Gevraagd: jouw ervaringen met waterdichte fietstassen

fietstassen

Al geruime tijd ben ik bezig met het uitvoeren van een vergelijkende test van waterdichte fietstassen van de merken Vaude, Topeak, Thule en Ortlieb. Hierin wil ik ook graag jullie ervaringen meenemen!

De tassen die ik aan het testen ben zijn:

Thule Pack ‘n Pedal Adventure Touring

thule-adventure-touring-pannier-large-01

 

Thule Pack ‘n Pedal Shield

Thule-Shield-Pannier-voor-achter

 

Topeak Pannier Drybag

topeak-pannier-drybag

 

Vaude Aqua Back Deluxe

vaude-aqua-deluxe-back

 

Ortlieb Back Roller Plus

ortlieb-back-roller-plus

 

Binnenkort publiceer ik van iedere tassenset een aparte review en daarna zet ik alle tassen nog eens op een rijtje in een totaaloverzicht. Nu heb ik bij een aantal tassen helaas een paar serieuze gebreken moeten constateren, waarvan ik hoop dat het exemplarische problemen zijn. Maar misschien ben ik niet de enige? Voordat ik mijn bevindingen op het digitale papier ga zetten, wil ik jullie vragen om in de reactieruimte hieronder te vertellen met welke van deze tassen jullie rijden en hoe deze bevallen.

Let daarbij met name op de volgende punten:

  • Praktische bruikbaarheid.
  • Waterdichtheid.
  • Duurzaamheid.
  • Betrouwbaarheid van het ophangsysteem.

           54 reacties op “Gevraagd: jouw ervaringen met waterdichte fietstassen

  • Frits
    3 years ago

    Michiel, zou de Bike-Packer Plus van Ortlieb ook nog meegenomen mogen worden?

    Mijn review:
    Ik heb nog het oude model met zwarte kunststof plaat aan de achterzijde van de tassen. Die vind ik persoonlijk wat sterker dan de huidige serie. De tassen “zakken” wat minder in dan de huidige serie en door de kunststof plaat blijven de tassen aan de wielzijde schoner.
    Over de praktische bruikbaarheid kan ik kort zijn, gewoon prima tassen voor het doel.
    Klein minpuntje, de huidige serie heeft wat meer vakken dan de oude serie.
    En bij het volpakken van de tassen moet je net wat meer handelingen verrichten (o.a. gespen van de klep goed positioneren) dan bij de Back Roller Classic modellen.
    Cijfer praktische bruikbaarheid 8.

    De Ortlieb tassen kenmerken zich al jaren door de goede waterdichtheid. Aangezien ik nog nooit door rivieren heb moeten waden kan ik op dit punt geen duidelijkheid geven.
    De tassen hebben in de afgelopen 15 jaar echter wel heel wat hemelwater voor de kiezen gekregen.
    De tassen bleven hierbij droog. Hierbij moet ik wel aantekenen dat tijdens een dag in de regen fietsen de inhoud van de voortassen aan de bovenkant ietsie pietsie vochtig was, maar dat heb ik gewijd aan het feit dat door het openen en dicht doen van de klep en het aantrekken van de twee koorden wat druppels water (onvermijdelijk) naar binnen is gekomen.
    Inherent aan waterdichtheid is vaak het zweten. Heel soms hebben de tassen daar wat last van, echter door de tassen tijdens een rustpauze even open te zetten, voorkom je dat.
    Cijfer waterdichtheid een dikke 8.

    Over de duurzaamheid ben ik vol lof. De tassen hebben redelijk wat te verduren gehad. Langs takken, soms langs stenen, hemelwater zeer droge, warme en stoffige omstandigheden maar de tassen hebben geen krimp gegeven. Geen scheuren of gaatjes in de tassen!
    De kleur van de tassen (ik heb rood) is echter in de loop van de jaren wel wat valer geworden.
    Tassen zijn misschien door het gebruik van Cordura wel wat moeilijker schoon te krijgen.
    Door het gebruik van Cordura PS36C stof blijft het ook tijdens hete dagen redelijk koel in de tassen.
    Cijfer duurzaamheid een ruime 8.

    Tot op heden heb ik nog nooit problemen met de betrouwbaarheid van het ophangsysteem gehad.
    E.e.a. voldoet nog steeds naar volle tevredenheid. Ik zorg er na iedere trip wel voor dat het ophangsysteem goed schoon is en een druppeltje WD40 op de veertjes maakt de schoonbeurt af en zorgt ervoor dat de veertjes gangbaar blijven.
    Cijfer betrouwbaarheid van het ophangsysteem 9.

    Conclusie de tassen in de Cordura uitvoering zijn wat duurder dan in de Back Roller Classic uitvoering, maar ik vind de meerprijs zondermeer acceptabel.
    Tot slot, Ortlieb zou de zwarte kunststof plaat aan de achterzijde bij het ophangsysteem weer in eren moeten herstellen.

  • Bij deze, Frits. Bedankt!

  • De ‘Cordura’ tassen hebben vaak een waterdichte coating aan de binnenkant. Na jaren kan deze wegslijten Dat euvel hebben de ‘polyester’ tassen (Vaude Aqua tassen en Ortlieb Classics) niet.

    Oh ja, goed nieuws. Volgend jaar komt Ortlieb met extra grote tassen. (Al voldoen de losse buitentassen ook goed)

  • Ortlieb Back Roller plus van cordura.
    Ongeveer 11 jaar oud. Bevallen prima. Zijn flink mishandeld op de fiets en tijdens incidenteel transport samen met de fiets in een laadbak. Ook gewicht van een tent en rugzak op de tassen heeft geen nadelige invloeden gehad op de draaghaken.
    Na 8 jaar kwam er bij een van de tassen wat vocht binnen via de bevestigingsschroeven waar de plastic plaat mee vastzit. Schroeven steviger vastgedraaid en daarna weer helemaal waterdicht. Ik vind die stelschroeven met die lange clips om de tas aan je achtervorkpoten te klemmen maar ondingen. Van mij mogen ze weg. Teveel gedoe.
    Ik vind het vies worden van de cordura juist mooi. Staat lekker stoer en doet mijmeren aan verre reizen. Ik zie wel eens fietsers met glimmende kleding en en zo mogelijk nog glimmender tassen..BRRRR 🙂
    Bij mij doet zich (nog) niet het door Eric geschetste probleem voor dat ze van binnenuit slijten.

    Succes met je onderzoek

    Erik Veenstra

  • Paul de Vrind
    3 years ago

    Ortlieb Backroler achter en cityline voor. Al is ongeveer 10 jaar onze fietstassen op vele lange en korte fietsvakanties. Of als boodschappentas. Helemaal tevreden. Waterdicht en totaal betrouwbaar..

  • Rijdt er misschien al iemand met de nieuwe tassen van Thule?

  • Het wordt niet vermeld als een item, maar ik vind het niet kunnen afsluiten van die tassen zelf wel een hatelijk punt. En volgens mij heeft geen enkele fabrikant daar al eens aan gedacht…
    Maar het stoort mij wel, als ik ergens mijn fiets met bagage moet achterlaten.

  • Daar denken fabrikanten wel degelijk over na. Het wordt bewust niet toegepast.

    Met een slotje wordt de gelegenheidsdief misschien wel een beetje afgeremd, maar iemand die bewust in jouw tassen wil graaien, pakt dan gewoon een schaar of zakmes. Wat is dan erger? Losse spullen kwijt, maar je tassen nog helemaal heel? Of losse spullen kwijt en je tassen kapot gesneden (waardoor je vakantie verpest is, omdat je tassen onbruikbaar zijn geworden)?

    Daarnaast pakt een dief in het voorbijgaan gewoon liever de hele tas van de fiets in plaats van de tijd te nemen om erin te neuzen.

  • @Eric. Extra grote tassen van Ortlieb zouden goed van pas komen. Ik heb schoenmaat 48 en als ik nu een extra paar wil meenemen dan zit één achtertas al vol.

  • Hoewel geen onderdeel van de inventarisatie willen we wel onze ervaringen met Ortlieb Classic delen. Inmiddels zijn deze zo’n 10 jaar in gebruik, tot volle tevredenheid. Alles blijft lekker droog. Inderdaad als het erg koud wordt of het regent (=afkoeling) dan merk je wel dat er af en toe condensvorming optreedt. Logisch als je spullen uit een warme omgeving komen en/of er een min of meer snelle afkoelende thermosfles in zit. Gewoon een natuurkundige wetmatigheid… Inmiddels hebben m.n. de rechterachertassen (ze zijn gemerkt) een aantal kleine gaatjes. Deze zijn ontstaan t.g.v. “parkeren” in of tegen struiken en hebben dus met ons zelf te maken. Ze zijn echter dusdanig “groot” dat dit geen invloed heeft op het binnendringen van hemelwater. Wij verwachten nog een flink aantal jaren met deze tassen kilometers te kunnen maken.

  • Thijs
    3 years ago

    Michiel, punt dat je mee zou kunnen nemen als dat past in jouw test is de service. Waarom zeg ik dit, ik had een aantal jaren geleden gescheurde achterplaten in mijn oude grijze AGU Quorom tassen en het zelfde in onze oude Bever (Bach) tassen. Onze eigen schuld als gevolg van te vol proppen. Omdat ik het zonde vond om ze weg te gooien, hebik de fabrikanten gemaild. Dit ook netjes erbij vermeld. Ik kreeg zowel van AGU als van Bach binnen een paar dagen nieuwe platen thuis, door Bach zelfs op maar gesneden. Porto betaald, geen rekening erbij wel een vriendelijk briefje.

  • mowikan
    3 years ago

    Ik gebruik onder andere de stuurtas van Ortlieb Ultimate 6 met camera inzet. Wat ik enorm irritant vind is dat de inzet met een tekort aan schotjes geleverd wordt zodat je het net niet fijn kan inrichten. Wat ik ook vervelend vind is de klep met magneten. Hierdoor werkt de compas van mijn gps(gpsmap62 en edge1000) niet meer. Als je stil staat kan je zonder die tas even je stuur draaien om de kaart op je scherm te laten kloppen met de werkelijkheid. Handig als je in onbekend te terrein fietst. Maar met de stuurtas er op werkt dat niet meer. Kwaliteit is top trouwens, slijtvast en goed waterdicht en makkelijk te openen en te sluiten(lang leve de magneten)

  • Michiel J.
    3 years ago

    Hé grappig, er bestaan ook andere tassen dan Ortlieb 😉 !

  • Ik heb ook een ultimate 6 voortas van Ortlieb. Het plastic deel waarmee de tas aan de houder wordt vastgeklikt heeft scherpe randen aan de taskant. Na de eerste vakantie met veel stuiterige offroad wegen bleek de tas hier te zijn doorgesleten. Nog wel te repareren met tape, maar dit mag uiteraard niet gebeuren. Ik wist niet meer waar ik hem gekocht had, anders was ik voor garantie gegaan. Wellicht een fabrieksfout, maar voel voor de zekerheid eens of het plastic deel bij jullie ook scherp tegen de tas aan komt.
    Verder vind ik de magneetjes erg prettig bij pakken van fototoestel o.i.d. Ze blijven ook goed dicht, behalve die ene keer dat ik over de kop sloeg bij heuvelafwaarts filmen en te abrupt remmen op het voorwiel. Dat moet je overigens ook niet doen bij andere merken 🙂
    Waterdichtheid is prima.

    Erik Veenstra

  • Frits
    3 years ago

    Erik, ik neem aan dat je de stuurtas bedoelt, bij voortas moet ik altijd denken aan die je op de lowrider plaatst. Ik herken mij overigens niet in jouw probleem. Maar dat kan ook komen omdat ik nog een oude Ortlieb stuurtas (van cordura) heb met drukkers.
    Zowel de houder waar de stuurtas in valt als het gedeelte (kunststof) van de stuurtas wat in de houder valt vertonen geen slijtplekken.
    Wel heb ik de verlengde adapter op de stuurtashouder gemonteerd om zodoende de kabels van rem en Rohloff vrij te laten lopen zodat deze niet tegen de stuurtas aankomen en/of in de verdrukking komen te zitten.

    Ik zou Ortlieb eens aanschrijven en vragen wat zij hiervan vinden.

  • Dag Frits, ik bedoel inderdaad de stuurtas.
    Het is te lang geleden om nog te reclameren en ik vind het ook wel gedoe. Vandaar dat ik het pragmatisch oplos met tape aan binnenkant en buitenkant van de tas.

    Groet

    Erik

  • peter(vd)
    3 years ago

    Ik gebruik al jaren de Ortlieb Back Roller Classic fietstassen. Ik gebruik deze tassen voor zowel “meerdaagse” tochten als boodschappen. Ook planten/stuiken vervoeren uit het tuincentrum is geen probleem. (ze kunnen dan niet dichtgerold worden).
    Op alle door genoemde aandachtspunten voldoen deze tassen perfect.
    Mijn algemene indruk: zeer flexibele tassen die “dichtgerold” alle regen buiten houden.

  • ErikvP
    3 years ago

    @Mowikan, het storen van een compas door de magnetische sluiting van de Ultimate6 stuurtas is herkenbaar. Ook de handige compasbel blijft de magneet aanwijzen.

  • Reijer
    3 years ago

    @Mowikan, als je op de GPS de instelling “Noord boven” ( ) kiest, is het ook als je stil staat niet zo’n probleem om te weten waar het noorden is. Zodra je snelheid boven de 2,5 km/h komt, neemt GPS de functie over van het magnetisch kompas; dan heb je geen last meer van de magneetjes in de tas. Ik kalibreer het kompas steeds als ik aan de wandel ga met mijn 62st: ik heb de indruk dat het magnetisch kompas in de war raakt van de tasmagneten.

  • Jeroen
    3 years ago

    standaard ortlieb tassen hier.
    Voortassen van wilma bij eerste fietsvakantie al lek aan de onderzijde, 2 kleine gaatjes in elke tas. Geen idee waardoor, maar tegenwoordig gaan daar dus de regenkleren en helinox stoeltjes in… want door opspattend water wordt het nat.

    Mijn tassen, op afgescheurde klemmetjes na (IJsland 2013 😉 ) na geen enkel probleem mee. En die afgescheurde klemmetjes kon ik zo vervangen.

  • Jeroen, dan moe je er wel even bij vertellen dat je je in IJsland behoorlijk als een lompe donder hebt gedragen, daar op die rotspaden. 😉

    Niet zo lomp als ik weliswaar…

    Geen enkele tas is echt goed bestand tegen harde klappen op rotsblokken of een vrije val van 4 meter hoogte.

  • Thijs
    3 years ago

    Die tassen van tegenwoordig kunnen ook niets meer hebben

  • bodhi
    3 years ago

    ik vond de oude ortliebs meer hufterproef en beter op het bagage
    rek zitten dan de ortliebs van de laatste jaren
    al dat kunststof is gewoon sneller kapot
    vroeger had je het elastiek met haak die je tas beter op zijn plek hield
    nu rammelt het veel meer
    zodat ik altijd een extra spanbandje om de tassen doe

  • Marco
    3 years ago

    Wij gebruiken de Ortlieb Backroller Classics (saai he). Afgelopen dagen nog uitgebreidt getest en nog steeds waterdicht (ondanks de beschadigingen die er tijdens de diverse transporten opgelopen zijn). De enige keer dat er water in een tas is gekomen is doordat ze niet goed dicht gemaakt waren.

  • Ortlieb Backpack Classics, doe er zelfs wekelijks de boodschappen mee.

    alleen vallen de vulringetjes uit de ophangbeugeltjes na verloop van tijd en zijn de sluitingen afgebroken.
    Maar nog steeds funcioneel en waterdicht.

    Voor de wat snellere ritten gebruik ik de Ortliebs van lichter materiaal, ook goed en waterdicht.

    Enige minpuntje is dat de vulringen er uit vallen en als je door een gat rijdt dat de onderbevestiging er uit schiet.

    Verder oerdegelijke tassen.

    Maar toch vind ik de Karrimore tassen er beter uitzien en ook dat buitenvakje mis ik.

    Grt, Henk

  • Karel
    3 years ago

    Overweeg dit soort tassen alleen indien ik voor de keus sta een waterfiets aan te schaffen..

    gr – Karel

  • Ortlieb classic front.
    Gebruik de tassen dagelijks voor vakantie en boodschappen. Hangt altijd wel 1 tas aan mijn fiets. Door kettinslot wat ik meestal bij me heb zijn er aan de onderkant (bodem) van de tas kleine gaatjes ontstaan. Hierdoor komt water naar binnen.
    Gebruik nu dus plastic tassen als ik kleding er in vervoer.

    Grt Eric

  • Herman
    3 years ago

    De Bikeacker plus in dat mooie bruine kleurtje als achtertassen.
    Op de drager de Travel Biker.Heel handig koffertje bevestigt d.m.v.een kliksysteem.Daarin past mijn tent en slaapzak ,wat los spul en een deel van de boodschappen die ik onderweg doe.Bovenop zit een netje waar ik nat spul in kan vervoeren.
    De ene zijtas met kleding en allerhande.De ander met keukenspullen , stoeltje en matras.
    Zeer compact geheel.Waterdicht en heel sterk.
    Zijtassen zijn aangevuld met die kleine tasjes die je er achterop aan kunt monteren.Daarin gaat flesje olijfolie ,spuitflesje honing en brandstof tankje.In de ander regenbroek en regenjack.
    Zou nooit meer anders willen.

    Groet.

  • Herman
    3 years ago

    Nog even vergeten;het gaat hier natuurlijk over Ortlieb .

    Groet.

  • Stier & Vegter
    3 years ago

    In 1998 kocht ik bij “Bicycles” in Bielefeld/Duitsland voor DM 150,- (€ 75,-) mijn eerste Ortlieb Bike Packer Plus (Cordura) achtertassen. Prima dingen, jarenlang intensief op vakantie gebruikt en altijd zonder gebreken. Pas na 100.000 vakantiekilometers begon de coating aan de binnenkant iets los te laten waardoor de (regen) waterdichtheid mogelijk niet meer gegarandeert werd.

    Toen bij een webshop nieuwe Ortlieb Bikepackers besteld maar die vrijwel meteen weer geretourneerd. Het onverslijtbare Cordura weefsel was nog steeds hetzelfde, maar waterdichte tassen waar de fabrikant dan voor onzinnigheden (“voetjes” aan de onderkant, bevestigingpunten voor schouderriemen) zelf “gaten” in maakt (…)?!

    Daarna de Ortlieb City gekocht; simpel en door het ontbreken van allerlei onnodige frutsels ook stijlvol. Dit zijn de goedkoopste achtertassen van Ortlieb maar opmerkelijk genoeg ook de lichtste (< 1600 gram/paar)! Wel word –ondanks voorzichtig gebruik– al snel duidelijk dat polyester (Ortlieb City) beduidend mínder schuur- en slijtvast is dan Ortliebs Cordura.

    Tegenwoordig vertoef ik de meeste tijd in Spanje waar het vrijwel nooit regent, dus ook de Ortlieb City is (weer) de deur uit. In plaats daarvan inmiddels via Marktplaats een hele collectie gebruikte achtertassen op de kop getikt van topmerken zoals "Karrimor, Bach, Lone Peak, Arkel, Madden" en daaruit uiteindelijk mijn meest favoriete tassen gedistileerd.

  • Gebruik de Ortlieb Classics al +/-15 jaar vrijwel dagelijks. Zowel voor boodschappen als voor reizen en pendelen. Eén keer eens een snelsluiter moeten vervangen na een val. Kostte 15 euri en 5 minuten werk. Voordeel is dat de vervangonderdelen onderhand overal ter wereld verkrijgbaar zijn. Nog nooit één druppel water binnen in de tas gehad. Ook niet na een dag fietsen in Deense slag regen. Ik had geen droge vezel meer aan mijn lijf ‘s avonds, het land stond blank, maar mijn wissel kleren waren kurkdroog. Gewoon de droogkast in gedaan en de volgende dag verder gefietst. Samen met brooks zadel en tubus cargo drager de meest betrouwbare aankoop ooit. Al de rest is in die tijd verschillende keren vervangen: drie keer nieuwe fietskaders, dozijnen bandjes, twee assen, verschillende cassettes en derailleurs, 1 rohlhoff die onophoudelijk lekte (sindsdien derailleur, nooit meer dat probleem, maar wel andere), idem voor magura HS 33 remmen (lekken, luchbellen, lopen leeg, kortom alles wat je niet wil met remmen), kabeljes, etc. Kortom alles verslijt, behalve die drie. Geeft je wel te denken over de huidige fietstechniek. Maar misschien willen ze dat gewoon niet. Stel je voor: de onverslijtbare fiets. Ramp voor de commercie! Maar als het voor tassen kan, waarom niet voor de rest?

  • Annemiek
    3 years ago

    Even off topic: heel erg jammer om te merken dat de schwung uit deze site is. Superjammer, nam graag geregeld een kijkje…

  • Thijs
    3 years ago

    Ik denk dat we wachten op iets heel moois van Michiel !!!!

  • Frits
    3 years ago

    Annemiek, wij moeten begrip hebben voor de situatie van Michiel.
    Hij heeft een loondienstfunctie en daarnaast verleent hij nog diverse hand- en span diensten voor diverse bedrijven o.a. Bike & Trekking.
    De (schaarse) vrije tijd die Michiel heeft is dan ook beperkt.
    Het is dan ook moeilijk om elke dag iets te schrijven op zijn eigen (mooie) site.
    Daarnaast is het momenteel vakantietijd, dus zullen de reacties ook wat minder zijn.
    Maar de schwung is zeker niet uit deze site!
    Mijn advies, blijf regelmatig een kijkje op de site nemen.

  • Helaas voor deze site moet ik mijn schwung eerst in andere dingen stoppen. Sinds september vorig jaar werk ik niet meer in een fietsenwinkel. Ik ben fulltime gaan freelancen als productontwerper en schrijver. En tsja, betaalde klussen gaan nu eenmaal voor deze hobbywebsite. Maar niet getreurd, ik ben nu op fietsvakantie en zal terugkeren met meerdere testverslagen.

  • Annemiek
    3 years ago

    Beste Frits en Michiel, dank voor jullie reactie! Ik blijf de site bezoeken en hoop binnenkort weer nieuwe onderwerpen te mogen verwelkomen! Ik kijk uit naar de testverslagen.

  • Rien van Dijk
    3 years ago

    zie uit naar de testresultaten.

  • + 1 !!
    Ook ik ben zeer benieuwd naar de testuitslagen. Ik sta op het punt om fietstassen aan te schaffen voor mijn nieuwe Santos TL. Door de ‘cliffhanger’ van Michiel stel ik dit steeds nog uit. Hoe ‘binnenkort’ is binnenkort Michiel 🙂
    “Binnenkort publiceer ik van iedere tassenset een aparte review en daarna zet ik alle tassen nog eens op een rijtje in een totaaloverzicht”

  • Rien van Dijk
    3 years ago

    Ik heb net een drager van Topeak besteld. Ben dus benieuwd naar de tassen van gelijknamig merk. Volgens mij kan je alle merken zijtassen op een willekeurige dragen bevestigen.

  • De genoemde tassen ken ik niet. Al een jaar of 9 ben ik heel tevreden met deze Vaude achtertassen. Oud model en gingen weg voor halve prijs. Gekozen vanwege de voorvakken die erg handig zijn kleine dingen die je onderweg nodig kan hebben (ene kant gereedschap, kettingolie, poetslap; andere kant bestek, opener, peper, zout, kruiden, siracha, olijfolie e.d.) Ben erg blij met de klep sluiting die verstelbaar is en waar je makkelijk nog iets onder kunt stoppen (regenjack). Al veel regen mee gevangen, maar nog nooit water in de tassen gekregen. Klitteband waar voorvakken mee sluiten begint nu iets te slijten.

    Hoop er nog lang mee te doen, want ik zie niet snel een alternatief. Zitten erg stevig op het bagagerek. Heb meermaals kunnen vergelijken met de Ortliebs van fietsmaten die er lustig op los rammelen, vervormen, soms zelfs lostrillen en waar je goed moet kijken wat links en rechts is.

  • Arjen
    3 years ago

    Heb zeeeer goede ervaringen met de Ortlieb Trunk Bag, ideaal voor woon-werk-verkeer. Helaas past dit klik-systeem niet op mijn nieuwe Idworx aangezien deze een smallere bagagedrager heeft.
    Vraag: heeft iemand een idee voor een goed (waterdicht) alternatief voor deze Trunk Bag?

  • Thule heeft daar een eigen variant op die je met klittenband vast zet. Met rolsluiting ipv een klep.

  • Arjen
    3 years ago

    Dank Michiel, ik ga eens op onderzoek uit… 😉

  • Ik heb ervaring met Thule tassen (als forens) en die is niet positief.

    Niks te klagen over de waterdichtheid, maar het ophangsysteem is niet solide en kwetsbaar. Ik verloor al snel schroefjes wat een vliegende tas+laptop opleverde. Andere schroefjes er zelf in geschroeft. Daarna gedoe met het ijzerdaardje van de ophanger, ook weer zelf te fixen, maar niet bepaald ideaal.

    Toen als kers op de taart brak na een jaar het plastic van een van de haken. Na de tweede vliegpartij van mijn laptop was ik er klaar mee. Reactie van Thule was onderkoeld, ik kon voor 25,- nieuwe haken krijgen… Ik kan dat vast met wat aandringen onder garantie vervangen krijgen, maar genoeg is genoeg. Ik vertrouw die tassen niet meer.

    Betreft Ortlieb en Vaude. Mijn 12 jaar oude Vaudes rollers zijn aan het scheuren (gelukkig bovenin aan de zoom, dus functioneel nog in orde) en meerdere gespjes zijn aan het breken, De even oude Ortliebs rollers zijn nog ok op één gespje na dat dit jaar is gebroken (kwestie van vervangen).

    Ik ben niet ontevreden over Vaude (zal al snel 100k erop hebben), maar ik prefereer toch Ortlie, ook al omdat ik het sluitsysteem net wat makkelijker vind dan de Vaudes die toch kritisch zijn over de drager dikte..

  • Ik heb zowel Ortlieb als Vaudé rollers in gebruik. Eigenlijk zonder veel problemen. Grootste nadeel van Ortlieb vind ik de losse sluitriem, die met kamperen makkelijk zoekraakt tussen de spullen. En ik kan ook steeds minder waardering opbrengen voor zwarte tassen. In een lichtgekleurde tas is het veel eenvoudiger om even iets op te zoeken.

  • Rien van Dijk
    3 years ago

    Kijk dat is een goede tip. Ik kies normaal snel voor zwart. Ga no toch voor een kleurtje.

  • Ik zou zeggen, led lampje inbouwen!

  • Thijs
    3 years ago

    Ik durf het haast niet te vragen, maar wanneer mogen we de test tegemoet zien?

  • Ik durf het haast niet te zeggen…

  • Het punt is dat ik twee fabrikanten de tijd moet geven om te reageren op de mankementen die ik ontdekt heb. Hun garantieafdelingen buigen zich nog over de kwesties.

  • Behalve gewone tassen ben ik ook aan mijn tweede Ortlieb koerierstas toe. Ook deze gaat stuk op precies dezelfde plek als de vorige. De plaats bovenaan waar er steeds gevouwen wordt. Ook deze is helaas niet meer 100% waterdicht.

  • Simpele Ortlieb (front) en (back) roller Classic, nu zes jaar oud, 17 fietsvakanties. Nog steeds 100 % waterdicht, nergens een scheurtje te bespeuren.
    Stuurtas: nieuwe Ultimate 6 Classic, de “L” versie = 8,5 liter, eindelijk eens een stuurtas die NIET steeds te klein blijkt. Nieuw sluitsysteem met magneten, véél beter dan het vorige (met drukknoppen). Kaarthoes nu met touwtjes i.p.v. het vorig systeem met drukknoppen, ‘t is een verbetering maar nog niet helemaal tevreden over. Erg, héél erg is het feit dat de meegeleverde schouderriem véél te kort is en niet verstelbaar. Zo’n foutje zou Ortlieb toch niet mogen maken… ?

  • Update : haak gebroken van m’n Ortlieb Front Roller Classic, na (niet eens zo hard) tegen een stoeprand te zijn aangereden. Onderweg hersteld met een stukje ijzerdraad, inmiddels weer helemaal in orde want Vlerick (www.vlerickfietsen.be) heeft zowat alle wisselstukken van Ortlieb in voorraad. Bedankt Laurent !

  • Ik ben al jaren heel tevreden over de Ortlieb Back roller plus, die je halfleeg en propvol kunt gebruiken, zeker de stevige achterplaat en haken houden hem stabiel op de plaats. Heel goed te combineren met de waterdichte bagagezak die er mooi tussen past. Ook het verschillend gebruik van de gespen, gewoon opgerold of aan elkaar met de t/o liggende tas. Uiteraard maak ik ze net als mijn fiets na afloop schoon.

Ouwehoer gezellig mee!

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *