallow badly! Please help me out!

Brooks:

Sure! No problem! The Swallow is yours!

Het ontwerp van de Brooks B15 Swallow dateert al uit 1937 en de ‘zwaluw’ was destijds het door profrenners meest gebruikte zadel. Het patent voor dit zadel was geregistreerd bij het patentbureau in (hoe toepasselijk) Parijs!

Na een rustdag kon ik het zwaluw-zadeltje ophalen bij Jowan Bikes in Kluisbergen. Ik koos een antiekbruin exemplaar. Bij Jowan op de stoep heb ik direct het Ritchey zadel in de tas opgeborgen en de mooie Brooks B15 Swallow op de Santos geschroefd. Zelfs gloednieuw en nog niet ingereden was het al een hele verademing! Opgelucht reed ik langs de Schelde Frankrijk in.

De eerstvolgende nacht heb ik een natte handdoek over het zadel gehangen om het leer soepeler te maken en zo het inrijden te versnellen. Al fietsende begonnen m’n billen langzaam weer te herstellen en ik kon bijna pijnloos kilometers maken, waarbij ik merkte dat het zadeldek al snel de vorm van mijn achterwerk aan begon te nemen. Van een broeierig gevoel en zweterige billen was geen sprake meer.

Na een dag tekenden m’n zitbotjes zich mooi af in het zadeldek en op de plek van mijn kruis begon het zadel al soepeltjes mee te geven. De pijnlijke uitstraling naar mijn linkerbeen en de tintelingen in mijn linkervoet waren volledig verdwenen! Yes! Mijn vakantie was gered!

Met dit heerlijke (en mooie) Brooks zadeltje heb ik Parijs bereikt en ook de terugweg ging wat betreft billenaangelegenheden en kruiszaken voorspoedig. Dit alles heeft mijn eigenwijsheid bevestigd. Ik ga nooit meer van huis zonder Brooks zadel op mijn fiets!

Per fiets door Parijs is overigens een feest! Je kan in korte tijd veel zien, want de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn met de fiets veel sneller te overbruggen dan lopend of met de metro. Je kan het beste gewoon brutaal met de stroom auto’s en scooters meerijden en de vaart er te allen tijde goed inhouden. Zesbaans rotondes zijn op snelheid prima over te steken. Kwestie van hand uitsteken en na iedere auto een baan opschuiven.

De groen geschilderde fietspaden door voetgangersgebieden kan je maar beter mijden. Wandelaars letten nergens op, terwijl automobilisten je altijd voldoende ruimte geven. Ze vinden het vaak ook geen probleem als je voordringt bij het stoplicht en met een hand op de motorkap leunt. Voeten in de pedalen geklikt laten, de focus op het groene licht en gaan!

Als aandenken en eerbetoon aan de Brooks B15 Swallow heb ik het zadel van een Eiffeltoren-gravure voorzien. With special thanks to Mr. John Boultbee Brooks! This one’s for you, lad!

63 thoughts on “Brooks saved my ass! …Letterlijk…

 1. Weer een mooi geschreven stukje, ik volg je site sindskort. Vraag me wel af: fiets je met een zeem, op die Brookszadels?

 2. @ Menno: Ja, langere tochten fiets ik met zeem. Op mijn dagelijkse fiets zijn de ritjes kort genoeg om zonder zeem te fietsen.

 3. @Michiel: dank! Dat doe ik zelf ook maar met trekkingfietsen heb ik (nog) geen ervaring. Op mijn bestelde Santos ga ik eerst eens een Terry Liberator proberen (ja, ook met zeem)….

 4. @Menno, ik ben benieuwd naar jou ervaring met de Terry Liberator

  Ik fiets zelf ook altijd met zeem (behalve de tripjes naar de winkel enzo)

 5. @Jeroen: de fiets laat nog drie weken op zich wachten… maar als ik ‘m heb, en ik heb wat serieuze afstanden afgelegd, ben je de eerste die het hoort (kan niet wachten!).

 6. @Jeroen: we gaan wel ver van het onderwerp Brooks af, maar vooruit: een Santos Travelmaster 2.6 alu Special, de 3×9 Deore/LX- variant. In stemmig zwart:).

 7. Hoi,

  Ik fiets nooit meer met een zeem. Vind het maar ondingen.
  Heb een Brooks B17 op een koga randonneur.
  Afstanden van 130km zijn geen probleem voor mijn achterste.

 8. De primaire functie van een zeem is vocht opnemen en ten tweede heeft het een dempende werking. Als je van jezelf niet veel zweet, dan heb je de zeem inderdaad niet echt nodig. En al helemaal niet met een Brooks B17, die een ademende werking heeft en door zijn breedte voldoende steun en comfort biedt.

  Op smallere en hardere zadels zoals de Professional, de Swift en de Swallow kan de dempende werking van een zeem voor velen wel fijn zijn.

 9. Voor mij ook alléén maar BROOKS Michiel, dat heb ik inmiddels wel ondervonden.
  Erg mooi trouwens die La tour Eiffel.

 10. Heb ook dit stuk gelezen. Dit keer over ‘het zadel’. Andermaal een geweldig verhaal.
  Overigens, ben ook blij met jouw advies over mijn Brooks B17. Ben er heel blij mee.

  Wordt wel tijd(!) dat je een weekend gaat organiseren waar ook mensen als ik mee kan… 😉

 11. Een weekend met mensen zoals jij? Dat zal dan een rustig weekend worden, want zoals jij zie je ze niet veel, Pierre. 😉

  Als iedereen weer terug is van vakantie en het weer het toe laat, dan zullen er weer kampeerweekenden georganiseerd worden. Ik laat via deze site weten wanneer.

  Er zijn overigens ambities om ook in de winter te blijven kamperen. De camping in Drie is het hele jaar open en beschikt over een overdekte kampvuurplaats.

 12. Ha Michiel, wat me opvalt… Hoe komt het dat je voornamelijk pijn had aan je linkerbeen en voet?

 13. Dat komt doordat mijn linkerbeen een fractie korter is dan mijn rechter. Heel veel mensen hebben dit. Vaak leidt dit tot vage klachten, omdat men het niet van zichzelf weet of er een verschil in beenlengte is.

  Doordat ik dus een beetje scheef op de fiets zit, is de druk op mijn linkerbil en linker zitbeentje groter dan rechts. De spieren, bloedbanen en zenuwen worden dus aan 1 kant afgekneld, met pijnuitstralingen, een tintelend gevoel en dode tenen als gevolg.

  Een Brooks zadel lost dit probleem op, doordat het zadeldek zich aanpast aan de berijder. Bij mijn Brooks is de deuk links dieper dan rechts en zo is de druk op beide zitbeentjes weer gelijk! 🙂

  Ik ben nog geen enkel ander zadel tegen gekomen die met dit probleem overweg kon…

 14. Michiel: “[…]Er zijn overigens ambities om ook in de winter te blijven kamperen.[…]”
  Vanuit de LAW, heb ik -met de wandelclub- het gehele jaar door gewandeld, als ook gekampeerd. Weekenden van min veertien graden waren geen uitzonderingen. En ja, ook dan slaap je overheerlijk in je tentje. Dus ja Michiel, kom maar op… 😉

 15. …toch nog even een vraag over jouw zadel. Waar zit nu -buiten de vleugels om- de echte verschillen tussen jouw pracht zadel en de mijne…

 16. Grootste verschil is de breedte:
  Sportieve voorover gebogen zithouding -> smal model (Swallow, Swift)
  Relaxte rechtop zithouding -> breed model (B17, Flyer, B67)

 17. Er is overigens een truukje om bij jezelf na te gaan of je een verschil in beenlengte hebt.

  Ga met beide voeten dichtbij elkaar staan, buig diep voorover, houd je knieën gestrekt en reik met je vingers naar je tenen. (niet forceren)

  Neem vervolgens een boek van een halve centimeter dik en plaats die onder 1 voet. Buig weer voorover, reik nogmaals naar je tenen en kijk of je zonder te forceren dichterbij kunt komen.

  Als je met het boek onder 1 voet (links danwel rechts) niet dieper kan reiken, of juist minder diep, dan is er geen noemenswaardig verschil. Als je met het boek onder een voet met je vingers dichter bij je tenen kan komen, dan is het been met het boek eronder ietsje korter.

  Zie ook: http://www.beenlengteverschil.nl/upload/files/Meten%20van%20beenlengteverschil.pdf

  Handig om te weten, echter alleen een podotherapeut kan het echte beenlengteverschil bepalen.

 18. Hoi Michiel,

  Bedankt voor je berichtje op mijn blog. Leuk stukje heb je geschreven over de swallow dit stukje kan wel eens van onschatbare waarde zijn voor mij want ik had het fietsen zo goed als opgegeven na langdurige problemen met de bips (ook al een vervelende/pijnlijke operatie ondergaan betreft mijn linkerzitbot) Intussen zowat alle zadels al geprobeerd behalve Brooks. Ik twijfel zelf nog wat voor type zadel van Brooks. Moet het nog eens in real life bekijken en voelen. Ik neig zelfs gewoon naar bruin zelfs op de Cervélo lekker retro het lijkt me wel wat. Anders is zwart een optie wit zie ik niet zo zitten dat heb ik al eens gehad en vaak slaat het geel uit vooral na ritjes door limburg 🙂

  Nogmaals dank !!

  Groeten,

  Angelo.

 19. Op mijn tour fiets had ik al een brooks, op mijn racefiets niet.
  Nadat ik op een vrijdag weer met erg veel pijn van mijn fiets stapte ben ik deze swallow gaan halen.

  Om hem in te rijden had ik meteen een mooie challenge. 750 km gereden afgelopen week, waarvan zaterdag 212. geen moment pijn gehad!
  Zadel is ondertussen mooi naar mijn achterste gevormd

  Nu nog eentje op de MTB en dan ben ik helemaal over op Brooks 😉

 20. Nou, ik ben ook over: sinds afgelopen zaterdag ligt er een Brooks B17 op mijn Santos Travelmaster. Ik heb er nog geen 100 km mee gereden maar het is nu al zoveel beter dan de Terry Liberator waarin ik maar weg bleef zakken. Het is nog wat spelen met de zadelafstelling en ik moet er nu gewoon mee gaan rijden om hem goed te vormen… die natte doek eroverheen voor een lange rit, is dat een aanrader?

 21. Het zadel nat maken is alleen nuttig als je er in het begin erg pijnlijke zitbotjes van krijgt. Als het zadel nu al beter aanvoelt dan je vorige, dan zou ik er niets aan doen en het zadel op een natuurlijke manier laten vervormen.

 22. Hoelang zou dat zijn dan?
  Heb op mijn huidige fiets een Brooks B17 Pre-aged en die gaat na een paar honderd kilometer inderdaad lekkerder zitten, maar hoeveel tijd/kilometers moet je met zo’n relatief stugge Swallow rijden eer die lekker zit?
  Zo’n natte handdoek heeft zo te zien wel heel snel resultaat opgeleverd, maar deze manier zal toch niet de bedoeling zijn geweest.
  Ik zit een beetje te gluren naar zo’n titanium Swallow (voor een bijpassende racefiets), maar wil ook weer geen miskoop hebben voor dit geld. Dilemma’s….

 23. Dank je Michiel, dat had ik totaal niet verwacht.
  Zo’n Swallow ziet er dus blijkbaar veel stugger uit als dat hij is, en het was al zo’n dure maand …….

 24. hoi allemaal, net de site ontdekt, zeer actief forum en veel info!
  Ben zelf sinds 6 jaar een vakantie fietser. mijn 1e echte tocht was 2013 van Andermatt(Swiss) terug naar Lemmer) Mijn kont lag in 2-en. ontstekingen in de liespartij, voorheen schat ik 5 zadels geprobeerd. uiteindelijk september een brook B17 gekocht, 1500 km mee gefietst maar moet nog regelmatig ff stoppen, wandelen, fietsbroek heb ik in de wilgen gehangen, maakt geen “reet” uit. Alle tips zijn welkom.. Oja, mijn brooks is nu aardig soepel, wellicht te , wanneer moet hem aanspannen…… @ Michiel, super dat je zo actief bent en altijd reageert op alle vragen! (krijg nu 4kante ogen van het lezen)

 25. Ik heb op m’n racefiets inmiddels zo’n mooie titanium Swallow en vind hem zalig zitten, maar zou dit type zadel ook op een trekking fiets tot z’n recht komen of zou dat mis gaan door de meer rechtop/comfortabelere zithouding?
  Ik weet het, het is natuurlijk heel persoonlijk en op de Brooks site staat hij ook onder het kopje “Road en ATB” en niet onder de “Tour en Trekking” afdeling. Of heb ik daarmee zelf het antwoord al gegeven? Wat denken jullie?

 26. Inderdaad, Jan Willem, je hebt zelf het antwoord al gegeven. De Swallow is bedoeld voor een sportieve zithouding, waarbij het stuur lager staat dan het zadel.

  Wanneer het stuur even hoog of iets hoger staat dan het zadel, dan heb je een breder zadel nodig.

 27. Heeft er misschien ook iemand hier (goede?) ervaringen met een SQlab 602 Active zadel?

  Ik heb op dit moment een mooie bruine Brooks Flyer Special.
  Dit zadel vind ik er ontzettend mooi uit zien, zit ook ontzettend lekker, maar kraakt helaas ook verschrikkelijk…
  Ik heb vanavond voor de twee maal het hele zadel uit elkaar gehaald om alle contactpunten van staal op staal in te vetten. De vorige keer ook reeds met een kwastje wat Proofide tussen het leren dek en de stalen beugel aan de achterzijde gedaan. Dit had even effect (ca 500 km) maar afgelopen weekend en vanavond werd het kraken weer steeds erger.
  Ik mijn Idworx AR van een riem laten voorzien om lekker geruisloos te rijden maar wordt echt chagrijnig van dat gekraak van m´n zadel.
  Ik hoop dat het invetten wat ik vanavond heb gedaan nu eindelijk het gekraak definitief heeft opgelost, anders overweeg ik toch om een keer een ander zadel te proberen.
  Vandaar mijn vraag heeft er iemand ervaring met SQlab? Zijn deze net zo comfortabel dan Brooks?

 28. Ik heb onlangs mijn brooks swallow vervangen door een SQlabs 611. Was deels een succes. Minder last van tintelingen en rugpijn. Maar wel last omdat zadel te breed was. Sinds vandaag een 611 active in de hoop dat deze iets slanker uitvalt. Testrit vandaag ging wel aardig goed.

  Vooral het tintelende gevoel na een uur of meer op de fiets verdwijnt wel met die SQlabs.

  Maar heb er in totaal net 600 km mee gereden, dus kan nog niet een echt oordeel vellen.

 29. Erwin, ik heb exact hetzelfde probleem, ook een krakende Brooks Flyer Select zadel op mijn AR. Mijn ervaring is, dat het niets te maken heeft met opspannen of niet opspannen van het zadel.
  Daarnaast heb ik ook met Profide wat geprobeerd maar vergeefs.
  Verder heb ik de rails met een stuk waterslang (wat ik ook gebruik voor mijn dragers) en een stuk foam (voor om de verwarmingsbuizen) maar niets hielp helaas.
  Overigens zit het zadel wel comfortabel. Heb er inmiddels ruim 5.000 km “opgezeten”.
  De Brooks Cambium C17 die ik als testzadel van Brooks heb gekregen, bevalt mij minder (voel aan na korte tijd mijn zitbotjes) dan de Flyer Select.

  Op mijn OR heb ik een SQlab 602 Trekking zadel en die staat voor mij qua comfort op dezelfde hoogte als de Flyer Select met dien verstande dat het SQlab zadel geen krakende geluiden voortbrengt.
  Ik heb niet of nauwelijks last van pijnlijke zitbotjes. Je moet niet 3 of 4 uur achtereen “in het zadel blijven” want dan krijg je toch last van je billen, maar dat is normaal.
  Overigens als je een SQlab zadel koopt dan is opmeting een verplichting.

  Jeroen, als je bent opgemeten dat kan het zadel niet te breed zijn. De maten worden in de computer gestopt en daar komt een voor jou specifiek zadel uit waarbij je de keuze hebt tussen race, tour/stad of trekking.
  Als je specifieke vragen hebt dan kun je Suzanne Papendorp van SQLab mailen.

  Overigens bij mijn SQLab 602 Trekking zadel is het wel zo dat er een soort gel inzit, niet de gebruikelijke gel want die wordt warm en gaat broeierig aanvoelen, maar dat gel zal na verloop van tijd (afhankelijk van hoe intensief je het zadel gebruikt) zachter worden. Hier moet je dus wel rekening meehouden.

 30. Frits,

  Het is niet de beedte van het zadel zelf, die is goed gemeten, maar de uitloop naar de punt toe die langer breed blijft als bij mijn oude zadel. (hoe leg je dat nu duidelijk uit…)
  Geen last van zitbotjes, geen gevoelloze onderkant, dat doet die SQlabs erg goed. Enkel een schurend gevoel in mijn liesstreek.

  De 611 active heeft zelfde breedte maar wordt wat sneller smaller en dat ozu de oplossing kunnen zijn. Heb alleen teveel pijn op dit moment om 3 uur in het zadel te gaan zitten om te kijken of het beter wordt 😉

 31. Bedankt voor je uitgebreide antwoord Frits.
  Dit was precies de ervaring waar ik naar op zoek was.

  Ik heb gisteravond gevonden dat van de bovenste stalen beugel (in gemonteerde stand) de voorzijde een schuurplek vertoonde op de plaats waar hij tegen zich tegen de dikke gebogen plaat afstempelt. De beugel steunde ook niet vlak tegen de plaat maar net met het puntje van de beugel. Ik heb nu de beugel iets verder doorgezet waardoor deze vlakker tegen de plaat steunt, en tevens een carrosserieplaat ertussen geplaatst om de ontstane speling op te vullen. Hierdoor kan de beugel zonder wrijving bewegen t.o.v de gebogen plaat.
  Ik heb morgen een ATV-dag en ga zeker 100 km fietsen. Blijkt zadel dan kraak vrij dan geef ik mijn Brooks nog een kans, kraakt hij toch nog dan geef ik het op en ga maar een SQlab 602 Active proberen.

  Op YouTube staat overigens een filmpje van een Duitse fietsenwinkel waarin wordt uitgelegd hoe je de juiste breedte van de SQlab zelf kunt bepalen. In kort komt het erop neer, afstand hart-hart van je zitbotjes + het hoogteverschil tussen je stuur en je zadel. In mijn geval zou dit zijn 10 cm + 3,5 cm. De SQlab 602 is leverbaar vanaf 14cm (effectieve zit breedte). Deze zou dus goed moeten zijn.

  @Jeroen, als ik mij goed heb ingelezen is het verschil tussen een 611 en een 611 Active alleen dat bij de active de achterzijde van het zadel een kunststof demper is gemonteerd? De aanduiding Active staat volgens mij los van de breedte?

 32. nou, mijn achterste verdelde me gisteren dat er toch een duidelijk merkbaar verschil zit. Ik heb uiteindelijk 35 km gereden op de 611 active, waar ik op de 611 echt geen 5 min kon volhouden gisteren vanwege de pijn.

  Dus er zit toch meer verschil dan enkel die kunstof demper.

 33. OK bedankt Michiel, mocht Brooks morgen de kraaktest niet doorstaan dan kom ik zaterdag even bij je aan.

 34. Dat is goed, Erwin. Echter, de vrijdagen en zaterdagen zijn op dit moment rete-druk, dus het zou fijn zijn als het doordeweeks zou kunnen. Dan hebben we iets meer tijd en rust. Het is heel goed mogelijk dat je 2 of 3 verschillende zadels moet gaan proberen, zoals Jeroen nu doet.

 35. Vandaag 125 km gefietst, eerste ca. 80 km was de Brooks heerlijk stil daarna begon het kraken weer iets de kop op te steken. Wel minder dan voorheen maar helemaal weg was het nog niet.
  Ik denk dus dat het toch door metalen delen veroorzaakt wordt welke tegen elkaar schuren. Dit wordt heel even voorkomen door het vet wat ik ertussen had gesmeerd, maar ik vermoed dat dit op den duur toch ook weer weg slijt.
  Aan het eind van de rit dus maar weer het zadel uit elkaar en ik heb nu de eerder gemonteerde stalen ring vervangen door een rubberen (4 mm dik transportband).
  Laatste poging die ik waag, werkt het nog niet dan toch maar overstappen naar een ander merk.

 36. Hallo Erwin, zo’n Flyer is toch zo’n zadel met van die veren eronder? Waarom probeer je geen gewone B-17? Als je een AR met een Pre-Aged B-17 wilt proberen mag je best even komen proeffietsen in Soest.

 37. Dag Jan-Willem, een Flyer heeft inderdaad veren aan de achterzijde.
  Ik heb daar destijds bewust voor gekozen omdat zo´n zadel een beetje zijdelingse beweging heeft waardoor dit beter voor de rug is. Tevens zijn de veren wat comfortabeler op slecht wegdek of off-road.
  Een standaard B-17 zou ik in principe kunnen gebruiken met een thudbuster welke ik nu nog op mijn MB heb zitten, de vering is dan gewaarborgd maar de zijdelingse flex zou ik dan kwijt zijn.
  Vandaar dat ik met een schuin oog naar de SQ-lab Active zat te kijken. Deze in combinatie met de thudbuster zou te vergelijken moeten zijn met mijn Flyer.
  (Maar eerlijk gezegd hoop ik nog steeds dat ik het gekraak uit mijn Brooks kan krijgen…).

 38. gisteren bijna 4 uur gereden op de 611 active en dat voel ik nu wel. Na anderhalf uur onderweg begon het al weer te zeuren.
  Echter ligt het niet open zoals bij de 611. Dus het is alvast een verbetering

  Maar op dit moment ben ik toch echt aan het twijfelen of ik mijn brooks niet beter kan terug zetten. Ik geef deze nog een week. Na volgend weekeind kijk ik wat ik doe.

  Brooks met regelmatig last van onder rug een dag na het fietsen, of SQLabs met beurs achterste al tijdens de rit

 39. Jeroen, waarom laat je je zitbotjes niet opmeten en probeer een 602 eens uit.
  Niet geschoten is altijd mis.
  Succes.

 40. zitbotjes zijn opgemeten, houding op fiets is helemaal nagelopen.

  En het gaat om mijn racefiets, dus 602 lijkt me niet ideaal 🙂
  Op mijn travelmaster heb ik een B17 en die blijf ik ook houden. Heb pas weer een ritje gemaakt, voor eerst sinds september, en dat voelt toch echt als thuiskomen 🙂

  Dat gevoel wil ik nu ook op de racefiets :p

 41. Er is bijna niets zo moeilijk als het perfecte zadel te vinden, zoals ook bij Jeroen maar weer eens blijkt.

  Vergelijk het maar eens met schoenen, waarbij niet alleen de maat van belang is, maar ook de wreefhoogte, de breedte, de vorm van de leest en de vorm van het voetbed. Zo is het ook bij zadels. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet net zo lekker te zitten.

  Naast de breedte van het zadel zijn de volgende zaken ook van belang: soort fiets en bijbehorende rijstijl, vorm van het dek, breedte van de achterkant t.o.v. de breedte van het middenstuk en de neus, de hoogte van en de afstand tot het stuur, de vorm van iemands achterwerk, het vetgehalte, de getraindheid van de berijder, enz.

  Ik heb de zitbotjes van Jeroen opgemeten en de fiets in zijn geheel afgesteld. Het is nu nog een kwestie van het juiste zadeldek te vinden en daarvoor moeten we gewoon meerdere zadels uitproberen. Het kan even duren totdat we eruit zijn, maar het moet uiteindelijk wel goed komen.

 42. Toch moeten wij het zadel niet onderschatten. Las vanochtend dat Gesink in de Tireno moest afstappen omdat hij niet meer kon plassen. Waarschijnlijk een fors geirriteerde prostaat. Dus ook bij profrenners kan een zadel weleens een negatieve uitwerking op het lichaam hebben.
  Jeroen, meerdere zadeldeks maar uitproberen, in ieder geval ben je bij Michiel in goede handen.

 43. Nou ik kan mij helemaal bij de Michiel aansluiten wat Brooks betreft.
  Ik heb de SQ-lab 130 km geprobeerd, en ben zaterdag eerder naar huis gereden omdat ik van de pijn in de zitbotjes niet meer op het zadel kon zitten.
  Ook vond ik het zadel door de vulling niet lekker zitten, voelt een beetje ¨zweverig¨ aan.
  Vervolgens zondag mij vertrouwde Brooks.Flyer gemonteerd, en daar zonder centje pijn 90 km mee gereden.
  Helaas is zondag na zo´n 450 km geruisloos te hebben gereden is het gekraak wel weer terug gekomen….
  Ideale zadel voor mij is dus denk ik de Brooks B17 Special Select.
  Door de eenvoudiger constructie geen gekraak, en bovendien een dikker leer waardoor hij lekker lang stug blijft.
  In Nederland zal ik denk ik de veerring niet missen, en voor mijn vakantie naar IJsland deze zomer kan ik altijd nog de Cane-Creek Thudbuster monteren.

 44. Uiteindelijk doet die SQlabs wel precies waarvoor hij bedoeld is. Je zit op je zitbotjes. Ik heb exact zelfde probleem en ben tot conclusie gekomen dat ik dan wel enkel op mijn zitbotjes zit maar waarschijnlijk te zwaar ben om de druk enkel op zitbotjes te hebben voor dit soort afstanden 😉

  Ik wissel nu tussen brooks en SQlabs en beperkt voorlopig maar even de afstanden.

  Maar goed, ik spreek nog steeds over mijn racefiets, op mijn travelmaster rij ik al jaren zonder pijn met een B17 en die gaat er ook echt niet af.

 45. @Erwin,
  Wel ik fiets nu momenteel met een Brooks B17 Imperial op mijn AR.
  Na amper 400km gereden te hebben met dit zadel valt het me op dat het steeds meer begint te kraken.. lijkt me nochtans ook een vrij simpele constructie idem zoals het door jou genoemde Brooks B17 Special Select zadel.
  Vraag me dus ook af of hier sowieso iets aan te doen is?
  En dan koop je inderdaad een geruisloze AR met riem 🙂

  Mvg,
  Frank

 46. Het blijft een lastig verhaal, zadels en fietsers, wat de één lekker vindt zitten, is voor de ander weer een probleem.
  In niet alle gevallen is het zadel de schuldige.
  Stand van het zadel en de afstand tot het stuur is ook van belang.
  Ook kan de zadelpen een krakend of piepend geluid geven in het frame.
  Oplossing, zowel zadelpen als ingang in het frame insmeren met montagepasta.
  Maak voordat je de zadelpen eruit haalt met potlood een streepje ter hoogte van de zadelstrop, zodat je weet tot hoever de zadelpen in het frame kan.
  Denk er ook aan de zadelstrop/klem van een likje montagepasta te voorzien en dat bij terugplaatsing de strop/klem volledig om het frame gaat, geef voor alle zekerheid een tikje met een rubbere hamer. Vastzetten met 6 Nm is voldoende.

  Ik heb overigens de titanium zadelpen van mijn AR door een alu van Syntace (P 6) vervangen, Ik vind de tita gezien mijn gewicht (100 kg) en lengte (1.90m) niet sterk genoeg.
  Frits

 47. Heb bij de aankoop van min fiets ook een brooks flyer aged gemonteerd. Na het inrijden, zat het zadel wel goed, maar er sluimerde toch iets. Ik kreeg na verloop van tijd (meer) lage rugpijn en ook een niet eerder gevoelde pijn in de heupen. Tevens verkrampten mijn tussenschouder spieren na ong. 20km.
  Heb vanalles geprobeerd: aanpassen stuurstand, postie van het zadel tov de trapas, bezoek aan de huisarts.
  Niets hielp, tot ik mijn zadel onde de loep nam.
  Wat bleek: de stalen rand van het frame waarin de nagels ” verankerd ” zitten, blijkt links zo’n 8mm hoger te zitten dan rechts, waardoor er tegen mijn linker heup dus meer zijdelinkse druk komt dan op z’n rechtercollega.
  Vandaar dus die pijn in m’n heupen. Waarschijnlijk corrigeer ik deze schuinstand met m’n bovenrug wat dan de verkrampte bovenrug verklaart.
  Heb het zadel binnengebracht bij m’n fietsenmaker, hij zou trachten dit te rechten maar niet zonder Brooks op de hoogte te stellen van dit euvel..

 48. Marc, bedankt voor je review!
  Ik denk dat je bedoeld de Brooks Flyer pre-aged of de B17 aged.
  Je ziet overigens wat 8 mm voor ellende geeft.
  Nu is jouw zadeldek wat slapper dan bij de Select. maar dat neemt niet weg, dat allebei de kanten gelijk moeten zijn.
  Toen Brooks nog in Engelse handen was (nu in Italiaanse handen) gebeurde dit eigenlijk niet.
  Ben wel benieuwd wat Brooks hierop te zeggen heeft.

 49. Nog vergeten te vragen:
  Marc, ik hoop niet dat je je fiets aan het zadel hebt opgetild, dit kan ook het verschil van 8 mm verklaren.

 50. Ik heb inderdaad ook de indruk dat de kwaliteit van de Brooks zadels sinds de overname door de Italianen wat achteruit is gegaan. Ik kom de laatste jaren wat meer scheve zadelbruggen tegen en ook het leren dek lijkt wat dunner te zijn dan vroeger.

  Let bij de aankoop van een nieuw zadel ook op de klinknagels. Soms zijn ze aan de onderkant niet breed genoeg uitgeslagen, met de kans dat ze in de loop der jaren los schieten. Losgeschoten klinknagels worden hier in Nederland door de importeur gerepareerd, maar je bent je fijne zadel dan wel even kwijt.

  Verder is Brooks gelukkig wel heel coulant met het afhandelen van garantiegevallen en klachten die buiten de garantieperiode vallen. Ze sturen je liever een nieuw zadel dan dat ze een ontevreden klant overhouden. Dat is voor hen nog altijd de goedkoopste en meest doeltreffende manier om hun naam hoog te houden. Als je dealer niet zo toeschietelijk is, dan kan je eenvoudig een berichtje doen naar Brooks zelf en dan pikken zij dit meestal vlot op.

 51. @ Frits: is de flyer pre – aged. Ik let er inderdaad op mijn fiets niet op te tillen bij het zadel, wel bij de bagagedrager.
  Ik heb nu mijn oude versleten MTB zadel gemonteerd, geen klachten meer op ergonomisch vlak, maar ik mis wel het ” zetel” gevoel van de brooks, zeker nu mijn trekking fiets een wat rechtere fietshouding vereist.
  Zowiezo kies ik, onafhankelijk van de reactie van de fabrikant, terug voor een brooks, maar niet zonder eerst eens de waterpas op het zadel te leggen…

 52. Heb een nieuw zadel gekregen. In eerste instantie van mijn fietsenmaker. Hij is er echter zeker van dat het wel geregeld wordt met Brooks.
  Leve brooks en vooral, leve mijn fietsenmaker.

 53. Wat een kommer en kwel, die fietszadels. Jullie weten toch wel dat zadelpijn een keuze is? Ga lekker ligfietsen en je hebt ook geen last meer van stijve polsen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *