Water om te drinken en mee te koken kan je onderweg nooit genoeg bij je hebben. Met normale bidons voldoende vocht op je fiets transporteren is soms echter een probleem. Daarom heeft Santos een multifunctionele XL flessenhouder bedacht.

Er zijn meerdere soorten flessenhouders op de markt, maar die zijn voornamelijk geschikt voor PET-flessen tot 1,5-liter en niet alle soorten flessen passen er even goed in. Enkele doe-het-zelvers begonnen daarom hun eigen flessenhouder van een dikke PVC-pijp te knutselen zodat ze ook 2-liter flessen mee konden nemen. Met dit idee in het achterhoofd heeft Santos een mooiere en sterkere oplossing bedacht in de vorm van de One-size-fits-all Bidonhouder XL. PET-flessen van 1,5 en 2 liter passen er netjes in.

De fles wordt stevig vastgesnoerd met twee gespen en de houder zit stevig aan het frame verankerd met 3 boutjes. Althans, als je een Santos hebt, want op fietsen van alle andere merken zitten maar 2 schroefnokjes. Desondanks zit de bidonhouder met twee boutjes ook muurvast. Ik heb er in Vlaanderen en Frankrijk veel offroad mee gestuiterd en alles bleef gewoon heel.

Met een 2-liter Pepsi-fles had ik tijdens mijn trip naar Parijs altijd voldoende water bij me om ‘s avonds bij de tent mee te koken. Ook oerlelijke 2-liter flessen met mierzoete Belgische ‘fruit’-limonade passen er prima in.

De XL-flessenhouder is overigens uitsluitend bedoeld voor het meenemen van de drankvoorraad. Hij is niet geschikt om tijdens het rijden uit te drinken, want daarvoor zit de fles te strak vastgesnoerd. Maar tijdens het fietsen een slappe 2-liter fles opendraaien en aan je mond zetten is zowiezo niet verstandig…

Net zo min als de fles port op de foto hieronder. Die bleef netjes zitten tot bij het kampvuur in de avond. Fietskamperen draait tenslotte niet alleen maar om presteren en afzien. Er mag ook genoten worden!

Flessen met wijn, Pastice of iedere andere drank naar uw smaak passen ook. Hou je van bier? Dan heb je nu een mooi excuus om zo’n lekkere grote fles Speciaalbier mee te nemen, want kleine bierflesjes passen niet.

De multifunctionele Santos Flessenhouder XL is binnenkort bij je Santosdealer te koop voor €29,95.

10 thoughts on “Test: Santos Multifunctionele Flessenhouder

 1. Toch snap ik het niet. Na lang sparen koop je een mooie fiets en dan ga je met zo’n PETbrancard rondtouren? Doet toch pijn aan de ogen?

 2. Tsja, zo’n doe-het-zelf doorgezaagde pvc-pijp ziet er lekker professioneel uit. 😉

  Er bestaan wel mooiere petfleshouders, maar daar passen meestal geen 2L-flessen of wijnflessen in.

  De ruimte op m’n Race Lite was zeer beperkt en waterzakken kon ik dus niet kwijt. Deze XL-houder was de meest subtiele en stabiele oplossing. Ik heb liever 2 kilo gewicht in het frame dan op de bagagedrager.

 3. Vind het een mooi ding, en de hufterproofheid spreekt me wel aan. Zou zo maar kunnen dat die op de Travelmasters bij ons thuis komen…

 4. Nou, het laatste wat ik op mijn mooie dure fiets zou willen plaatsen is een plastic scheepswrak om een wijnfles in te bewaren. Je kunt er natuurlijk wel een mooi camelbak-reservoir in plaatsen, 3L water plus flexibel lang rietje :).

 5. Ik test deze flessenhouder nu al een tijdje onder het frame. Ik kon slechts 2 boutjes gebruiken, aangezien hij anders tegen mijn riem aanliep, maar hij houdt het nog steeds perfect!
  Het oogt in het begin misschien inderdaat niet heel mooi, maar na een tijdje went dit en ondertussen vind ik hem al helemaal bij de fiets passen. Dit is de eerste fleshouder die, ondanks soms hevige schokken en het gewicht van de fles onder het frame nog steeds geen krimp geeft. Ik ga alvast niet meer zonder op reis.

 6. Zonde van je geld.

  * Men neme een stuk regenpijp zaagt deze iets voor de helft in de lengte door.
  Hierdoor krijgt houder van zichzelf enige klemkracht!!
  * Vervolgens lijm je aan een zijde een goot eindstuk opdat inhoud niet kan
  zakken
  * Als laatste 3 gaatjes waarvan 1 voor de afwatering 😉

  De mijne was gratis omdat ik ze van afval heb gemaakt.
  Is zeer geschikt om zelfs zo’n plastic 2L pak sap uit het koelvak in te vervoeren en dat zie ik bij die Santos versie nog niet gebeuren..

  Dat eea niet zo mooi oogt ben ik overigens wel met Joris eens maar waar kies je voor..?

 7. Ja, ik ben me daar gek… Ik ga toch niet met zo’n lelijk stuk PVC pijp op m’n mooie Van Nicholas Pioneer rijden? Ik heb die Santos-houder bij mijn dealer besteld en tot nu toe bevalt hij prima en het ziet er fatsoenlijk uit.

 8. Ik gebruik al een paar jaar een BikeBuddy onder mijn frame. Eerst de vaste versie, later nog een afneembare bijgekocht. Ik moet zeggen dat dit minimalistische design er netjes uitziet, met RVS roestvast en het zit muurvast op je frame. Geen rammels of iets dergelijks.
  Door de stugge veren is het lastig om de fles er tussendoor makkelijk uit te halen. Evenmin is hij geschikt voor slappe PET flessen. Ik gebruik hem voor het plaatsen van een 1L alu brandstoffles of de kunststof brandstoffles van Trangia.

  http://www.bikebuddy.co.uk/index.asp

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *