De oer-Engelse zadelfabrikant Brooks, wereldberoemd om zijn leren zadels, introduceert voor het eerst in decennia een geheel nieuw model. De nieuwe C17 Cambium is een trekking/touring-zadel vervaardigd van… rubber en textiel! Wat krijgen we nou? Valt Brooks van zijn geloof?
Er komt een tijd dat je niet langer volledig op je historie kan teren en je naast de klassieke zadels, die al ruim 100 jaar onveranderd in productie zijn, iets vernieuwends moet bieden. De Fransman Gilles Berthoud ontwikkelde met succes een serie moderne varianten van het leren zadel en dus werd het tijd voor Brooks om met een antwoord te komen. Verrassend genoeg komen ze nu voor het eerst in hun 147-jarige bestaan met een zadel dat niet van leer is gemaakt!
De C17 Cambium heeft een flexibel rubberen dek bedekt met een slijtvaste toplaag van katoen. Brooks zegt dat het zadeldek meebeweegt met de heupbewegingen van de berijder en dat het, in tegenstelling tot de leren modellen, niet ingereden hoeft te worden. De C17 Cambium zou direct comfortabel moeten zitten. Daarnaast is het zadel onderhoudsvrij en waterbestendig.
Zeventien juni presenteert Brooks de C17 Cambium en tot die tijd kunnen 100 fietsers zich aanmelden om kans te maken op 1 van de 100 prototype testexemplaren! Brooks zal uit de wereldwijde aanmeldingen 100 personen selecteren die dit nieuwe zadel als eerste mogen uitproberen. De ervaringen van deze 100 rijders zullen na een paar maanden gepubliceerd worden op de speciale Cambium website.
Zelf zo’n C17 Cambium testen? Meld je dan aan op www.brooksengland.com/cambium
Zei ik 100 rijders? Oh, sorry… Ik bedoelde 99… Ik heb Brooks namelijk flink onder druk gezet en ze sturen het eerste testexemplaar naar SintChristophorus.nl 🙂
Ik heb al 1 nadeel aan de Cambium ontdekt. Ik kan hem helaas niet van een decoratieve gravure voorzien…
Hi Michiel, je laat je toch niet door een katoenen lapje uit het veld slaan ;-). Wat dacht je van: borduren, sjabloneren, stempelen, …
Saco
Ik weet het, Sako. Ik heb over alle manieren van decoreren al nagedacht, maar ik vind graveren nu eenmaal zo lekker om te doen…
Ik heb nog wel aan Brooks voorgesteld dat ze eens een designwedstrijd zouden moeten houden.
nou, hopen dat ik een van die 99 ben!
hallo michiel dat ze nu met dit zadel komen is misschien wel een proefballon, je zal op je honderdvijftigste verjaardag maar met een flop komen hahahaha.
dus wie weet komt er nog iets echt speciaals.
een uitnodiging voor een gravure alla michiel of zo.
Ben heel benieuwd naar je testresultaten. Ik heb de B17 gehad, 500 km mee gereden en weer verkocht. Kon er niet aan wennen, te hard voor mij. Contante pijn bij het fietsen helaas. Dus daarom heel benieuwd naar dit model.
Ben heel benieuwd naar je testresultaten. Ik heb de B17 gehad, 500 km mee gereden en weer verkocht. Kon er niet aan wennen, te hard voor mij. Constante pijn bij het fietsen helaas. Dus daarom heel benieuwd naar dit model.
Op de site van Brooks lees ik dat ze in mei van dit jaar al 100 zadels verstuurd hebben over de gehele wereld.
Ze zijn dus al wel in omloop, ik zag zelfs nog twee extra kleuren in het grijs en zwart.
Ondanks dat het geen leer is vind ik het best een mooi zadel. Toch heb ik het idee dat dit zadel zich niet gaat vormen naar je achterwerk, maar altijd in z’n oorspronkelijke staat terugkeert of heb ik het mis.
Heeft het zadel Apeldoorn inmiddels ook bereikt?
Heb als een van de testrijders de C17 getest afgelopen zomer. Helaas voldeed het zadel absoluut aan wat ik van een zadel van 145 (!) euro zou mogen verwachten.
Oncomfortabel en niet absorberend, na 3 uur fietsen ongelofelijke zadelpijn.
Heb dit ook aan Brooks doorgegeven maar die zetten natuurlijk alleen de positieve reacties op hun site. vraag me dan ook af wat het nut is van testrijders behalve commercieel gezien. De C17 ligt nu in de kast en ik fiets weer fijn op mijn B17.
Die is ook mee naar Santiago geweest, zadelpijn wat is dat.?
Voor Brooks geld letterlijk: schoenmaker blijf bij je leest en verbeter de lederen zadels. Maar ja, de eigenaars van Brooks zijn Italianen en die willen alleen maar design en zoveel mogelijk geld zien, helaas.
Ik heb meerdere Brooks-zadels en de meest comfortabele die ik ken zijn van de Select-serie. Deze zijn van biologisch leer gemaakt en zitten direct goed. Ik heb daarnaast een B17 Narrow, die hard als een plank is en maar langzaam naar mijn achterwerk is gaat staan.
Het opvallendste is wel dat, nadat ik weer met een leren zadel ging fietsen, ik absoluut niet meer kon wennen aan zadels met een kunststof bodem.
De C17 is wel beter dan de 2 zadels van Selle Italia die ik heb gehad, maar de leren zadels zitten nog veel beter.
Ik heb een brooks cambium17 aangeschaft.
Op de eerste plaats een ieder heeft een andere kont, ik heb nu al zo’n 15 zadels uitgeprobeerd waar van ook brooks leren zadels. Zo heb ik nu met de nieuwe Cambium 17 eerst 49 km mee gefietst omdat iemand schreef bij 50 km zadelpijn kreeg, de tweede dag heb ik 95 km gefietst en de derde dag 118 gefietst.
Mijn conclusie is hij voelde gelijk goed aan bij de eerste keer al en ik moet zeggen hij zit goed zoals ik het nu kan bekijken. Ik hoop dat hij zo goed blijft zitten de andere zadels zakken allemaal door binnen een jaar en dan zit het voor geen meter meer. Ik moet hem nu nog langer uit proberen wil ik een oordeel kunnen vellen. En ik laat het eerlijk weten hoe hij is en of hij ook bevalt. Als iemand problemen heeft met zijn kont, dan ben ik dat wel.
Zo heb ik dit jaar ruim 4100 km achter elkaar gefietst, in een tijdbestek van 5 weken dus ik weet waar ik over praat.
Iemand intussen al wat meer ervaring opgedaan met de Cambium?
Ben zelf erg tevreden met m´n Brooks Select maar zoek eigenlijk voor m´n volgende reis naar IJsland een alternatief die meer weerbestendig is.
SQlab 611 Active geprobeerd, maar daar kan ik echt niet aan wennen…
Was zelf een van de “gelukkigen” die de Cambium heeft mogen testen. Voor minder geld kun je betere kunststof zadels kopen. Was er niet over te spreken. Na 3 uurtjes begon de zadelpijn, om zo erg te worden dat het niet meer uit te houden was. Daarnaast is het materiaal erg vuilgevoelig.
Heb ik op mijn B17 s absoluut geen last van. Zelfs niet op mijn tocht naat Santiago in 2013.
Conclusie mijnerzijds: C17 lekker laten liggen in de winkel en een geod ingereden lederen Brooks meenemen naar Ijsland. Zadelhoesje erover tegen de regen.
En kom op, een leren Brooks is niet van peperkoek.
Heb de Cambium verkocht en hoop dat de nieuwe eigenaar er gelukkig mee is.
Ik rijd er nu mee twee jaar mee. Op getoerd door Zuid Korea, India, Myanmar en Thailand (en nog wat Euorpese landen). Bij zowel hoge temperaturen (45 graden) als bij lage temperaturen (10 graden) vond ik hem erg fijn.
Wat mij verbaasde was dat het rubberen zadel helemaal niet zweterig aanvoelt in de tropen. Met het rubber had ik dat nl. verwacht.
Maar het rijdt anders dan een leren Brooks zadel; daarbij weet je dat het zich naar je billen vormt:-) Dit zadel vormt zich veel minder naar je onderkant, dus is het een kwestie van uitproberen en omruilen als hij niet bevalt.
Mijn advies: als je al een zadel hebt dat goed bevalt, blijf er vooral op rijden en koop meteen eenzelfde zadel voordat de fabrikant besluit het model te wijzigen.
Erwin, zoals Jos ook al aangaf, een brooks is niet van peperkoek
ik heb afgelopen 2 jaar met vooral regen rondgereden door het IJslandse binnenland, lekker op mijn vertrouwde B17. Kan hij best tegen hoor
Bedankt voor jullie reacties.
Natuurlijk kan een Brooks wel wat slecht weer hebben, maar waarom ik er eigenlijk een beetje huiverig voor ben geworden, is mijn ervaring van vorig jaar op IJsland.
Ik had toen ontzettend slecht weer getroffen en mijn tent bleek zo lek als een mandje. Heb daarom voor twee dagen een blokhut gehuurd met een afdakje aan de voorzijde.
Mijn fiets heeft twee dagen onder dit afdak gestaan met de standaard meegeleverde hoes op mijn Brooks Select zadel. Er is dus geen vocht aan de bovenzijde op gekomen, hooguit vanwege de dikke mist aan de onderzijde.
De onderzijde had ik bewust niet ingevet met Proofide omdat ik mijn zadel graag zo lang mogelijk lekker stug wilde houden (bovenzijde voor vertrek één maal dun ingesmeerd).
Toen ik vervolgens de derde dag droog weer had, ben ik weer verder gefietst.
Na zo´n 60 km begon het zadel steeds slechter te zitten, en na controle bleek dat hij behoorlijk ver doorgezakt was. Gelukkig had ik de spansleutel bij me en kon ik het zadel wel opspannen, maar hiervoor waren toch echt meerdere slagen nodig.
Ben dus bang dat als ik ook dit jaar weer langere tijd slecht weer tref, ik na vier weken zo´n beetje uitgesteld ben.
Voor de duidelijkheid, ik vind m´n Brooks het fijnste zadel wat ik ooit gehad heb, kan hier werkelijk dagen achter elkaar op fietsen zonder problemen. Maar een lederen Brooks in combinatie met slecht weer is naar mijn mening toch niet zo´n fijne combinatie.
De SQlab kan ik echt niet aan wennen, vandaar dat ik zat te denken aan de Cambium. Reden waarom ik denk(hoop) dat deze anders is dan de SQlab is omdat het model heel anders is. Cambium heeft volgens mij meer de vorm van mijn lederen Brooks Select terwijl de SQlab vrij plat/hoekig is van boven.
Maar goed, wil ik het zeker weten dan zit er maar één ding op, zelf proberen 🙂
Mijn Brooks C17 vpoldoet prima op woon werk afstand. tot mijn verbazing ben ik op een kampeertrektocht van meer dan 100 km per dag aangelopen tegen het feit dat de uitstekende noppen op het zadel mijn zitvlad dusdanig had beschadigd dat na twee dagen doorfietsen onmogelijk bleek! dit kan toch niet de bedoeling zijn?? Ben van plan met brooks contact op te nemen.