Koga presenteerde eind 2011 een compleet nieuwe trekkingfiets, de WorldTraveller29, waarmee ze direct een Eurobike Gold Award wonnen en hij werd kort daarna ook gekozen tot Fiets van het Jaar 2012. Een betere marktintroductie kan je je bijna niet wensen en de fiets blijkt dan ook een succes in de winkels. Echter, die awards zeggen niet veel over de rijeigenschappen en de kwaliteit van de WorldTraveller29. Hoogste tijd om dat zelf eens te gaan beoordelen!

De naam ‘WorldTraveller’ wordt al jaren door Koga toegepast voor de heavy-duty trekkingfietsen. De toevoeging ’29’ is nieuw en slaat op de wielen met dikke banden. De nieuwe benaming Twentyniner (29er) is over komen waaien uit de mountainbikewereld.

Achtentwintig inch + extra dikke band = 29er.

Twentyniner is een marketingterm voor fietsen met 28 inch wielen waar banden omheen passen met een minimale dikte van 50mm. Het concept is in principe niet nieuw, maar de marketingterm is dat wel. De term Twentyniner wordt gebruikt om een grote-wielen-met-dikke-banden-fiets te onderscheiden van fietsen met normale 28″ hybridewielen of conventionele 26″ mountainbikewielen.

Hoe groter het wiel, hoe lichter deze rolt. Hoe dikker de band, hoe meer luchtvering de fiets heeft en dus hoe meer comfort je ervaart. Een dikkere band met minder druk strijkt kleine oneffenheden beter glad. De extra bandbreedte zorgt ook voor een groter contactoppervlak met de ondergrond en dus voor meer grip.

De mountainbikewereld is wat betreft de 29er helemaal om en het is niet meer dan logisch dat de trekkingfietswereld deze trend volgt, aangezien veel trekkingfietsen ook op onverharde paden goed uit de voeten moeten kunnen.

Tot voor kort moesten de 28-inch trekkingfietsen van Koga het doen met banden van 37 tot maximaal 42 millimeter. Koga heeft de nieuwe WorldTraveller de betere rijeigenschappen van het 29er-concept mee willen geven en dus is dit model opgebouwd rond een compleet nieuw frame dat ruimte biedt aan de bredere banden. Dat ze dit doen met een bandbreedte van 47 in plaats van 50 millimeter moet je ze maar vergeven. Een kniesoor die op die missende 3 millimeters let. Van mij mag hij 29er heten.

Koga is trots op de Eurobike Gold Award en de Fiets van het Jaar 2012

 

Avontuurlijke en sjieke uitstraling

Koga heeft flink zijn best gedaan de WorldTraveller een uiterlijk mee te geven die de indruk wekt dat je er de hele wereld mee rond kunt trappen. Het is een stoere, maar ook sjieke fiets geworden. Met zijn compact gebouwde frame met sterk aflopende bovenbuis, grove profielbanden en een breed riser-stuur heeft hij wat trekjes van een 29er mountainbike, maar dan met spatborden, bagagedragers en allerhande nuttige componenten.

Het mooi glad afgewerkte frame is gemaakt van een nieuwe aluminiumsoort: 6069 Alloy. Volgens Koga is deze legering lichter en sterker dan de gebruikelijke aluminium-mengsels. De buizen zijn ‘triple butted’, wat betekent dat de wanddikte varieert. Dik en sterk waar nodig en dun en licht waar het kan.

6069 triple butted aluminium buizen

De WorldTraveller is gespoten in een zachtbruine kleur met een matte metallic finish en om zijn reislust te benadrukken heeft Koga zandkleurige landkaartvormen op de lak aangebracht. Op de bovenbuis prijkt de tekst: “Enjoy the 7 continents”. Maar alleen de Veluwe en de Ardennen mag natuurlijk ook.

Tot slot is het frame opgeleukt met dierenplaatjes. Als je goed kijkt, herken je onder andere een beer, een eland, een poes, een pinguin en een zwijn. Het ietwat behoudende Koga wordt zowaar speels!

Poezieplaatjes op een Koga!

 

Koga WorldTraveller29 = goedmoedige allroader

De WorldTraveller29 doet me in meerdere opzichten sterk denken aan een Audi A6 Allroad Avant, waar ik ooit eens een dag mee heb mogen spelen. Die had met z’n matzwarte bumpers en spatbordranden, dakrails, in hoogte verstelbare luchtvering en semi-offroad banden net zo’n avontuurlijke uitstraling en all-terrain-karakter. En ik zou haast zweren dat de Koga en de Audi exact dezelfde kleur hebben.

Het merk Koga neemt binnen de Accell-groep (met o.a. Batavus, Sparta, Van Nicholas, enz.) een vergelijkbare positie in als Audi bij het Volkswagen AG-concern. Zowel Audi als Koga zijn premium merken binnen concerns met een grote verscheidenheid aan andere merken.

Audi A6 Allroad Avant

Beide modellen kunnen veel bagage meenemen en ze zijn compleet aangekleed, inclusief lederen bekleding op de zetels/zadel en automatische led verlichting. Beide modellen zijn geen pure sporters, maar zijn wel gebouwd om snel en met veel comfort grote afstanden mee af te leggen. Ook zijn het allebei geen pure heavy-duty offroaders, maar ze kunnen wel heel ver komen op heel veel soorten ondergrond.

Is dit nu mooipraterij om tot een leuke vergelijking te komen? Nee, de Koga rijdt echt verrassend relaxed! Zoals verwacht doen de dikke banden hun werk goed, waarbij de grotere diameter ten opzichte van een 26″ mountainbikewiel qua comfort het verschil maakt. De fiets rolt daadwerkelijk rustiger dan bijvoorbeeld de hiervoor geteste Santos Travelmaster 2.6 Alu.

 

Uitrusting en prijs

De Koga WorldTraveller29 is opgebouwd met:

  • Shimano SLX derailleurs, shifters en crankstel
  • Shimano XT 40-gaats achternaaf
  • Vredestein Perfect Trek banden
  • Shimano naafdynamo met automatische B&M verlichting en standlicht
  • Magura HS11 hydraulische velgremmen
  • Tubus achterdrager
  • Tubus lowrider
  • Pletscher standaard aan de achtervork en extra standaardje aan de lowrider
  • Verstelbare stuurpen, riser stuur en ergonomische Ergon handvatten met bar-ends
  • Koga’s eigen pedalen met extra groot oppervlak
  • Spatborden
  • Axa Defender ringslot
  • Koga Q-guard derailleurbeschermer
  • Snelbinders
  • Twee aluminium bidons
  • Topeak RoadMorph pompje (erg fijn ding!)

De WorldTraveller29 is dus mooi compleet aangekleed. Alles wat een trekkingfiets nodig heeft zit er op en aan. Je hoeft alleen nog je tassen eraan te hangen en je kan er zo mee op reis. En dat alles voor de prijs van €1999,-

De WorldTraveller29 wordt niet geleverd met een damesframe en dat moet je ook niet willen. Een damesframe is namelijk altijd veel slapper dan een herenframe.

Het totaalgewicht van de fiets is ongeveer 17 kilo, wat gewoon netjes is voor zo’n compleet aangeklede trekkingfiets. Veel lichter, zonder aan degelijkheid, stabiliteit en uitrusting in te leveren, is meestal niet mogelijk.

Het Shimano SLX schakelsysteem kan gezien worden als een budgetvariant van de alom geroemde XT-groep, maar doet daar in de praktijk nauwelijks voor onder. SLX schakelt precies en direct genoeg, ook onder belasting. Koga past echter wel een XT achternaaf met maar liefst 40 spaken toe. Die extra spaken zijn hard nodig, omdat een 28″ wiel minder strak en sterk is dan een 26″ exemplaar. Meer spaken in een wiel betekent minder spanning op iedere afzonderlijke spaak en dus minder kans op spaakbreuk.

Mooi compleet: Shimano SLX afmontage, grote pedalen, Topeak pompje

Puntje van kritiek op de complete SLX-aandrijflijn is de keuze voor een setje ‘buitenboord’ lagers in de trapas. Deze lagers zijn over het algemeen minder duurzaam (want minder goed afgedicht tegen vocht en vuil) dan geïntegreerde lagers, waar veel doorgewinterde wereldfietsers nog altijd de voorkeur aan geven. Dit is niet zozeer een aanklacht tegen Koga, maar wel tegen Shimano. Deze Japanse onderdelenfabrikant is nu eenmaal de Microsoft van de fietswereld en fietsfabrikanten moeten het doen met de beschikbare componenten die de Japanners bedenken. Toch zie je dat bijvoorbeeld een heavy-duty merk als Santos hier bewust kiest voor een wat ‘ouderwetser’ en voordeliger crankstel met geïntegreerde trapaslagers.

Alle kabels lopen langs de bovenbuis en zijn van voor tot achter helemaal gesloten, wat vuil en vocht weinig kans geeft de werking van de versnellingen te verpesten. Daar is goed over nagedacht. Waar echter minder goed over nagedacht is, is de kabelloop rond het balhoofd. De kabels van de versnellingen en de achterrem schuren aan beide zijden tegen het balhoofd en veroorzaken daar kale plekken. Dit zie je overigens bij bijna alle derailleurfietsen van alle merken, maar ik vind het toch nog altijd onvoorstelbaar dat een fiets zichzelf kan beschadigen.

Je kan het balhoofd wel afplakken met twee stukjes plakplastic, maar het was beter geweest als Koga hier een paar geleide-oogjes aan het frame gelast zou hebben, zoals ze wel netjes gedaan hebben bij de prijzigere Signature-modellen. Dat mag je toch wel verwachten van een premium merk? Helemaal als je bedenkt dat de Koga Traveller van meer dan 10 jaar geleden al wel geleide-oogjes voor de schakelkabels had!

Wel premium zijn de hele fijne hydraulische velgremmen van Magura. Deze remmen lekker licht, zijn goed te doseren en onderhoudsvriendelijk, omdat het een gesloten systeem betreft. De voorrem werkt perfect, maar de achterrem kan beter. Hij remt wel goed, maar de achtervork wordt door de remcilinders te makkelijk naar buiten gebogen, wat een sponzig gevoel in de remhendel geeft. Ook kan de rem hierdoor, ondanks een correcte afstelling, hinderlijk piepen. Als Koga hier een brakebooster (een beugel die de beide remcilinders met elkaar verbindt) aan toevoegt, dan zal dit probleem opgelost zijn.

Fijne ergonomische handvatten en bar-ends van Ergon & Magura HS11 remmen

… maar hier moet een brakebooster op

De verlichting van Busch & Müller werkt op een naafdynamo van Shimano, welke erg handig is, omdat je er met een adapter ook je mobiele apparatuur (telefoon, GPS, E-reader, accupack, enz.) mee op kunt laden. De IQ Cyo LED koplamp heeft een lichtopbrengst van 35 Lux en een paar extra ledjes fungeren als ‘daytime running lights’ en standlicht. Het 4D Multi Senso LED achterlicht werkt zowel op batterijen als op de dynamo en blijft een tijdje nabranden als je stilstaat. Zo ben je altijd zichtbaar als je bijvoorbeeld bij de stoplichten stilstaat.

Beide lampen gaan automatisch aan en uit en omdat het achterlicht op de dynamo werkt zal je deze nooit vergeten aan te zetten. Het standlicht van de koplamp geeft precies voldoende licht om in het donker het sleutelgat van de deur te kunnen vinden. Erg handig.

 

Fijne allrounder

Testrijdster Astrid heeft de meeste kilometers op de WorldTraveller29 gereden en ze is in korte tijd erg gehecht geraakt aan de testfiets. Ondermeer dankzij de voor haar fijne zitpositie en het vertrouwenwekkende en relaxte rijgedrag.

Haar eigen fiets is een Koga Randonneur met een klassiek, gesoldeerd, stalen frame en normale 28-inch wielen. Nu hoor je de tegenstanders van aluminium en liefhebbers van oldschool stalen frames nog vaak zeggen dat de Randonneur zo’n heerlijk comfortabele fiets is dankzij het slanke, flexibele, stalen frame, maar de WorldTraveller29 bewijst met z’n veel stijvere aluminium frame en brede banden het tegendeel!

Ik durfde Astrid nooit te vertellen dat ik haar geliefde Randonneurtje maar een doodenge zwabberbak vind. Dus daar moest ze zelf maar achter komen door eens op een goede aluminium fiets te rijden. En inderdaad, ze vond het niet leuk dat ze de WorldTraveller na een paar weken weer aan mij moest overdragen. Tijdens een tocht over gravelwegen door het bos werd Astrid knettergek van het gestuiter en getril van haar Randonneur, en ze moest lijdzaam toezien hoe ik op de WorldTraveller29 vrolijk en relaxed over de steentjes voort rolde.

Ook op los zand en in de modder bleek de WorldTraveller een echte allroader te zijn. Deze Koga rolt verder waar normale hybrides stranden. Tijdens het laatste testweekend reed ik ‘s avonds met drie fietsvrienden door het pikdonkere bos over onverharde paden naar de camping. Met de fietsen volgeladen met kampeerspullen denderden we met een stevige snelheid over het zand en de stenen en door de zuigende modder. Ik heb me geen moment onzeker gevoeld, omdat de Koga lekker koersvast bleek te zijn.

Ondanks het sportieve uiterlijk is de zithouding van de WorldTraveller niet bijzonder sportief. Koga heeft bovenop het balhoofd een enorme vulbus geplaatst met daar weer boven een verstelbare stuurpen en een riser-stuur. Dit resulteert in een comfortabele rechtop houding en maakt de Koga meer een cruiser dan een sporter. Persoonlijk zou ik een diepere zit willen hebben om beter mijn kracht kwijt te kunnen bij het klimmen en stevig doordonderen. Astrid daarentegen vond de fiets erg lekker zitten, maar die is het tuttige, hoge vlinderstuur van haar Randonneur gewend.

Als je een sportieve zit prefereert, dan kan je je dealer vragen de balhoofdbuis in te korten en een andere stuurpen te monteren. Het kan zijn dat het riser-stuur wat te breed uitvalt, maar die is door je dealer eenvoudig een stukje in te korten. Let er wel op dat je tijdens je reizen een torx-sleuteltje bij je hebt, want Koga past boutjes van dit type toe op de stuur- en zadelpen! Koga levert dit sleuteltje er standaard bij.

 

Niet bijzonder stijf, toch stabiel

Dat de Koga WorldTraveller29 meer een allround allroader is en geen echte heavy-duty offroader, is goed te merken aan de stijfheid van het frame. Deze is lager dan echte wereldfietsen als bijvoorbeeld de Santos Travelmaster, de Idworx Off Rohler en Koga’s eigen Signature WorldTraveller met 26-inch wielen en de 28-inch Traveller die ik eerder testte. Met bepakking voel je duidelijk dat het frame van voor tot achter beweegt. Dit duidt op een niet zo hoge torsiestijfheid. Een hoger balhoofd waarbij de aansluitingen van de onder- en bovenbuis verder uit elkaar liggen zou dit kunnen verbeteren. En dit maakt die lelijke hoge stuurpen ook minder noodzakelijk.

Ook de bevestiging van de Tubus achterdrager bleek niet heel erg stijf. Bij staand klimmen en op slingerende hobbelpaden zorgden de achtertassen een beetje voor een wiebelkont. De bagagedrager steunt bovenaan de achtervork namelijk slechts in het midden. Twee pootjes naar de zijkanten van de staande vorkpoten zouden een stabielere constructie opleveren.

Voor de stoempers onder ons kan het zijn dat de bracketstijfheid iets te laag is. Bij stevig doortrappen beweegt de trapas licht heen en weer, met als gevolg dat ketting en voortandwielen op dat moment meer geluid maken. Als je de hele dag op souplesse fietst zal je hier niets van merken, maar wel als de omstandigheden zwaarder worden en je stevig op kracht moet trappen.

Toch zorgt de mindere stijfheid gelukkig niet voor een onvoorspelbaar rijgedrag, want de fiets blijft mooi stabiel rechtuit rijden als er met losse handen gefietst wordt. Met volle bepakking!

Tijdens dagelijks gebruik, boodschappen doen en woon-werk verkeer heb je aan deze Koga een hele fijne, comfortabele en vlotte fiets. En de genoemde schoonheidsfouten ten spijt, is de Koga WorldTraveller29 een volwaardige trekkingfiets gebleken die op de meest voorkomende soorten ondergrond heerlijk en veilig rijdt. Het is een echte allroader waarmee je comfortabel en vlot lange trektochten kunt maken en hij brengt je verder waar menig traditionele trekkinghybride je tot nu toe bracht. Zodra iets op een pad lijkt kan je er fietsen.

Tijdens de fietsvakantie rijdt de WorldTraveller29 het fijnst als je het gewicht van de bepakking beperkt tot zo’n 25 kilo. Voor een expeditie door de meest onherbergzame streken van Afrika of Azië zou ik de WorldTraveller29 echter niet kiezen. Daar zijn de eerder genoemde voorbeelden van heavy-duty offroaders beter geschikt voor.

Toch begrijp ik Koga wel dat ze deze fiets WorldTraveller hebben genoemd. EuroTraveller klinkt minder avontuurlijk en dekt de lading onvoldoende. De Verenigde Staten en andere meer geciviliseerde streken op andere continenten zijn ook niet uit te sluiten!

Astrid en ik hebben in ieder geval van de Koga WorldTraveller29 genoten.
Astrid zei: “Moet de Koga nu alweer terug naar de fabriek?! Balen!!

Tot slot een paar tuningtips:

  • Als je voornamelijk over verharde paden fietst, monteer dan een setje lichter rollende 50mm Schwalbe Supreme, Big Apple of Dureme banden.
  • Laat je dealer een brakebooster op de achterrem plaatsen.
  • Sportievere rijders zullen gebaat zijn bij een rechte A-head stuurpen voor een diepere zithouding.
  • Plak het balhoofd onder de kabels af met stukjes plakplastic.

29 thoughts on “Test: Koga WorldTraveller29

  1. …een geweldig verhaal Michiel!
    De foto’s van dé fiets zijn prachtig. Als je verstandig bent -en dat ben je- dan maak je met Koga een deal t.g.v Astrid.
    Hoe het ook is, deze test van dé Koga WorldTraveller 29 is gemaakt door een man met én passie én verstand van zaken…
    Dank voor jouw verhaal…

  2. enkele plus en minus beslommeringen vanaf de zijlijn

    plus:
    – mooi aflopende bovenbuis, geeft het net een beetje meer offroad karakter
    – goede remmen
    – goede handgrepen
    – slot
    – derailleurbeschermer
    – mooi kleurtje
    – compacte driehoeken in het frame

    min:
    * Typisch asfalt- en klinkerwegfietsje, verdient het predikaat 29 bij lange na niet. Op een of andere manier wil het er bij Koga niet in dat brede banden een brede opening in de voor- en achtervork vragen.
    * Pomp op de onderbuis, wordt dat niet smerig en komt het niet vol stof en modder te zitten?
    * Achterdrager kent een vreemde rondlopende bevestiging naar de achtervork. Hoeveel kilogram kan dat aan?
    * Enorme joekel van een stuurpen en een kort balhoofdbuisje. Waarom niet de balhoofdbuis langer doortrekken zodat er een veel stijver geheel met stuur en voorvork onstaat? Het frame lijkt wel ontworpen te zijn om er een geveerde voorvork onder te plaatsen
    * Standaard tpv voordrager, lelijk, waarom niet een uitslagbegrenzer op het balhoofd.
    * Kabelverloop tpv balhoofd
    * Pedalen liever met spd
    * Eénbouts zadelpen
    * Voor dit type campingfietsen is eigenlijk geen voordrager nodig
    * XT achternaaf, LX schijnt gunstiger te zijn ivm stalen as en dus grotere kogels
    * Duur!, voor die prijs had er wel wat carbide coating op de velgen gespoten mogen worden.

    verdict:
    Duidelijk geplaatst onder de heavy duty range van Koga, ook dat is marketing. Fiets die het moet hebben van zijn etiket. Fiets van het jaar, daar legt een massamerk wel wat geld voor neer. Snelbinders op de drager en de camouflagekleur van het frame verraad de typische doelgroep. Om iets veel beters te krijgen voor minder geld, hoef je gelukkig niet ver te zoeken als consument.

    Citaat van de koga-site:
    “De WorldTraveller29 is de droom van elke sportieve langeafstandsfietser. De voordelen van 29 inch wielen gekoppeld aan mountainbike-kwaliteiten. Ultieme combinatie van technische betrouwbaarheid en vooruitstrevend design.”

    Dat kun je toch niet serieus nemen?

  3. @ Fiets71:

    * Je kan er 50mm Schwalbe Supremes of Duremes op leggen. Mag hij dan wel 29er heten?
    Los van de benaming heeft deze fiets aangetoond toch echt wel meer aan te kunnen dan asfalt en klinkerweggetjes. Wat dat betreft presteerde de fiets boven verwachting.

    * De pomp onder de onderbuis wordt inderdaad wel vies, maar dankzij de spatborden valt het nog best mee. Ik heb tijdens natte en modderige kampeerweekendjes nog niet meegemaakt dat de pompkop volliep met zand.

    * De achterdrager is goedgekeurd tot 40 kilo, maar ik raad aan om het gewicht zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Zoals beschreven kan de bevestiging van de achterdrager wel beter.

    * Het standaardje aan de voordrager vind ik een handig accessoire. Een nok aan de stuurpen, zoals Idworx toepast, kan wel voorkomen dat het stuur te ver omslaat, maar niet dat de fiets omvalt. Op zachte ondergrond was ik blij dat er een tweede standaardje op de Koga zat.

    * Kabelverloop kan inderdaad beter.

    * Pedalen met SPD zijn niet voor iedereen weggelegd. De meerderheid van de doelgroep rijdt zonder klikschoenen. Je kan de pedalen natuurlijk altijd bij je dealer omruilen.

    * Wat betreft het balhoofd en de stuurpen ben ik het volledig met je eens, zoals ik in het artikel al omschreef.

    * De zadelpen heeft weldegelijk twee bouten.

    * Geen voordrager nodig? Niet iedereen kampeert zo lichtgewicht en compact als jij. Vooral veel beginnende vakantiefietsers nemen (te)veel volumineuze dingen mee en daar is deze fiets vooral voor bedoeld. Tijdens een nat en koud kampeerweekend met nachtvorst was ik maar wat blij met de voordragers, want zo kon ik makkelijk een lekker dik fleece vest en een fleece slaapzak meenemen.

    * LX-naven zijn niet verkrijgbaar in 40-gaats uitvoering.

    * Duur? Dat mag een ieder voor zichzelf bepalen. Misschien wel veel geld, maar als de fiets levert wat men er minimaal van verwacht en er veel plezier aan beleefd wordt, dan is hij niet duur. Een Koga Randonneur, die op alle fronten minder presteert voor hetzelfde geld, vind ik duur. Maar daar kunnen anderen het niet met me eens zijn.

    * Marketingpraatjes moet je nooit serieus nemen. Je kan beter SintChristophorus.nl lezen. 😉

  4. ik heb de koga sinds begin december onder m;n beheer een heerlijke fiets alleen nog niet veel gefietst, ivm winterse weers omstandigheden, maar voor de rest een perfecte randonneurs fiets

  5. Mooie fiets he! Ik heb hem ook en ben er met veel plezier mee naar Santiago gefietst. Is me heel erg goed bevallen. Ik vond de rechtop houding juist wel fijn, maar ik ben dan ook 65.

  6. Ik heb 2685 km in 30 dagen gefietst. Met kampeerspullen. In Santiago werd ik opgewacht door mijn lieve vrouw. Ze was er met onze camper heen gereden en samen gingen we met een omweg weer naar huis.

  7. Michiel, ik zou het wel leuk vinden als je een directe vergelijking maakt met de Santos Travelmaster 2.6. Je hebt ze beide getest. De Santos ziet er heel wat beter uit qua specs. en ook nog goedkoper. Wat vind jij van beide?

  8. Als je beide artikelen na elkaar leest, dan kan je de verschillen tussen beide fietsen wel op een rijtje zetten. Beide modellen hebben hun eigen sterke en zwakke punten. Het mag wel duidelijk zijn dat ik de Santos met bagage het lekkerst vind fietsen en de Koga iets minder, maar Astrid’s voorkeur ging weer heel duidelijk uit naar de Koga.

    Iedereen zoekt iets anders in een fiets. En wat dat betreft is het fijn dat Astrid op haar eigen wijze de fietsen test en met verfrissende feedback komt.

    De Koga en de Santos zijn te verschillend om direct met elkaar te vergelijken. Dat ik de Santos qua constructie beter in elkaar vind zitten dan de Koga is misschien wel interessant om te weten, maar dat wil niet zeggen dat deze fiets voor iedereen de beste keus is. Een fiets moet bij je persoon en specifieke gebruik passen.

    Ik streef ernaar de sterke en minder sterke punten van een fiets te beschrijven en probeer daarbij niet al te duidelijk een voorkeur uit te spreken. Dat mag iedereen uiteindelijk voor zichzelf bepalen.

    Zo kan ik me nu heel goed voorstellen dat Sjon met veel plezier op de Koga naar Santiago is gefietst. En ik denk dat hij een goede keus heeft gemaakt. De Santos zou mogelijk iets te ‘hardcore’ en sportief voor hem zijn geweest.

  9. Die All Rohler ga ik nog wel een keer testen, maar het zou niet eerlijk zijn om deze tegenover de Koga WT29 te zetten. De Idworx gaat namelijk meer dan het dubbele kosten…

  10. Welke fietsen in de prijsklasse tot zo’n €2000,- vinden jullie interessant om een test over te lezen?

    Ik noem er maar een paar:
    – Giant Expedition LT
    – Santos Travelmaster 2.8 Alu
    – Trek X700
    – Goldline (Gazelle) Marco Polo
    – Stevens Avantgarde
    – VSF TX-800
    – Jan Janssen Millennium
    – ……………….. ?

  11. Hoi,

    kijk maar eens op de site van velotraum -> velotraum.de

    Erg stevige en degelijke fietsen naar wens opgebouwd voor een faire prijs – eredivisie in Duitsland.
    Ik heb er twee van gekocht – een Speedster d.i. een mix van een racefiets en een randonneur/vakantiefiets en een vakantiefiets per se met Rohloff – V-Konzept 9 – /een derde heb ik van idworx – mr/.
    Drie jaar geleden overweeg ik o.a. een Stantos Travelmaster 2.6 te kopen /ben extra naar A’dam gegaan om een kijkje in de winkel van Eric Schuijt te nemen – vele merken op een plekje/ uitendelijk heb ik toch voor de velotraum gekozen – ik heb er geen seconde spijt van gehad.

    Op een speedster kan je racen maar ook lange fietstochten ondernemen /je kan 25 kg en meer bagage meenemen/ – een echte aanrader.

    Dus graag een test over een Velotraum Speedster.

    Overigens:
    je site, Michiel, vind ik zeer interessant, informatief en betrouwbaar.
    Een dikke proficiat an je!

  12. Velotraum Speedster zeker! mooiste racer die er is.

    Patria Terra, VSF TX-400XT, Surly (Cross Check, Troll, Ogre, LHT), Thorn (Nomad, Raven, Sherpa), Singular Peregrine, Tout Terrain, Salsa, Avaghon, Snel, Cannondale Touring, Indepent Fabrication, Kona, Rivendell, Rotor, Robertscycles, Stevens (Camino/Sovereign, niet de Avantgarde), Gebla Touring, Vittorio, Utopia, M-gineering, Da Silva, etc. Weer eens wat anders dan de huismerken. Voorkeur voor trekkingbikes: zolang er maar brede banden onder passen. En bouw anders eens een 29 hardtail om tot trekkingbike, of moet er perse verlichting, spatborden en een standaard op zitten?. Mooie budget oplossing (cube/canyon/stevens/merida) in tijden van crisis.

  13. Zoals menigeen van ons lees ik ook het wereldfietser forum. Door sommigen van de leden wordt hun voorkeur voor een merk zo vaak uitgesproken dat ik wel heel benieuwd om hier keer een test van te zien ( ..Thorn Raven, LHT , VSF ..)

    In de prijsklasse tot 2000 zou ik wel een keer een test willen zien van een Long Haul Trucker, dus maar eens een keer een stalen frame fiets-test cq zelfbouwproject.

  14. Klopt, helaas. Moet dat?
    Ze verkopen hun fietsen meestal in Duitsland en in Zwitserland.

    Graag gedaan – je doet jouw best en jouw site is in mijn ogen the best! Heb al alles gelezen – respect and thank you very much man. I appreciate it very much indeed! Super gedaan!

    Met Herrn Marcus Mehigan van velotraum kan je overigens een “Termin” regelen en een tochtje naar Weil der Stadt netjes ondernemen.

    Zou toch mooi, leerzaam en boeiend zijn – ik denk een really big thing voor vele Nederlanders an Vlamingen.

    Groet

  15. OK, ik snap het.

    Het zou wel eens misschien eigenlijk toch moeten kunnen, maar nu moet ik flink werken dus ik heb er helaas geen tijd voor.

    Bovendien zijn de fietsen van velotraum in NL inderdaad niet te koop. Mijn verhaaltje zou dus voor de doelgroep van je site van geen /enkel/ belang zijn.

  16. waarom niet een keer de kalkhoff endeavour met rohlhoff testen gewoon in
    Nederland te koop prima fiets in 2013 in nederland +-2050euro. heb er al 13000 km opzitten tot nog toe recreatief/
    woonwerk maar dat word nu anders . ik ben sinds kort werkeloos en hoop volgend
    jaar verder weg te gaan.

  17. Hoi Michiel,

    ik volg reeds enkele maanden met veel interesse jouw site. Ben me aan het oriënteren om een trekkingfiets te kopen. Inpikkend op bovenstaande reacties stel ik voor om Vlerick Randonneur fietsen ook eens aan de tand te voelen. Staan in Vlaanderen nog steeds gekend als één van de betere reisfietsen. Jammer genoeg lees ik er niet veel testverslagen over.

    http://www.vlerickfietsen.be/randonneur/index.html

    groeten,
    Mark

  18. Rij nu al weer een half jaar met veel plezier op mijn Koga 29 en na het lezen van je artikel over o.a. de achterrem heb ik een booster aangeschaft en wilde die gaan plaatsen. Maar dat past helemaal niet want de achterdrager zit in de weg (en dan om precies te zijn die stangetjes aan de voorkant) Hoe had jij dit opgelost? Hoor het graag.
    Groeten Roy

  19. Hoi ik wil samen met m’n vrouw mei 2016 naar santiago fietsen en ben me momenteel aan het oriënteren welke fiets? We neigen beide voor de koga wt29. Is dit n goede keuze ?

  20. Dat ligt er maar net aan wat je precies zoekt en of deze fiets bij je past. De enige manier om daar achter te komen is naar een dealer te gaan en verschillende modellen uit te proberen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *