De vlag gaat uit in huize Christophorus! Ortlieb komt met een set bikepacking-tassen!

Bikepacking is een avontuurlijke vorm van trekkingfietsen, ontstaan in de VS. De fiets (meestal een mountainbike) moet met bagage zijn sportieve rijkwaliteiten behouden, want bikepacken doe je doorgaans in uitdagende omstandigheden en omgevingen. Bagagedragers met grote tassen transformeren je agiele (cross)fiets tot een logge, lompe tractor en daarom ontwikkelden de Amerikanen speciale tassen die zonder bagagedragers strak aan de fiets geknoopt konden worden.

Voor meer info over Bikepacking verwijs ik je graag door naar Bikepacking.com.

Tot nu toe is de bikepacking-tassen-business vooral het speelveld van veel kleine specialisten, maatwerk-ateliers en een klein aantal grotere leveranciers, zoals Revelate Designs en Apidura.
Nu Europa het Bikepacken steeds meer begint te ontdekken, is het niet meer dan logisch dat meer merken deze groeiende niche proberen op te vullen. Zoals Ortlieb.

Ortlieb-bikepacking-set-02

 

Het heeft mij altijd verwonderd dat geen van de gevestigde bikepacking-tassen-makers echt 100% waterdichte tassen levert. Ze maken vaak wel gebruik van waterdichte stoffen, maar door de constructie, stiknaden en ritsen zijn ze nooit echt helemaal waterdicht. Ortlieb to the rescue! Zij claimen terecht met de eerste 100% waterdichte bikepacking-tassenset ter wereld te komen.

Ortliebs Bikepacking-serie bestaat uit vier tassen: de Seat-pack, Handlebar-pack, Accessory-pack en Frame-pack. De eerste drie zijn beschikbaar vanaf medio april 2016, maar de frametas laat helaas tot 2017 op zich wachten.

 

Ortlieb Saddle-pack

Ortlieb-seatpack-4

 • Afmetingen: 30 x 64 x 22 cm
 • Gewicht: 430 g
 • Volume: 16,5 L
 • Met compressie-ventiel
 • Prijs: € 129,95

 

Ortlieb Handlebar-pack

Ortlieb-handlebar-pack-01

 • Afmetingen: 20 x 58 x 20 cm
 • Gewicht: 417 g
 • Volume: 15 L
 • Met haken voor het optionele Accessory-pack
 • Prijs: € 99,95

 

Ortlieb Accessory-pack

Ortlieb-bp-accessory-pack

 • Afmetingen: 17 x 30 x 5 cm
 • Gewicht: 206 g
 • Volume: 3,5 L
 • Als uitbreiding op de Handlebar-pack
 • Ook als heuptas te gebruiken
 • Prijs: € 54,95

 

Ortlieb Frame-pack

Ortlieb-frame-pack

 • Verkrijgbaar in 2 maten: 4 liter en 6 liter
 • Gewicht: 174 gram / 220 gram
 • Leverbaar in 2017
 • Prijs: € 99,95 / € 119,95

Afgaande op de foto’s zijn alle tassen met de bekende Ortlieb-degelijkheid vervaardigd en volgens een testrijder van Bikepacking.com zijn ze inderdaad goed doordacht, degelijk uitgevoerd en praktisch in gebruik. Lees zijn testverslag >hier<

Nog even € 404,80 bij elkaar sparen en dan zal deze Ortlieb-set de vervanger voor mijn niet-waterdichte Revelate-tassen moeten worden!

8 thoughts on “Nieuw: Ortlieb BIKEPACKING tassen

 1. Normaal ben ik niet zo’n fan van dit soort tassen. Vaak vind ik het de fiets oerlelijk maken (voor de meeste misschien ondergeschikt aan het uiteindelijk doel => zoveel mogelijk spullen meenemen).

  Maarrr de handlebar-pack ziet er erg gaaf uit!
  (ik zou er bijna een mountainbike voor kopen om er mee rond te kunnen fietsen ;-))

 2. Geen bidons te zien. Die heb ik graag aan het frame. Zo voor het grijpen. Laat mij maar fietsen met 2 achtertassen van Vaude. Bevalt prima.

 3. Voor drinken bestaan voor bikepackers tal van oplossingen. Aan het stuur, aan de voorvork, onderaan de onderbuis of in een Camelbak.

  Met tassen en houders uit de collectie van Revelate Designs kan je ieder hoekje en gaatje in je fiets benutten.

 4. Bidons aan de voorvork is nog handiger dan bidons in de framedriehoek. Een camelbak of gelijkwaardig is ook niet verkeerd. Voor grotere watervoorraden kun je een petfles of waterzak vullen en in je frametas stoppen.

 5. Leen, de Ortlieb bikepack tassen zijn mooi, alleen één kanttekening, ik zie dat de stuurtas, naast de bevestiging aan het stuur ook d.m.v. een bandje om het balhoofd/voorvork wordt getrokken. Ook bij het plaatsen van tassen in de driehoek van de fiets moet de tas aan de bovenbuis, of aan de zadelbuis en of aan schuine buis vanaf het balhoofd naar de bracket bevestigd worden.
  Dit zal op den duur bij water, vuil en wrijving wel lakschade tot gevolg hebben, daar moet je wel even aandenken.
  Verder een prima oplossing voor mensen die het gemak van een MTB willen combineren met een fietsvakantie en die bij een MTB geen mogelijkheid heeft om een lowrider of Tubus drager te plaatsen.
  Inderdaad wordt het plaatsen van bidonhouders wel moeilijk, maar de houders aan de voorvork lijkt mij toch niet zo handig (misschien zelfs wel gevaarlijk), hoewel ik een andere oplossing niet zo één twee drie zie.

 6. Alle bikepacking-tassen van alle merken zorgen voor slijtplekken op de lak. Dat wordt door alle tassenfabrikanten eerlijk genoemd. Je kunt de stukken onder de banden gewoon afplakken met plakfolie of je neemt op den duur een lekker doorleefd en ruig uiterlijk voor lief. 😉

 7. @frits
  Bidonhouders op de voorvork is minder aerodynamisch maar wel veiliger! Bij het terugplaatsen van je bidon houdt je gelijkertijd optisch contact met de weg en je ziet goed (zonder heen en weer te prutsen) hoe je je bidon weer in je bidonhouder doet. Veiliger dus. Liever nokjes voor bidonhouders op de vork dan nokjes voor een voordrager die niemand gebruikt.

 8. Naast de genoemde gear levert Ortlieb ook reguliere tassen (“gravel pack”). In matchende kleuren en materialen. Erg mooi! Lijkt er op dat het een soort sport roller city alternatief is qua afmetingen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *