Op de Fiets & Wandelbeurs toonde Agu de vernieuwde Quorum tassenset. Tot nu toe was enkel de Qyoto tassenset volledig waterdicht, maar de Quorum-serie is dit nu ook.

Alle tassenfabrikanten leren van marktleider Ortlieb en we zien dan ook dat bijna alle nieuwe tassen van de meeste merken qua constructie steeds meer op de Ortlieb-tassen gaan lijken. Sommige fabrikanten laten hun tassen zelfs door Ortlieb fabriceren, zoals Brooks.

Vervolgens zien we dat ieder merk er qua styling er een eigen draai aan probeert te geven om zich te onderscheiden van Ortlieb en dat is Agu in dit geval gelukt. De Quorum tassen zijn klassiek gestyled en deze Agu-klassieker is wederom voorzien van de karakteristieke leren strip aan de voorkant. Nieuw zijn de aluminium sluithaken, die Agu afgekeken heeft van Brooks.

De Agu Quorum tassen zijn, net als Ortlieb, 100% waterdicht gemaakt met een inwendige waterdichte coating, waterdicht gesealde naden en een rolsluiting met kunststof klikgesp. Het geheel wordt netjes afgedekt door een snowcover met daarin een mesh binnenvakje voor kleine spulletjes. Deze klep is praktisch gezien misschien overbodig en het vergt extra handelingen om de tas te sluiten, maar het werkt het geheel wel netjes af.

Het ophangsysteem is van het bekende KLICKfix-principe. Ik heb tassen van Brooks met dit systeem getest en het voldoet op zich prima, maar het is jammer dat de onderste haak nog altijd niet draaibaar is. Hierdoor kan het lastig zijn om de tassen aan de juiste stang te fixeren. Ook zijn de haken lastig voldoende strak vast te schroeven, waardoor de haken kunnen verschuiven en de tassen kunnen gaan klapperen. Hier moet Agu toch nog maar eens goed naar Ortlieb kijken.

De Agu Quorum 920 KF stuurtas is voorzien van een sluiting aan achter- en voorzijde, een met rits afsluitbaar binnenvakje en een afneembare schouderband. Bovenop is met klitteband een kaarthoes bevestigd. De inhoud bedraagt 6,5 liter en het gewicht is 1065 gram. De adviesprijs is € 79,95

De Agu Quorum 935 KF voortassen passen uiteraard op zowel de voor- als de achterdrager. De inhoud is 13 liter per tas en de tassen wegen 1600 gram per twee. Adviesprijs: € 129,95

De Agu Quorum 950 KF achtertassen hebben een maximale inhoud van 19 liter per tas en een set van twee weegt 1940 gram. De adviesprijs is € 149,95

 

Agu versus Ortlieb

Laten we deze Ortlieb-afgeleide van Agu nu eens vergelijken met de Classic serie van Ortlieb. Een complete Agu Quorum set heeft een inhoud van 70,5 liter, weegt 4604 gram en kost €359,85. Een complete Ortlieb Classic tassenset heeft een inhoud van 72 liter, een totaalgewicht van 4140 gram en kost inclusief de optionele kaarthoes €353,80.

Dus voor hetzelfde geld krijg je bij Ortlieb 1,5 liter meer inhoud, wat weer mooi ruimte biedt voor een lekker warm fleece-vest of zo’n fijn mini-stoeltje van Helinox. Bovendien hoef je 464 gram minder de berg op te zeulen en heeft het ophangsysteem van Ortlieb bewezen praktischer en betrouwbaarder te zijn!

En als je nog meer gewicht wilt besparen, dan kan je kiezen voor de Plus-serie van Ortlieb. Deze weegt 804 gram minder dan de Agu Quorum en kost slechts een paar tientjes meer.

Ben je gevoelig voor de Quorum-stijl en neem je een paar nadelen voor lief? Of ga je voor hetzelfde geld voor een optimale praktische bruikbaarheid, meer inhoud, een lager gewicht en de keuze uit meerdere kleuren? Agu Quorum of Ortlieb Classic? Wat zou jij kiezen?

5 thoughts on “Agu Quorum waterdichte vakantietassen

  1. Ik doe het ook met Ortliebs. Mijn Roller Plus set is de fijnste die ik ooit gehad heb. Ik heb de bruinzwarte versie, net zo stijlvol 😉

  2. Ik vind die Quorums wel heel mooi, maar fijn dat je de specs even op een rijtje hebt gezet, Michiel! Ik vind een laag gewicht en iets meer inhoud toch net even wat belangrijker dan een sjiek uiterlijk en voor het geld hoef je de Ortliebs blijkbaar niet te laten.

    En wat vind je van Vaude?

  3. @ Stephan: Vaude wordt over het algemeen als een volwaardig voor Ortlieb beschouwd. De twee Duitse merken liggen heeeeeel dicht bij elkaar qua constructie, uiterlijk, kwaliteit en prijs.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *